Siirry sisältöön
Vinkit

Näin laitat kesämökin talviteloille


Kesämökin huolto ja syysvalmistelut jäävät helposti harmillisen pieneen rooliin verrattuna omakotitaloon. Kesämökkiä kannattaa kuitenkin huoltaa hyvin, jotta se pysyy mahdollisimman hyvässä kunnossa ja terveenä myös tulevina vuosina. Listasimme tärkeimmät toimenpiteet kesämökin talviteloille laittoon.

Ohjaa sadevedet fiksusti

Massiivisia vahinkoja syntyy helposti, jos suuri määrä vettä pääsee mökin rakenteisiin. Tyhjennä räystäskourut ja katto roskasta ja liasta ennen talvea, jotta sade- ja sulamisvedet pääsevät poistumaan normaalisti. Jos talon seinustoilla on sadeveden kerryttämiseen tarkoitettuja ämpäreitä tai tynnyreitä, ne kannattaa laittaa talveksi pois. Vesiastiat voivat kaatuessaan vaurioittaa talon seiniä ja rakenteita talven aikana.

Ehkäise kosteuden kertyminen rakenteisiin

Kaikille meille tuttu ”kesämökin haju” johtuu kosteuden kertymisestä mökin rakenteisiin ja irtaimistoon. Kosteuden kertymistä voi välttää antamalla ilman kiertää mökin sisällä myös talven aikana riippumatta siitä, onko mökissä pieni peruslämpö vai onko se kylmillään.

Mökkiin tulee raitista ilmaa esimerkiksi venttiilin kautta ja ilma poistuu esimerkiksi takan hormin kautta. Venttiilit ja takan pelti kannattaa siis jättää talveksi raolleen. On tärkeää varmistaa, että piipun hattu on paikoillaan, jotta piippuun ei pääse sadetta tai lunta. Tarvittaessa tilapäisen hatun voi kasata talven ajaksi esimerkiksi vanerista ja tiilistä ja purkaa sen heti keväällä.

Jos mökissä on niin sanottu tuulettuva alapohja, varmista että ilma pääsee kiertämään myös alapohjassa.

Pidä mökillä mahdollisuuksien mukaan peruslämpöä

Parhaiten rakenteiden talvikosteutta pystyy torjumaan pitämällä mökillä 7–10 °C:n peruslämpöä läpi talven. Monia mietityttää tällöin pitää ilmanvaihtoa auki, jotta lämmityslasku ei kasvaisi. Aavistuksen suuremmat lämmityskustannukset kuittautuvat kuitenkin moninkertaisesti, jos niiden ansiosta vältytään kalliilta, kosteuden aiheuttamilta remonteilta tai pitkällä aikavälillä rakennuksen purkamiselta. Ranta-alueilla vanhoista rakennuksista kannattaa pitää erityisen hyvää huolta, sillä uusia ei nykysäädöksillä saa enää rakentaa veden tuntumaan.

Poista vesi putkista ja viemäreistä

Jos vesiputkiin, viemäreihin tai hajulukkoon jää vettä pakkaskeleillä, ne poksahtavat helposti rikki ja tästä seuraa harmin lisäksi pahimmillaan vesivahinko. Siksi putket ja viemärit kannattaa tyhjentää vedestä huolella ennen talvea. Jos mökissä ei ole juoksevaa vettä, mutta pesutiloissa on poistoviemäri, viemäriin voi kaataa lasinpesunestettä. Neste estää veden jäätymistä ja viemärinhajun kulkeutumista saunatiloihin.

Vie jyrsijöitä houkuttavat ruoat pois

Jos mökille jättää talveksi elintarvikkeita, riskinä on, että rotat ja muut jyrsijät löytävät tiensä pitopöytään. Mausteita tai säilykkeitä houkuttavampaa ei siis kannata jättää kaappeihin: jauhot ja makaronipussit kannattaa viedä pois tuoretavarasta puhumattakaan. Rotat voivat tehdä tuhoa esimerkiksi jyrsimällä reikiä mökin rakenteisiin ja irtaimistoon. Jyrsijöiden ulosteista voi seurata myös hygieniaongelmia.

Sähköt pois kylmältä mökiltä

Jos mökki on talven ajan kylmillään, sähköt kannattaa ottaa pois päältä. Näin on helppo estää mahdollinen oikosulku ja siitä johtuva tulipalo. Erityisesti nykyjääkaappien tyhjentäminen ja virran sulkeminen on tärkeää, sillä ne menevät usein itsestään pois päältä, jos huoneen lämpötila laskee tarpeeksi alas.

Asiantuntija: Kim Malmivaara, Raksystems Insinööritoimisto Oy.

Muita uutisia