Siirry sisältöön
Uutiset

Helsingissä ja Espoossa asuntomarkkinat kehittyvät eri tahtiin kuin Vantaalla


Reilun vuoden jäissä ollut asuntokauppa on alkanut piristyä Helsingissä ja Espoossa nopeammin kuin Vantaalla, joka on jäänyt naapureistaan jälkeen asuntojen kauppa- ja tarjontamäärien kehityksessä. Uudisasuntokauppa sen sijaan nousi lokakuussa Vantaalla toiseksi eniten kaikista Suomen suurimmista kaupungeista kauppamäärien kasvaessa peräti 190 prosenttia viime vuoden lokakuusta.

– Asuntokaupassa on loppusyksyn aikana alkanut näkyä positiivista kehitystä pk-seudulla. Osa
asuntokauppaan vaikuttavista talouden mittareista, kuten esimerkiksi korkonäkymä, puoltavat nyt
asuntomarkkinoiden elpymistä. Ensiasunnon veroedun päättyminen vuodenvaihteessa ja varainsiirtoveron aleneminen on saanut muitakin kuin ensiasunnon ostajia liikkeelle. Asuntomarkkinoiden vilkastuminen näkyy myös meillä pankissa, sanoo Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund.

– Nyt olisi erittäin hyvä hetki tehdä asuntokauppoja, kun markkinat ovat vasta elpymässä. Asunnonostajille ja -vaihtajille on tällä hetkellä runsaasti tarjolla vaihtoehtoja kaikissa asuntotyypeissä ja kaikkialla pkseudulla, myös kaikkein vetovoimaisimmilla alueilla. Esimerkiksi Helsingissä asuntojen tarjontamäärä on nyt korkeimmillaan seitsemän vuoden vertailujaksolla. Tarjontamäärien muutokset eivät kuitenkaan ole suuria kaupunkien sisällä ja ne vaihtelevat asuntotyypeittäin, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Yksiöiden ja kaksioiden tarjontamäärä on kasvanut Helsingissä heinäkuusta lähtien, ja niitä on nyt
myynnissä poikkeuksellisen paljon. Myös vanhoja kerrostalokolmioita ja -neliöitä on nyt myynnissä aiempaa enemmän. Espoossa yksiöiden ja kaksioiden tarjontamäärä on hieman laskenut keväästä, kun taas vanhoja kerrostalokolmioita ja -neliöitä on myynnissä enemmän kuin aiempina kuukausina tänä vuonna.

– Vantaalla myynnissä olevien asuntojen kokonaistarjonta on selvästi alhaisemmalla tasolla kuin Helsingissä tai Espoossa. Vantaalla onkin riskinä, ettei nykyinen tarjontamäärä riitä kovin pitkään tyydyttämään kysyntää asuntokaupan lähtiessä kunnolla käyntiin. Kun uudistuotantokaan ei tule pitkään aikaan tuomaan helpotusta tarjontatilanteeseen, voi pula myytävästä alkaa tulpata asuntokauppaa nopeastikin ja markkinatilanne säilyä Vantaalla haasteellisena, selittää Rantanen.

– Huonompi tarjontatilanne vaikuttaa varmasti myös siihen, ettei vanhojen asuntojen kauppa ole piristynyt Vantaalla kuten Helsingissä ja Espoossa. Vantaalla vanhojen asuntojen kauppamäärä oli lokakuussa edelleen miinuksella 34,1 prosenttia vuodentakaisesta, kun Espoossa miinusta viime vuoden lokakuuhun oli enää vain kymmenen prosenttia ja Helsingissä 11,5 prosenttia.

Uusien asuntojen kauppa sen sijaan kasvoi Vantaalla lokakuussa peräti 190 prosenttia
vuodentakaiseen verrattuna
. Muutos on todella merkittävä, myös kauppojen lukumäärässä. Vuoden 2022
lokakuussa Vantaalla myytiin kymmenen uudisasuntoa, kun viime kuussa niitä myytiin jo 52, kertoo
Rantanen.

Ensiasunnon ostajilla nyt viimeiset hetket ehtiä hyödyntämään veroetu

– Ensiasunnon ostajilla, jotka haluavat hyödyntää vuodenvaihteessa päättyvän veroedun, alkaa aika
valitettavasti käydä vähiin. Käytännössä jos haluaa ehtiä hyödyntämään tämän vuoden viimeisenä päivänä päättyvän varainsiirtoverovapauden, ehtiä hoitamaan lainaneuvottelut pankin kanssa ja viedä
asuntokaupat myyjän kanssa maaliin saakka, tulisi ensiasunnon ostajalla olla ostettava kohde valittuna
viimeistään joulukuun alkupuolella, muistuttaa Grönlund.

– Vaikka ensiasunnon ostajille tulee aikataulu vastaan varainsiirtoveron osalta, niin ostopäätöksen
tekemiseen pätevät edelleen samat tärkeät ohjeet kuin aikaisemminkin. Ostettavaan asuntoon ja
taloyhtiön kuntoon kannattaa tutustua huolellisesti, ja pankin kanssa yhdessä varmistaa omaan talouteen
sopiva lainan takaisinmaksusuunnitelma.

Lähde: KVKL:n Hintaseurantapalvelu

Ota meihin yhteyttä, niin jutellaan aiheesta lisää:

Jukka Rantanen

Toimitusjohtaja, eMBA, LKV

+358 50 341 1391

jukka.rantanen@spkoti.fi

Tommi Grönlund

Liiketoimintajohtaja, Nooa Säästöpankki

+358 40 575 1969

tommi.gronlund@saastopankki.fi

Muita uutisia