Siirry sisältöön
Asiakastarinat

Perinnetalo ostetaan tunteella ja myydään tarinalla


Sonja Palo-oja ja Tomi Laakkonen ihastuivat ensiesittelyssä perinnetaloon Tampereen Terälahdessa. Perinnetalot kiinnostavat ihmisiä, jotka arvostavat talon tarinaa ja ovat valmiita laittamaan aikaa ja rahaa remontointiin.

Mies pitelee talon pienoismallia käsissään

– Olimme ihastelleet tätä taloa jo aiemmin, koska halusimme oikeasti vanhan talo. Kun talo tuli yllättäen myyntiin, päätös syntyi nopeasti, kertoo Sonja.

Perinnetalon ostajat arvostavat yleensä talon historiaa ja tarinaa: toiveissa on muokata talo alkuperäiseen loistoonsa, kertoo Sp-Koti Tampere Aulan kiinteistönvälittäjä Susanna Manninen. Manninen iloitsi myyjän puolesta sitä, että vanhalle talolle löytyi sellaiset uudet omistajat, jotka paitsi arvostavat talon historiaa, mutta ovat myös itse perinnerakentamisen ammattilaisia.

– Miehelläni Tomilla on ammattitaitoa perinnerakentamiseen. Hän arvioi talon kuntoa ensiesittelyssä, jonka jälkeen teimmekin jo tarjouksen, kertoo Sonja.

Pariskunnan ostopäätös syntyi nopeasti. Myyjällä oli myös esittää kattava selostus talon remonttihistoriasta, mikä helpotti päätöksentekoa.

– Olin erittäinen tyytyväinen siihen, että talo sai hyvät ostajat. Hinnasta ei tarvinnut tinkiä lainkaan, iloitsi myyjänä toiminut vanhempi herrasmies.

Perinnetalon hinnoittelu perustuu kokonaisnäkemykseen

Kiinteistönvälittäjä Manninen kertoo, että hinnoittelutilastoista ei ole apua, kun ollaan myymässä vanhaa perinnetaloa.

– Vanhan talon hinta perustuu tuntumaan ja kokonaisnäkemykseen sekä remontoinnin tarpeeseen. Hinnasta oltiin myyjän kanssa alusta asti samaa mieltä ja tarjous tehtiin täydelle pyyntihinnalle, mikä kertoo siitä, että hinta oli kohdillaan, kuvailee Manninen.

Perinnetalon myynnin kannalta on tärkeää dokumentoida tehdyt remontit huolella ja säilyttää tietoja omistajalta toiselle. Talon tekniset tiedot korostuvat kokonaiskuvassa, mutta myös tarinat kiinnostavat. Kuka talossa on asunut ja millaisia käyttötarkoituksia sillä on ollut, kertoo Manninen.

Vinkki: käytä asiantuntijaa apuna ennen kauppoja

Sonja ja Tomi suosittelevat vanhaa taloa hankkivia ottamaan yhteyttä asiantuntijaan, jolla on osaamista perinnerakentamisesta. On paljon asioita mitä on syytä ottaa huomioon.

– Kun tulee tällaiseen paikkaan, niin sitä vaan ihastuu. Realiteetit kannattaa ottaa huomioon, eikä kuntotarkastajan ammattitaito yleensä riitä tällaisten kohteiden arviointiin, vinkkaa Sonja.

Sonja ja Tomi eivät asiantuntijaa tarvineet, sillä uusi isäntä on itse perinnerakentamisen asiantuntija työnsä puolesta ja pystyi arvioimaan kohteen kuntoa. Tomi suosittelee kurkistamaan alapohjaan ja perustuksiin sekä arvioimaan talon harjaa, sillä niiden perusteella voi tehdä päätelmiä. Kaikki tilan rakennukset ovat kivinavettaa lukuunottamatta hirsirunkoisia ja niissä on puuverhous päällä. Hirsirunko on kestävä hyvien perustusten ansiosta.

– Joudumme vaihtamaan vain alimpia hirsiä: talo nostetaan ilmaan ja ylemmät hirret nostetaan, jotta alimmat saadaan korvattua uusilla. Meidän onneksi edellinen omistaja oli tehnyt paljon korjaustöitä pieteetillä, joten pääsemme keskittymään remontissa sisätiloihin.

Talon tarina kiehtoo

Sonjan ja Tomin talon historia ulottuu 1800-luvun loppupuolelle: Järvenpään tila on tullut isojaon aikaan ja alkuun päärakennuksen paikalla on ollut savupirtti. 

– Nykyiseen mittaan tila on rakennettu 1800-luvun lopulla. Pihapiiriin kuuluu aitta, kellari, sauna ja kivinavetta. Tilan pirtissä on aikanaan pidetty kiertokoulua ja muonamiehen talossa on ollut kauppa, kertoo Sonja.

Sonja ja Tomi tekivät kiinteistön remontissa mielenkiintoisia löytöjä purkaessaan rakenteita.

– Salin kattolevyjen alta paljastui alkuperäisiä, noin 100-vuotiaita kattomaalauksia. Jopa Iltasanomat uutisoi näistä löydöistä, kertoo Manninen.

Päärakennuksen salin kattolevytysten alta paljastuneet maalaukset ovat kirvoittaneet yhteydenottoja Sonjalle ja Tomille. Pelastetaan vanhat talot -ryhmän kautta Facebookista selvisi keitä talossa on aikanaan asunut tai kesiään viettänyt.

– Maalaukset on tehty 1900-luvun alussa. Taiteilija on maalannut kattoa selällään ja vain sormi pensselinään. Nyt maalaus koristaa Tomin ja Sonjan salia.

Tila palaa hiljalleen entiseen loistoonsa osaavissa käsissä.

Muita uutisia