Siirry sisältöön
Uutiset

Uudisasuntokaupassa ensimmäisiä virkistymisen merkkejä Espoossa


Sp-Koti Espoo Yrittäjä Carl Michael Hatanmaan mukaan pitkään täysin pysähdyksissä olleessa uudisasuntokaupassa on nähtävissä varovaista positiivista kehitystä Espoossa. Viime viikkojen aikana uudiskohteista on tehty varauksia huomattavasti enemmän kuin koko vuotena tähän mennessä. Myös vanhojen asuntojen kysynnässä ja asuntokauppojen määrissä on nyt nähtävissä kasvua Espoossa.

– Jo yli vuoden kestänyt asuntomarkkinoiden ahdinko näyttäisi olevan vähitellen helpottamassa Espoossa. Totaalisen jäissä ollut uudisasuntokauppa näyttää vihdoin lähteneen liikkeelle. Uudiskohteista on tehty loppusyksyn aikana varauksia huomattavasti enemmän kuin koko kuluvana vuonna yhteensä, kertoo Sp-Koti-yrittäjä Carl Michael Hatanmaa.

– Nyt näyttää siltä, että marraskuusta on tulossa koko vuoden paras kauppakuukausi Espoossa. Kuitenkaan mistään isosta muutoksesta ei voida vielä puhua. Kauppamäärät ovat viime vuosiin verrattuna edelleen poikkeuksellisen alhaisella tasolla sekä uusien että vanhojen asuntojen osalta.

– Espoossa tehtiin lokakuussa 13,9 prosenttia vähemmän asuntokauppoja kuin vuosi sitten vastaavana kuukautena. Vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin 10 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten ja uusien asuntojen kauppoja peräti 52 prosenttia vähemmän. Uudisasuntokauppoja tehtiin lokakuussa kymmenesosa verrattuna vuoden 2021 kauppamääriin, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Uudisasuntokauppa on kuitenkin nyt lähtenyt liikkeelle eri tavalla kuin aikaisemmin. Uskon, että Espoossakin tulee asuntokaupan yleisen vilkastumisen myötä käymään niin, että lähikuukausien aikana lähes kaikki valmiit uudet asunnot saadaan myytyä ja asunnonostajien kasvavaan kysyntään on tarjolla enää vain vanhoja kohteita, sanoo Hatanmaa.

– Uudisasuntopuolella ei tule olemaan pitkään aikaan myytävää, sillä uusien rakennuskohteiden aloituksia on hyvin vähän Espoossakin. Keskeneräisiä hankkeita viedään nyt loppuun, mutta uusien aloitusten suhteen ollaan todella varovaisia. Valitettavasti nykyisessä suhdannetilanteessa asuntorakentamiseen liittyy selkeästi lisääntynyt riski, jota suurin osa rakennusliikkeistä ei uskalla tai halua ottaa, sanoo Rantanen.

– Hiljentynyt uudisasuntotuotanto on heijastunut myös pankkiin vastaavasti ja uusia RS-kohteiden aloituksia on tullut todella vähän, kertoo Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund.

Ensiasunnon ostajat etsivät kaksioita ja kolmioita – yksiöt eivät heitä kiinnosta


– Myös Espoossa ensiasunnon ostajat ovat olleet liikkeellä ja heitä on näkynyt yleisillä asuntonäytöillä selvästi tavanomaista enemmän. Kauppojen määrissä ei kuitenkaan ole vielä ollut nähtävissä merkittävää nousua, kertoo Hatanmaa. – Ihmiset, myös ensiasunnon ostajat, tuntuvat edelleen olevan varovaisia ostopäätöksen ja tarjouksen jättämisen kanssa. Monet myös haluavat siirtää kaupanteon heitä kiinnostavasta kohteesta ensi vuoden puolelle. Syyksi tähän he kertovat haluavansa tehdä kaupat mahdollisimman lähellä muuttoajankohtaa minimoidakseen uuteen asuntoon otettavan asuntolainan korkomenokulut.

– Ensiasunnon ostajat ovat Espoossa kiinnostuneita kaksioista ja kolmioista, myös uudisasuntojen osalta. Yksiöistä, joita on Espoossa tälläkin hetkellä myynnissä yli 600, ei juuri kukaan ole kiinnostunut. Espoossa kaikista myytävistä kerros- ja rivitaloasunnoista on lähes viidennes (18,2 %) yksiöitä.

– Ensiasunnon ostajat ovat käyneet katsomassa myös uudiskohteita. Niiden hinnoista voi tällä hetkellä neuvotella ja tinkiä melko paljonkin. Kaikissa tekemissämme uudisasuntokaupoissa ostaja on onnistunut tinkimään hyvän alennuksen myyntihintaan, kertoo Hatanmaa.

– On ymmärrettävää, että ensiasunnon ostajat, joiden keski-ikä on noussut menneiltä vuosilta selvästi, haluavat ostaa kaksioita ja kolmioita. On aika selvää, ettei kolmekymppiselle yksiö ole enää ideaali. Suurin osa kolmekymppisistä on asunut omillaan kymmenisen vuotta ja ehtinyt jo muuttaa ensimmäisestä vuokrayksiöstään isompaan. Kun on oman asunnon ostamisen aika, ei haluta enää palata nykyistä asuntoa pienempään. Asumisen tarpeet ovat muuttuneet, sanoo Rantanen.

– Kolmekymppiset ovat myös ehtineet säästää omaan asuntoon ja kerryttää ASP-tililleen varoja pidempään, toteaa myös Grönlund.

Ota meihin yhteyttä, niin jutellaan aiheesta lisää:

Jukka Rantanen

Toimitusjohtaja, eMBA, LKV

+358 50 341 1391

jukka.rantanen@spkoti.fi

Tommi Grönlund

Liiketoimintajohtaja, Nooa Säästöpankki

+358 40 575 1969

tommi.gronlund@saastopankki.fi

Muita uutisia