Siirry sisältöön
Vinkit

Oma asunto Espanjasta – 10 vinkkiä loma-asunnon hankintaan


Jarno Halme ja Riikka Aukee ovat asuneet toistakymmentä vuotta Espanjassa ja he ovat olleet osa Sp-Koti-ketjua vuodesta 2019 lähtien. Sp-Koti Espanja Costa Blanca sijaitsee Torreviejan kaupungissa Espanjan Itärannikolla, joka on suosittua loma-asuntoaluetta.

Jarno Halme ja Riikka Aukee

Loma-asuntojen välitys on Espanjassa erilaista kuin Suomessa. Ensinnäkin tilanne asuntomarkkinoilla on aivan erilainen ja lisäksi maan lainsäädäntö poikkeaa olennaisesti siitä, mihin Suomessa tai Pohjoismaissa on totuttu.

– Asuntojen yksinmyynti on täällä Espanjassa esimerkiksi harvinaista: sama kohde voi olla myynnissä useammalla välittäjällä. Palkkiot jaetaan, jos toiselta välittäjältä löytyy asunto ja toiselta ostaja. Yhteistyölle on matala kynnys, iloitsevat Halme ja Aukee paikallisesta kulttuurista.

Halme ja Aukee ovat yhtiökumppaneita ja päättivät vuonna 2014 keskittyä ensisijaisesti uudisasuntojen myyntiin Costa Blancan alueella.

– Uudistuotantoa on täällä paljon ja ihmiset haluavat yleensä parasta mitä rahalla saa, kuvailee Halme.

Asiakkaat ovat pääosin suomalaisia, sillä asiointi suomalaisen välitystoimiston kanssa Espanjassa on monelle tärkeä asia.

– Suomalaisen välittäjän kanssa on helppo asioida, sillä yhteydet paikallisiin toimijoihin ovat arkipäivää ja ostaja voi luottaa siihen, että hänen puoliaan pidetään ja etujaan ajetaan, kertoo Aukee.

Halmeen ja Aukeen välittämien loma-asuntojen keskihinta oli viime vuonna 175 000 euroa, mutta kahden makuuhuoneen loma-asunnot ovat alkaen 140 000 euroa uudiskohteissa. Asunnon sijainnilla on kuitenkin vaikutus hintaan myös Espanjassa. Jälleenmyyntikohteita menee merkittävästi vähemmän heidän kauttaan, sillä ostajat haluavat yleensä uudiskohteen. Tyypillinen ostaja on yleensä eläkkeellä oleva, golfia harrastava pariskunta, joilla on jo ystäviä alueella. Ostajakunta on kuitenkin nuortumassa etätöiden ansiosta.

Riikan ja Jarnon vinkit loma-asunnon ostoon

1. Älä osta halvinta ja huonokuntoisinta

Espanjassa ja etenkin Costa Blancassa on paljon asuntojen uudistuotantoa, mikä tarkoittaa sitä, että hinnat ovat maltillisia. Alueelta ei kannata ostaa sitä halvinta ja huonokuntoisinta loma-asuntoa. Vanhat alueet tiedetään ja tunnetaan, eikä alueen arvo nouse remontoimalla asuntoa.

2. Valitse välittäjä, joka puhuu äidinkieltäsi

Kun teet asuntokauppaa ensimmäistä kertaa Espanjassa, on tärkeää asioida omalla äidinkielellään. Joskus jopa kielitaitoinen unohtaa englanninkielen taidon, kun neuvottelut alkavat. Asunnon ostaminen ulkomailta on iso päätös, eikä kukaan arvosta jännittäviä asuntokauppoja.

3. Tee ostotoimeksianto

Suurin osa Halmeen ja Aukeen välittämistä kohteista on ostotoimeksiantoja eli ostaja kertoo, millaista asunto etsii ja välittäjä etsii sopivia kohteita. Ostotoimeksiannosta ei synny asiakkaalle kuluja missään vaiheessa. Välityspalkkio on huomioitu jo asunnon hinnassa.

4. Uudiskohdetta kannattaa muokata

Uudiskohde kannattaa varata ajoissa, jolloin asuntoa pääsee muokkaamaan varhaisessa vaiheessa. Asunnoista tehdään tarvittaessa esteettömiä, ja muutenkin asuntoa muokataan sellaiseksi, mihin on totuttu. Esimerkiksi käsisuihkut ja lisäpistokkeet sähkölaitteille ovat useimmiten asioita, joita pitää osata pyytää. Lisäksi asunnon läpiveto on Espanjassa konkreettinen asumismukavuuteen vaikuttava asia, joka kannattaa huomioida jollain tavoin.

5. Pyydä etäesittely kiinnostavasta kohteesta

Kun etsit sopivaa asuntoa, pyydä välittäjän järjestämään sinulle etäesittely useammasta kiinnostavasta kohteesta. Teknologia ja verkkoyhteydet ovat tänä päivänä erinomaisia ja etäesittelyn avulla pääsee jo pitkälle. Toki toivomme asiakkaat myös paikan päälle tutustumaan asuntotarjontaan ja alueeseen. Monet etäesittelyyn osallistuvat asiakkaat ovatkin olleet jo aiemmin kohteessa, ja tuntevat aluetta jonkin verran.

6. Espanjassa jokainen kerrostaloasunto on oma kiinteistönsä

Espanjan laki ei tunne käsitettä asunto-osakeyhtiö, vaan jokainen asunto on oma kiinteistönsä. Asuntoja koskevat yhteiset asiat hoidetaan yhteisökokouksessa. Järjestelyn ansiosta Espanjan uudiskohteissa ei synny tilannetta, jossa myyntihinta on edullisempi kuin velaton hinta. Tutustu Ostajanopas.fi-sivustoon, josta käy ilmi asuntokaupan perusasiat ja erityispiirteet.

7. Varaudu siihen, että asuntokaupan kulut ovat merkittävästi suuremmat kuin Suomessa

Asuntokaupan kulut ovat Espanjassa merkittävästi suuremmat kuin Suomessa ja siihen on hyvä varautua. Ns. Suomi-lisä on myytti eli välityspalkkioissa ei ole mitään Suomi-lisää, vaikka asioi suomalaisen välittäjän kanssa. Esimerkiksi Costa Blancan alueelle toimii useita suuria välitysketjuja, joista monet voivat myydä samaa kohdetta.

8. Tyypillinen loma-asunto on kahden makuuhuoneen asunto

Espanjassa on myynnissä kerrostalohuoneistoja, bungaloweja eli rivitaloja sekä omakotitaloja. Paikalliset eivät puhu kaksioista tai yksiöistä, vaan usein puhutaan yhden tai kahden makuuhuoneen kodista. Tyypillisesti asunnossa on  joko kattoterassi, parveke tai piha. Myös esimerkiksi kaksi pihaa rivitaloasunnossa on tavallista, aamu- ja ilta-auringon puolelle. Lisäksi etenkin uudiskohteista löytyy yleensä runsaasti yhteisiä alueita, kuten kuntosali, uima-allas tai leikkialue lapsille.

9. Asunnon ostajan rahat on suojattu pankkitakuulla uudiskohteissa

Espanjassa on toimiva pankkitakuu (ns. aval), mikä tarkoittaa sitä, että ostajan rahat on suojattu asunnon luovutukseen asti. Laki on tullut jo 1960-luvulla voimaan ja se velvoittaa rakennuttajia pitämään erillään rahat, jotka tulevat ostajilta.

10. Uudiskohteiden kauppasopimus on määrämuotoinen

Kun sopiva uudiskohde löytyy, prosessi etenee loogisesti tiettyjen steppien mukaan. Uudiskohteissa hyvä puoli on se, että myyjä on ammattilainen: kaupoissa on selvä sapluuna, sopimukset ovat määrämuotoisia ja maksuaikataulut sekä vapautuminen sovitaan tutun ja turvallisen kaavan mukaan.

Kiinnostaako Espanjassa asuminen? Me autamme sinua loma-asunnon myynnissä, ostamisessa ja vuokraamisessa Costa Blancan alueella. Voimme myös auttaa sinua pitkäaikaisen vuokra-asunnon löytämisessä. 

Muita uutisia