Siirry sisältöön
Vinkit

Massia ja Mindfulnessia – miten taloudellinen hyvinvointi näkyy arjessa?


Isoihin elämänmuutoksiin voi toisinaan olla jopa mahdotonta varautua ennakkoon. Olivat tulevaisuudessa häämöttävät muutokset sitten positiivisia tai haasteellisempia, on vaikea ennalta tietää myöskään niiden kokonaisvaikutuksia talouteen sekä siihen kaikista suurimpaan talouden kuluerään: omaan kotiin.

Nooa Säästöpankin talouden hyvinvointivalmentaja Tanja Wickström antaa parhaimmat vinkit taloudelliseen varautumiseen. Kun raha-asiat ovat hallinnassa, pysyy elämä helpommin balanssissa muutoksista huolimatta.

Talouden hyvinvointivalmentaja sparraa raha-asioihin liittyvistä ajatuksista

Tapaamiseen talouden hyvinvointivalmentajan kanssa kietoutuu samoja piirteitä, kuin tapaamiseen mentaalivalmentajan ja personal trainerin kanssa. Talous on niin iso osa elämäämme ja vaikuttaa niin moneen osa-alueeseen, ettei sitä voi tarkastella kokonaisuudesta irrallaan. Valmennuksissa keskustellaan kaikesta, mikä rahaan ja oman talouden suunnitteluun liittyy.

– Talouden hyvinvointivalmentajan työ on aivan ihanaa! Pureudun todella mielelläni asiakkaideni erilaisiin talouden kiemuroihin, ja on hyvin palkitsevaa, kun solmukohdat aukeavat. Minulla ei kuitenkaan ole taikasauvaa, jolla korjaisin talouteen liittyvät haasteet tapaamisissa, vaan kaikki avaimet muutokseen on asiakkailla itsellään – minä vain autan ajattelemaan sekä toimimaan toisin harjoitteiden avulla. Olen myös mindfulnessohjaaja ja personal trainer, ja näistä ammateista on todella paljon apua talousvalmennuksessa, Wickström kertoo työstään.

Talousvalmennuksessa tehdään harjoituksia ja laskelmiakin yhdessä – aina sen mukaan, mitä kunkin asiakkaan yksilöllinen tilanne vaatii. Henkilökohtaiseen talousvalmennukseen pääsee Nooa Säästöpankin asiakkaana, mutta myös maksullisia talousvalmennuksen verkkokursseja(Siirryt toiseen palveluun) löytyy tarjonnasta, mihin pääsevät osallistumaan kaikki.

Talouden hyvinvoinnin valmennuksissa asiakkaat ovat usein elämänmuutoksen edessä. Tilanteet ovat aina yksilöllisiä, mutta muutos on se, mikä yhdistää. Kesälomien jälkeinen aika on elämänmuutosten paikka monelle, ja muutokset vaikuttavat lähes poikkeuksetta myös talouteen.

Esimerkiksi avioerotilanteessa arjen kustannukset jäävätkin yhtäkkiä kokonaan itselle tai puolison kanssa yhteen muutettaessa kustannukset yllättäen puolittuvat. Molemmissa tapauksissa opitut tottumukset joutuvat haasteen eteen. Myös esimerkiksi tilanne, jossa kerrostalosta vuokralta muutetaan ensimmäiseen omaan kotiin omakotitaloon, voi heittää yllättäviä menoja omalle lompakolle.

– Mikä tahansa elämänmuutos onkaan, korostan huolellista pohtimista ja suunnittelua. Aikalisä kannattaa ottaa, kun muutos on päällä ja miettiä mitä vaikutuksia sillä on taloudellisesti. Raha-asiat voivat stressata muutostilanteissa paljon, ja siksi niihin kannattaa käyttää aikaa rauhassa. Jos esimerkiksi koskaan aiemmin ei ole tehnyt laskelmia ja budjetointia, kannustan ensimmäisenä tutustumaan budjettityökaluun(Siirryt toiseen palveluun), jonka voi ladata verkkosivuiltamme, vinkkaa Wickström.

Pysy aina ajan tasalla taloudessasi – myös silloin, kun suurta heilahtelua ei ole

Oman talouden ohjaksista kannattaa pitää aina kiinni. Jos omaa talouttaan suunnittelee ja kustannuksiaan laskee säännöllisesti, ei suuretkaan muutokset pääse yllättämään niin voimakkaasti. Raha-asiat harvoin pysyvät vuosia tismalleen samana. Eteen tulee lomamatkoja, syntyy lapsia, mennään naimisiin ja vaihdetaan suurempaan kotiin: talous elää kaiken muun elämän mukana ja skaalautuu siihen hienosti hyvällä suunnittelulla.

– Monet saattavat valita omassa taloudessaan yhden perheenjäsenen, joka enimmäkseen hoitaa koko perheen raha-asioita. Suosittelen, että rahasta puhutaan avoimesti ja siten, että kaikista kustannuksista tietävät vähintään kaikki aikuiset perheenjäsenet. Se ehkäisee yllättävissä tilanteissa sitä, että asiat eivät kasaannu yhden harteille tai sitä, ettei putoa talousasioiden hoitamisen kelkasta, jos rooli siirtyykin joskus itselle, Wickström neuvoo.

Taloudellinen hyvinvointi on oivaltamista ja itsetuntemuksen kehitystä

Käyttäytymisemme rahan kanssa on aina harjoiteltua ja mahdollisesti omalta perheeltä perintönä opittua. Suhtaudumme rahaan tietyllä tavalla, ja jotta voimme hallita omaa talouttamme, tarvitsemme yksilöllisiin tilanteisiimme sopivia suunnitelmia. Stressi rahasta on luonnollista, sillä se on hyödyke, mitä ilman emme voi olla. Muutos omassa ajattelutavassa voi alkaa siten, että seuraa omaa kulutuskäyttäytymistään ja pakollisia menojaan muutaman kuukauden ja peilaa sitten aikaa taaksepäin kysymyksen kera: mistä olisin voinut karsia?

– Ensimmäinen taloudellista hyvinvointia ja hallinnan tunnetta tuova asia on taloudellinen puskuri. Hyvä nyrkkisääntö puskurille on kaksi kertaa oma kuukausittainen nettotulo. Jos siis tilillesi tulee joka kuukausi tuloa 2000 euroa, puskurissa pitäisi olla talletettuna 4000 euroa. Ennen kuin säästät muualle, täydennä puskurisi ja varaudu siten taloutesi yllättäviin menoihin, Wickström kannustaa.

Wickström ehdottaa jokaiseen talouteen yksin tai yhdessä järjestettyyn oman talouden hetkeen kerran viikossa! Hetken ei tarvitse olla pelkkää kovaa dataa, exceleitä ja numeroita vaan siihen on suositeltavaa liittää myös tulevaisuuden haaveilua ja unelmointia. Tärkeintä on oppia ajattelemaan rahaa omaisuutena ei taskussa polttavana tuhlausrahana.

– Kartoita oman talouden hetkessäsi, missä olet juuri nyt. Kun olet perillä nykyisestä talouden tilanteestasi, uskallat haaveilla vaikkapa unelmiesi omasta kodista. Seuraavan viikon talouden hetkessäsi oletkin taas jo jälleen askeleen lähempänä unelmaasi, Wickström muistuttaa.

Muita uutisia