Siirry sisältöön
Uutiset

Helsingin asuntomarkkinoilla voi nyt tehdä ainutlaatuisia löytöjä 400 000–500 000 euron hintaluokassa


Sp-Koti Helsinki Urbaanien toimitusjohtaja Janne Paasimiehen mukaan Helsingin asuntomarkkinoilla voi nyt tehdä ainutlaatuisia löytöjä 400 000–500 000 euron hintaluokassa, jossa tarjontaa on ennätysmäärä pitkään jatkuneesta haastavasta asuntomarkkinatilanteesta johtuen. Alle puolen miljoonan budjetilla voi nyt päästä kiinni perheasuntoon jopa Helsingin kalleimmilla asuinalueilla, Ullanlinnassa ja Eirassa.

Helsingin kaupungin ilmanäkymä

– Helsingin kantakaupungissa alkaa asunnonostajille olla nyt kohtuuhintaistakin ostettavaa.
Asuntokaupassa parasta vastinetta rahoilleen saa tällä hetkellä Helsingissä 400 000–500 000 eurolla. Tässä hintahaitarissa asuntokauppa on käynyt tänä vuonna erityisen huonosti, mikä on lisännyt tarjontaa roimasti. Helsingissä on tällä hetkellä myynnissä peräti 452 huoneistoa tässä hintaluokassa, kertoo Sp-Koti Urbaanien toimitusjohtaja Janne Paasimies.

– Tällä hetkellä Helsingissä voi päästä 400 000–500 000 eurolla kiinni omaan asuntoon jopa kantakaupungin kaikkein kalleimmilla asuinalueilla Etelä-Helsingissä. Ullanlinnassa ja Eirassa tässä hintaluokassa on nyt myynnissä asuntoja esimerkiksi Neitsytpolulla, Kapteenikadulla ja Huvilakadulla. Kantakaupungin arvoalueilla ja vauraissa vanhoissa taloyhtiöissä Helsingin paraatipaikoilla ei ole ollut vastaavia upeita asuntoja myynnissä vuosiin. Väitän, ettei tällaista vastinetta rahalle ole nähty Helsingissä aiemmin.

– Samassa hintaluokassa hieman kauempana Helsingin keskustasta on nyt tarjolla yli 40 yli sadan neliön kerrostalohuoneistoa. Isoista perheasunnoista oli vielä hetki sitten valtavan kova kilpailu ostajien kesken, sanoo Paasimies. – Myös omakotitaloja on 400 000–500 000 euron hintaluokassa Helsingissä myynnissä lähes 60. Määrä on poikkeuksellisen suuri.

– Asuntokauppa käy valitettavasti edelleen melko hitaasti Helsingissä. Viikoissa ja kuukausissa on valtavia eroja sekä kauppamäärissä että yleisesittelyissä kävijöiden määrissä. Uutta kotia tarpeeseen etsivä tuntuvat edelleen miettivän hyvin tarkkaan, kannattaako vielä tehdä ratkaisuja vai olisiko järkevämpää vielä hetki odottaa, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

Asuntojen hinnat ovat jo kääntyneet lievään nousuun Helsingissä


– Tilastojen valossa enää ei kannattaisi odottaa, jos asunnon vaihdolle tai hankkimiselle on tarve olemassa. Asuntojen hintojen lasku on päättynyt Helsingissä ja hinnat ovat jo lähteneet hienoiseen nousuun. Nyt tarjolla on vielä upeita asuntoja, ainutlaatuisia helmiä, joita ei normaalisti ole markkinoilla myynnissä. Kun kauppa alkaa taas käydä normaaliin tapaan, nämä kohteet myydään ensimmäiseksi, Rantanen jatkaa.

– Asuntokauppoja siis tehdään koko ajan, vaikkakin selkeästi alhaisemmilla volyymeilla kuin aikaisemmin. Haastava markkinatilanne näkyy uusien asuntolainahakemusten ja asuntokauppoihin myöntämiemme rahoituspäätösten määrissä. Volyymit ovat alhaisemmat. Myös asuntolainojen keskikoko on hieman pienentynyt, kertoo Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund.

– Tällä hetkellä myös yhtiölainoja konvertoidaan henkilökohtaisiksi asuntolainoiksi enenevissä määrin. Sen sijaan lyhennysvapaiden kysyntä on toistaiseksi ollut vain hiukan normaalia tilannetta korkeammalla tasolla, Grönlund jatkaa.

– Asuntojen hinnoittelu on tällä hetkellä hyvin vaikeaa, ja kuitenkin oikea hinnoittelu on tässä
markkinatilanteessa myynnin kannalta ratkaisevan tärkeää. Jopa samoissa taloyhtiöissä myynnissä olevien samanlaisten asuntojen hinnoissa voi olla kymmenien tuhansien ero hintapyynnöissä. Valitettavasti monet myyjät eivät ole valmiita hinnoittelemaan asuntojaan nykyisen, laskeneen hintatason mukaan. Se hidastuttaa kauppaa, kertoo Paasimies.

– Ehdolliset tarjoukset on toinen asuntokauppaa tällä hetkellä merkittävästi hidastuttava ilmiö. Niiden jaketjutettujen asuntokauppojen määrä on kasvanut hurjasti hyvin nopeassa ajassa. Tällä hetkellä lähes kaikki saamamme ostotarjoukset ovat ehdollisia eli sidottuja siihen, että ostaja saa oman asuntonsa myytyä.

Ota meihin yhteyttä, niin jutellaan pk-seudun asuntomarkkinatilanteesta lisää:

Jukka Rantanen

Toimitusjohtaja, eMBA, LKV

+358 50 341 1391

jukka.rantanen@spkoti.fi

Tommi Grönlund

Liiketoimintajohtaja, Nooa Säästöpankki

+358 40 575 1969

tommi.gronlund@saastopankki.fi

Muita uutisia