Siirry sisältöön
Uutiset

Asuntokauppoja tehdään nyt pk-seudulla enemmän kuin vuosi sitten


Ensiasunnon varainsiirtoverovapauden poistuminen 1.1.2024 on saanut ensiasunnon ostajat liikkeelle pk-seudun asuntomarkkinoilla. Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantasen ja Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlundin mukaan pienten asuntojen kauppamäärät ovat nousseet merkittävästi viime viikkojen aikana. Marraskuun kauppamäärien odotetaan ylittävän viime vuoden marraskuun asuntokauppojen määrän pk-seudulla.

– Asuntokauppojen määrä näyttäisi marraskuussa pitkästä aikaa kehittyvän positiivisesti pk-seudulla.
Ensiasunnon verovapauden päättyminen tämän vuoden loppuun on vilkastuttanut pienten asuntojen
kauppaa selvästi, kertovat Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen ja Nooa Säästöpankin
liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund
.

– Kyse on veromuutoksen aiheuttamasta tilapäisestä piikistä asuntokauppojen määrissä. Ensiasunnon ostajat tuovat kauppamääriin lisäystä loppuvuoden ajaksi. Valitettavasti alkuvuosi voi taas olla asuntokaupan osalta selvästi tätä hetkeä hiljaisempi. Kauppamäärät pysyvät alhaisella tasolla, kun ensiasunnon ostajia on silloin vähemmän liikkeellä, ennakoi Rantanen. – Ainakaan vielä toistaiseksi muiden kodin vaihtoa tai ostoa harkitsevien käyttäytymisessä ei ole ollut juurikaan havaittavissa muutosta.

– Asuntokaupan toimintaympäristö on valitettavasti edelleen sen verran heikko ja epävarma, etten usko vielä hetkeen pidempiaikaiseen buustiin kaupankäynnissä. On todennäköistä, että joudumme vielä odottamaan patoutumaan päässeen kysynnän purkautumista ja asuntomarkkinoidemme selvää
virkistymistä, toteaa Grönlund.

Kuluttajien luottamus ja asunnonostoaikeet ovat edelleen alhaisella tasolla pitkän ajan keskiarvoihin verrattuna. Kuluttajien luottamus oli lokakuussa vuoden 2008 finanssikriisin aikaisella tasolla -12,5, kun pitkän ajan keskiarvo on noin -2, kertoo Rantanen.

– Kuluttajien asunnonostoaikeet olivat lokakuussa 10,5, kun pitkän ajan keskiarvo on 12,9. Asuntokaupan huippuvuonna 2021 kuluttajien asunnonostoaikeet olivat Suomessa peräti 18,5. Eli lähes joka viidennes harkitsi tuolloin asunnon ostamista tai vaihtamista, ja nyt vain joka kymmenes.

Asuntokaupan toimintaympäristö on haastava kaikilla mittareilla

– Asuntokaupan päädraiverit, korkotaso, kuluttajien luottamus ja työllisyys, eivät ole riittävän hyvässä
asennossa asuntokaupan pysyvämpää vilkastumista ajatellen, sanoo Rantanen. – Suomen talous on
taantumassa, mikä heijastuu negatiivisesti sekä työllisyyteen että kuluttajien luottamukseen.

– Ja vaikka korkojen nousu näyttää nyt pysähtyneen ja odotettavissa on, että korot saattaisivat jollakin aikajänteellä jopa tulla hieman alaspäin, ei tähän uuteen korkotasoon olla vielä täysin totuttu. Asuntovelallisten lainahoitokulut ovat nousseet merkittävästi nollakorkoajoista, ja ymmärrettävästi uuteen korkotasoon sopeutuminen vie aikaa, jatkaa Grönlund.

– Asuntokauppa alkaa käydä vilkkaammin vasta siinä vaiheessa, kun sen kasvuindikaattoreista tärkein eli kuluttajien luottamus on noussut nykyisistä pohjalukemistaan. Kuluttajien luottamus kertoo
luottamuksesta omaan talouteen ja yleisen taloustilanteen kehittymiseen. Kun se vahvistuu, nousevat myös kuluttajien asunnonostoaikeet, muistuttaa Rantanen.

– Ennusteemme mukaan asuntokauppa kasvaa Suomessa ensi vuonna 15 prosenttia tähän vuoteen
verrattuna. Asuntokauppa kääntyy maassamme nousuun ensi vuonna, mutta kauppamäärät kasvavat pkseudullakin maltillisesti.

Asunnon ostamisessa maltti on aina valttia – merkittävän veroedun päättymisestä huolimatta

– Pankissakin näkyy ensiasunnon ostajien aktivoituminen hallituksen ilmoitettua ensiasunnon
varainsiirtoverovapaudesta luopumisesta. Lainahakemusten ja asuntokauppojen määrissä on ollut meillä selvää nousua, kertoo Grönlund.

– Nuorilla ensiasunnon ostajilla tuntuu nyt olevan hirveä kiire löytää nopeasti sopiva ostettava kohde ja saada siitä kaupat tehtyä ennen vuoden viimeistä päivää. Käytännössähän sopiva kohde pitäisi löytää muutaman viikon aikana. Asuntokaupassa ei kuitenkaan tulisi koskaan hosua ja hätiköidä. Ostettavaan asuntoon ja taloyhtiöön kannattaa tutustua rauhassa ja huolella riskien minimoimiseksi, korostavat Grönlund ja Rantanen.

– Verohyötyä tulee tarkastella suhteessa vuodenvaihteen jälkeiseen 1,5 prosenttiin tämänhetkisen kahden prosentin sijaan. Vaikka verohyöty on 200 000 euron asunnossakin 3000 euroa, se on lopulta pieni summa asuntokaupassa. Ensiasunnon ostajien asuntolainat ovat pääsääntöisesti 25–30 vuoden pituisia pk-seudulla.

Ota yhteyttä, niin jutellaan aiheesta lisää:

Jukka Rantanen

Toimitusjohtaja, eMBA, LKV

+358 50 341 1391

jukka.rantanen@spkoti.fi

Tommi Grönlund

Liiketoimintajohtaja, Nooa Säästöpankki

+358 40 575 1969

tommi.gronlund@saastopankki.fi

Muita uutisia