Siirry sisältöön

Ensiasunnon otajan kriteerit verovapaudelle

  1. Varainsiirtoverovapaus ei ole sidottu kansalaisuuteen
  2. Ei ole merkitystä, onko ostaja itse asunut asunnossa, pelkkä omistaminen on este verovapaudelle (esim. peritty asunto)
  3. Ostajan omistama vapaa-ajan asunto, kuten mökki ei ole este verovapaudelle
  4. Ensiasunnon ostaja voi myös hankkia kiinteistön, jolle rakennetaan asuinrakennus
  5. Ostajan pitää olla täyttänyt 18 vuotta, kun luovutuskirja allekirjoitetaan, mutta hän ei saa olla täyttänyt 40 vuotta luovutuskirjan allekirjoitushetkellä. Ostaja voi kuitenkin ryhtyä käyttämään asuntoa omana vakituisena asuntona sen jälkeen, kun hän on täyttänyt 40 vuotta. Riittää, että hän on luovutuskirjan allekirjoitushetkellä alle 40 vuotta.
  6. Ostaja ei ole kaupantekohetkellä tai sitä ennen omistanut mistään asunto-osakkeesta tai asuinrakennuksesta 50 %:a tai enempää.
  7. Ostajan pitää ryhtyä käyttämään asuntoa omana vakituisena asuntonaan 6 kk:n kuluessa kauppakirjan allekirjoittamisesta (esim. jos asunto on ollut myyntihetkellä vuokralla)
  8. Jos asuntoa ei oteta omaan käyttöön 6 kk:n kuluessa kauppakirjan allekirjoittamisesta, varainsiirtovero on maksettava välittäjäkaupoissa kaupanteossa ja sen voi hakea takaisin verottajalta sen jälkeen, kun ostaja on muuttanut asuntoon