Siirry sisältöön
Asiakastarinat

Ensiasunnon ostaminen saattaa tapahtua joskus jopa yllättäen


Asunnon ja etenkin ensimmäisen oman kodin osto on yksi elämän suurimmista päätöksistä. Julia ja Niko löysivät omiin tarpeisiinsa sopivan asunnon Sp-Kodista hieman yllättäen, sillä ensiasunnon ostaminen oli heillä tavoitteena vasta vuoden tai parin kuluttua.

Aiemmin vuokralla asuneet Julia ja Niko olivat ajatelleet oman asunnon ostoa jo hyvän aikaa. Asian kanssa ei kuitenkaan haluttu hoppuilla, vaikka molemmat olivat säästäneet tavoitteellisesti ASP-tileilleen useamman vuoden ajan ja selailleet myytäviä koteja tasaisin väliajoin. 

Tutustuakseen tarkemmin erilaisiin kohteisiin ja asuinalueisiin, pari kävi muutamilla avoimilla näytöillä fiilistelemässä, millaisia asuntoja pääkaupunkiseudun markkinoilta löytyy. Samalla myös omat toiveet kodin suhteen selkenivät entisestään. 

Hieman yllättäen, vastaan tulikin niin monta toivottua kriteeriä täyttänyt kohde, että pariskunta päätti ryhtyä tuumasta toimeen suunniteltua nopeammin. Lisäksi asuntoa sattui välittämään Julialle ennestään tuttu välittäjä. 

Sp-Kodin välittäjät neuvovat myös ostajaa: ensiasuntoa hankkiessa oli mukava saada tukea ostoprosessiin 

Julia on tehnyt yhteistyötä Sp-Koti Urbaanien kanssa, joten myös välittäjät ovat tulleet tutuiksi työtehtävien merkeissä. Oli siis hauska sattuma, että asunto löytyi tutusta paikasta Sp-Kodista ja vielä tutulta kiinteistönvälittäjältä. 

Sp-Koti Urbaanien Anne Korkeakoski on ihana ja helposti lähestyttävä välittäjä! Asuntonäyttö järjestyi nopealla aikataululla ja häneltä sai vastaukset nopeasti kaikkiin kysymyksiin. Hän piti meidät ajan tasalla koko prosessin ajan ja saimme myös kohteen kunnosta sekä huomioitavista asioista, kuten tulevista remonteista ajankohtaisen ja realistisen kuvan. Meillä oli luottavainen fiilis alusta loppuun asti – tässä kävi kyllä hyvä tuuri kaikin puolin, molemmat toteavat. 

Lopulta oma koti löytyi Helsingin Suurmetsän alueelta. Jo asunnon hankintaa suunnitellessa oli selvää, että kerrostaloelämä saisi vaihtua omaan pihaan, väljiin neliöihin sekä toimivaan pohjaratkaisuun. Siihen Annen välittämä rivitalokoti oli loistava valinta. 

Mitä ensiasunnon ostajan kannattaa ottaa huomioon? 

– Tutustuimme sekä uusiin kohteisiin että vanhempiin asuntoihin. Vaikka uusi koti olisikin ollut huolettomampi, oli vanhempi hyväkuntoinen asunto lopulta helppo päätös. Siitä voi tehdä oman näköisen pienemmällä kynnyksellä, eikä esimerkiksi pintojen laittaminen uusiksi tunnu niin pahalta, Niko summaa. 

Ensiasunnon ostajia pari haluaa muistuttaa siitä, että asuntojen etsintävaiheessa on hyvä pitää silmät sopivasti auki ilman, että rajaa vaihtoehtoja liikaa. On toki tärkeää olla kriittinen ja hosumatta ostopäätöksen kanssa, kun kyse on omasta kodista, mutta kaikin puolin täydellistä asuntoa on vaikea löytää, ellei sitä itse rakenna. 

– Lainan hakemista ja lainaneuvotteluja ei myöskään kannata turhaan jännittää tai kauhistella. Juuri tietynlaisen lainan saamiseen vaikuttaa totta kai säännölliset tulot sekä omat kerrytetyt säästöt, mutta miljonääri ei tarvitse olla – edes nousseiden korkojen aikana. Onhan lähes joka kolmannella suomalaisella kotitaloudella asuntolainaa. Lue myös Säästöpankin vinkkejä ensiasunnon ostajalle(Siirryt toiseen palveluun).

Kun lähdet selvittämään vaihtoehtoja ensimmäiseen omaan kotiin, voit siis rohkeasti kääntyä välittäjän puoleen! Ammattitaitoiset välittäjät Sp-Kodilla auttavat alkuun ensimmäistä kotiaan ostavaa ja voivat ohjata myös pankin palveluiden pariin tarvittaessa. Lähde rohkeasti kiertelemään näytöille ja selvittämään, miten juuri sinusta voi tulla omistusasuja!  

Muita uutisia