Siirry sisältöön
Asiakastarinat

Vanhat polvet pakottivat Järvet muuttamaan – onneksi!


Kahdeksankymppiset helsinkiläiset Paula ja Matti Järvi tekivät loppuelämäänsä koskevan ison päätöksen. He päättivät laittaa rakkaan kotinsa myyntiin ja vaihtaa maisemaa lähes 50 vuoden jälkeen. Lopulta kaikki tapahtui salamannopeasti. Haagassa sijainnut vanha koti meni kaupaksi alle viikossa, ja uusi koti löytyi ihan muualta kuin mistä Järvet olivat toivoneet sen löytyvän. Muuton vuosipäivän lähestyessä Järven pariskuntaa ei saisi uusilta kotikulmilta Itä-Pasilasta pois enää millään.

Monica Teraste ja Järven pariskunta

– Tämä oli meille viimeinen hetki vaihtaa asuntoa. Olimme katselleet uutta kotia jo pidempään Haaga–Munkkiniemi–Töölö-alueelta, mutta emme olleet onnistuneet löytämään huoneistoa tai taloyhtiötä, johon ei olisi sisältynyt isompaa remppamiinaa, esimerkiksi lähitulevaisuudessa eteen tulevaa putki- tai julkisivuremonttia, kertoo 80-vuotias Matti Järvi. – Monista vanhemmista kiinteistöistä puuttui myös hissi, mikä oli meille yksi tärkeimmistä uuden kodin kriteereistä.

Matti Järvi kertoo pilke silmäkulmassa sairastavansa vaimonsa kanssa vaikeaa sairautta, johon ei ole vielä keksitty parannuskeinoa ja jonka kuolleisuuskin on sata prosenttia. Heidän kohdallaan vanhenemisen hoitaminen ja sietäminen edellytti pois muuttamista 86 m2 kokoisesta asunnosta, jossa he olivat asuneet 41 vuoden ajan. Samassa taloyhtiössä elettyä elämää heillä oli takanaan peräti 49 vuotta.

– Kotitalossamme ei ollut hissiä, ja kolmanteen kerrokseen kiipeäminen alkoi olla kertaalleen vaihdetuille polvilleni liian tuskaista puuhaa. Olen myös silmäsairauteni vuoksi joutunut luopumaan autoilusta, ja halusimme siksi muuttaa lähemmäs kaupungin keskustaa, kauppoja, palveluja ja kulttuuririentoja, Järvi jatkaa.

Ilman välittäjän pikkukoiraa ei näitä kauppoja olisi syntynyt

– Saimme vinkin Sp-Kodin kiinteistönvälittäjä Monica Terasteesta vaimoni sisarenpojalta. Hän sattui olemaan Monican koiran hoitaja. Ilman Richie McPaw’ta, pientä bichon bolognaisia, emme olisi tässä nyt, naurahtaa Matti Järvi.  – Monica otti keväällä 2018 hoitaakseen sekä vanhan Haagan asuntomme myynnin että uuden kodin etsinnän. Vinkkejä myynnissä olevista kohteista hän oli toki lähetellyt meille jo reilun vuoden ajan.

Järvien Haagan asunto ehti olla julkisessa myynnissä torstaista keskiviikkoon eli vain vajaan viikon. Asunnosta annettiin kaksi tarjousta jo ensiesittelyssä. – Se meni niin, että pamahti. Aika uskomatonta sekin, ettei meidän tarvinnut edes paljoa tinkiä hintapyynnöstämme, myhäilee Järvi. Kiinteistönvälittäjä Monica Teraste vahvistaa tämän, ja toteaa, että myyntiaikaan Haagassa oli huutava pula perheasunnoista. Ennen kuin Järvien asunto laitettiin myyntiin, se tuunattiin myyntikuntoon muun muassa pakkaamalla osa kodin irtaimistosta laatikoihin ja viemällä ne kellariin muuttoa odottamaan.

– Aika lailla samaan aikaan, kun vanhasta kodista oli tehty kaupat, kertoi Monica löytäneensä meille kaikki kriteerimme täyttävän todella kivan asunnon Itä-Pasilasta, Järvi kertoo. – Ajatus muutosta rautatien itäpuolelle tuntui aluksi kammottavalta. Meillä oli nimittäin sellainen väärä luulo, ettei Itä-Pasilassa ole kuin betonirakennuksia, virastoja ja konttoritaloja.

Monica Teraste sai kuitenkin Järvet vakuuttumaan, että vuonna 2006 valmistunutta, toisen kerroksen 91 m2:n saunallista läpitalon kolmiota kannatti käydä katsomassa. Ja niinhän siinä kävi, että Paula ja Matti Järvi ihastuivat tähän hyväkuntoiseen ja avaraan asuntoon, jonka kolmeen ilmansuuntaan avautuvista ikkunoista näkyikin yllättäen lehteviä puita ja vehreää puistomaisemaa. Iso lasitettu parveke, oma sauna, hissi, etuoven edessä sijaitseva raitiovaunupysäkki ja lähiruokakauppa ottoautomaatteineen ja postipalveluineen tuntuvat Järvistä vielä lähes vuoden asumisenkin jälkeen ihanalta ylellisyydeltä.

– Tämän ikäisinä osaamme todellakin arvostaa näitä uusia fasiliteettejamme. Lisäksi kauppaan kuului myös autotalliosake, josta on ollut iloa jälkikasvullemme ja vieraillemme. Eipä ole heidän tarvinnut metsästää autopaikkaa kadunvarsilta tullessaan meille kyläilemään, toteaa Järvi. – Meillä on muutaman sadan metrin säteellä kaikki tarvitsemamme päivittäispalvelut apteekkia, kirjastoa, Alkoa ja kuppiloita myöten. Ja jos tekee mieli lähteä keskustaan, niin seiskan ratikalla olemme hetkessä Hakaniemen torilla. Ja lokakuussa avautuu vielä Tripla!

Muutto toi helppoutta ja parempaa elämänlaatua arkeen

– Meillä on syksyllä 80 vuotta täyttävän vaimoni kanssa kaikki nyt todella hyvin, paremmin kuin uskalsimme ehkä edes toivoa, toteaa Matti Järvi tyytyväisenä. – Meillä on jopa tilaa enemmän kuin edellisessä asunnossa. Parastahan ihmisen elämässä on, että on tilaa ja ettei tarvitse törkkiä tai häiritä toisia. Nyt se ei onnistu, vaikka haluaisimmekin, sillä meillä ei ole seinänaapureita ja alakerrassakin asustaa pyörävarasto.

Matti Järvi kertoo muuton olleen kaikkine pakkaamisineen raskas rupeama, mutta ehdottomasti kaiken sen vaivan väärtti. – Lapsenlapsemme mies hoiti koko muuttomme uskomattoman tehokkaasti yhdessä päivässä. Hän sattui vuosi sitten työskentelemään isossa muuttofirmassa, jonka kautta kaikki järjestyi helposti.

– Teimme myös taloudellisesti järkevät kaupat. Uusi asunto maksoi käytännössä saman kuin mitä saimme vanhasta kodistamme. Saimme kuitenkin lisää neliöitä ja kaipaamamme hissin, oman saunan, hyvät julkiset yhteydet ja päivittäispalvelut ihan kodin nurkille sekä hyvin rakennetun ja remonttihuolettoman kodin loppuelämäksemme, Järvi toteaa haastattelutuokion lopuksi.

Tässä tarinassa ei sovi unohtaa Richie McPaw´ta, jonka ansiosta Järven pariskunta sai toteutettua pitkäaikaisen kodinvaihtounelmansa. Kun kaupanteosta oli kulunut vuosi, kutsuivat Paula ja Matti Järvi Monica Terasteen kylään uuteen kotiinsa – koiran kanssa.

Kuten kaikessa ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa, myös asuntokaupoissa on henkilökemioilla iso merkitys lopputulokseen. Parhaimmillaan voi käydä kuten Järvien ja Terasteen tapauksessa, asiakassuhde syvenee ystävyyssuhteeksi, jonka merkeissä on mukava aina silloin tällöin kahvitella ja vaihtaa kuulumisia.

Muita uutisia