Siirry sisältöön
Asiakastarinat

Ensiasunnon ostaminen on järkipäätös


Omassa asunnossa asuminen saattaa tulla jopa edullisemmaksi kuin vuokralla asuminen. Näin tuumaili Jennina (25), lähihoitaja ja pienen lapsen äiti, joka ei tiennyt asuntokaupoista mitään ennen kuin hankki itselleen ensimmäisen oman asunnon. Kiinteistönvälittäjän perusteellinen neuvonta ja apu johtivat onnistuneisiin ensiasunnon kauppoihin.

Kuvituskuva

– Olen aina halunnut oman asunnon, jota saa laittaa omannäköiseksi. Mielummin maksan lainaa itse pois kuin että maksan jollekin toiselle, kertoo hyvinkääläinen Jennina ensiasuntonsa ostosuunnitelmista.

Jenninalle oman asunnon ostaminen oli selkeä järkipäätös. Ensiasunnon ostaja onkin asuntokaupoilla ja lainaneuvotteluissa erityisasemassa. Ensiasunnon ostaja ei nimittäin maksa lainkaan 2 % varainsiirtoveroa. Lisäksi asuntolainan korkovähennysoikeus on ensiasunnon ostajalla suurempi. Sp-Koti Hyvinkään kiinteistönvälittäjä Pia Hänninen kertoo, että ensiasunnon ostajat otetaan erityisen hyvin huomioon asuntokaupoissa.

– On tärkeää kertoa asiakkaalle, miten asuntokauppa etenee ja millaisia oikeuksia ostajalla ja myyjällä on, kertoo Hänninen.

Hännisellä itsellään on tapana käydä prosessi perusteellisesti läpi, sillä joskus nuoret eivät uskalla kysyä, vaikka asia onkin tärkeä ja uusi.

– Käyn läpi esimerkiksi PTS:n eli taloyhtiön pitkäntähtäimen suunnitelman viideksi vuodeksi eteenpäin, kertoo Pia.

Omaan asuntoon on hyvä sitoutua muutamaksi vuodeksi

Lähihoitajana työskentelevä Jennina oli aikaisemmin miettinyt asunnon ostamista ja hakenut lainaakin. Kun hän sai lapsen, hän päätti toteuttaa haaveensa omasta asunnosta.

– Olin äitiyslomalla ja päätin hakea lainaa yksin, vaikka minulla on puoliso ja perhe. Sain lainalupauksen ja päätin etsiä asuntoa Hyvinkäältä, jossa olin aiemmin asunut.

Jenninalla oli selvä visio siitä, millaisen asunnon hän haluaa. Haaveissa oli rivitaloasunto, johon ei ole tulossa isoja remontteja. Lopulta hän päätyi kerrostaloasuntoon, sillä asunnon koko-, hinta- ja sijaintitoiveet eivät mahtuneet samaan unelmaan. Sp-Kodin Pia Hänninen kehottaakin ensiasunnon ostajia miettimän tarkkaan omia asumisen vaatimuksiaan, jotta investointi on sellainen, johon voi sitoutua ainakin pariksi vuodeksi.

– Mieti, mistä voit tinkiä ja mistä taas et, kehottaa Hänninen.

Jennina halusi ehdottomasti kolmion, koska hänellä on pieni lapsi. Lisäksi asunnon tuli sijaita rauhallisella alueella.

Välittäjä neuvoi tarjousvaiheessa

Jennina ehti vain kuukauden päivät katsella asuntoja, kunnes kaupat syntyivät nopeasti toisen näyttökerran jälkeen. Muutto Lahdesta Hyvinkäälle oli selvä: Hyvinkäällä odottivat vanhat kaverit ja työpaikka. Päätöksen sinetöi rauhallinen ja viihtyisä taloyhtiö, jossa on leikkialue, keinut ja hiekkalaatikko sekä grilli. Asunnon myyjä osoittautui myös erittäin avoimeksi ja auttavaiseksi.

– En osannut ja tiennyt asuntokaupoista mitään ja kerroin välittäjälle, että haluan tehdä tarjouksen.

Hän neuvoi ja kertoi ystävällisesti, miten tarjous jätetään ja jaksoi selittää asiat moneen kertaan, kun kysyin, kiittelee Jennina.

Hän sai peräti saman päivän aikana vastatarjouksen, jonka hän hyväksyi.

– Minulla oli aivan ihana välittäjä, joka otti huomioon sen, etten ole ennen ollut asuntokaupoilla.

Päätös ensiasunnosta on ollut hyvä. Jennina viihtyy hyvin pienen lapsensa kanssa asunnossa, vaikka etukäteen hieman mietitytti taloyhtiön hissittömyys.

– Ei sekään ole ongelma: kolmanteen kerrokseen on vähän kantamista, mutta se on hyvää arkiliikuntaa.

Kun ostaja määritellään ensiasunnon ostajaksi, ei hän ole saanut omistaa kaupantekohetkellä tai sitä ennen mistään asunto-osakeyhtiöstä tai asuinrakennuksesta yli 50 prosenttia tai enemmän. Asunnon täytyy tulla vakituiseen asuinkäyttöön ja siihen pitää muuttaa kuusi kuukautta kaupanteosta.

Muita uutisia