Siirry sisältöön
Uutiset

Kaupantekoa jarruttava kohtaanto-ongelma kasvaa Suomen asuntomarkkinoilla


Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen on huolissaan asuntomarkkinoitamme uhkaavasta kohtaanto-ongelmasta. Kauppamäärien kasvua rajoittava tarjonnan ja kysynnän epäsuhta tulee entisestään kasvamaan syksyn ja loppuvuoden aikana, jolloin asuntokaupan odotetaan vilkastuvan voimakkaammin ja todennäköisesti kaikki nyt myynnissä olevat valmiit ja valmistumassa olevat uudiskohteet on myyty.

– Etuovi.comin tilastojen mukaan kysynnän määrä on kasvanut merkittävästi viime vuoden lopulta. Uusia hakuvahteja aktivoitiin Etuovi.comissa tammikuussa 39 prosenttia enemmän kuin loka–joulukuussa 2023 keskimäärin. Hakuvahdit ovat lähteneet tammikuussa hurjaan nousuun kaikissa suurimmissa kaupungeissamme ja ne ovat nyt korkeimmalla tasolla kahteen vuoteen, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Kokonaisvahtimäärät ovat kasvaneet kuukausi kuukaudelta jo vuoden 2022 alusta lähtien. Tämä kertoo siitä, että asunnonosto- ja vaihtohalukkuutta on olemassa ja kysynnän patoutumista on jatkunut jo pidempään. Markkinoilla on pulaa kysyntää vastaavien asuntojen tarjonnan puutteesta.

– Loppuvuoden kohtaanto-ongelmaa on vaikea välttää. Kysynnän ja asuntokauppojen määrän odotetaan kasvavan entisestään, mitä pidemmälle tätä vuotta mennään. Tarjonnan osalta kehityksen suunta näyttää valitettavasti toiselta. Myytävien asuntojen tarjontamäärä laski melko paljon erityisesti viime vuoden viimeisellä kvartaalilla, jolloin ensiasunnon ostajien aktivoitumisen seurauksena kauppamäärät kasvoivat merkittävästi, sanoo Rantanen.

– Kohtaanto-ongelmaa pahentaa erityisesti täysin jäissä oleva uudisasuntotuotanto. Toimivat asuntomarkkinat tarvitsevat riittävän määrän uudistuotantoa. On arvioitu, että Suomessa on tämän kevään aikana välittäjien kautta myynnissä 4500–5000 uutta asuntoa. Vielä toistaiseksi tarjontatilanne on kohtuuhyvä vastaamaan kysyntään. Viimeistään kuitenkin loppuvuodesta nyt myynnissä olevat tai valmistumaisillaan olevan uudiskohteet ovat löytäneet ostajansa ja uusien asuntojen puuttuminen markkinoilta alkaa hidastaa asuntokauppojen määrän kasvua.

Korkotason lasku, korko-odotukset ja kuluttajien ostovoiman kasvu tukevat asuntokauppaa

– Ennustimme viime vuoden lopulla Jukka Rantasen kanssa, että vanhojen asuntojen kauppa kasvaa tänä vuonna Suomessa 15 prosenttia ja hinnat keskimäärin kaksi prosenttia. Seisomme edelleen ennusteemme takana. Asuntokaupan tärkeimmistä draivereista odotukset korkotason laskusta sekä kuluttajien ostovoiman vahvistuminen tukevat asuntokaupan vilkastumista, sanoo Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen.

– Uskon näiden tekijöiden nostavan hiljalleen myös kuluttajien luottamusta, joka on toistaiseksi yhä matalalla tasolla. Myös työllisyysnäkymät ovat edelleen varsin kohtuulliset, vaikkakin työttömyys tulee todennäköisesti jonkin verran nousemaan tänä vuonna, jatkaa Mikkonen. – Mainitsemani tekijät yhdessä mahdollistavat asuntomarkkinoiden asteittaisen piristymisen, mutta huippusesonkia tulemme tuskin näkemään.

– Ilman kohtaanto-ongelmaa kauppamäärät voisivat hyvinkin kasvaa tänä vuonna vielä ennustettamme enemmän, sanoo Rantanen.

Helmikuu on ollut jo selvästi tammikuuta vilkkaampi asuntokauppakuukausi

– Tammikuu oli asuntokauppojen määrässä mitattuna huonoin tammikuu 11 vuoteen Suomessa. Itselleni romahdus kauppamäärissä ei kuitenkaan tullut yllätyksenä. Taisin jopa ennustaa tammikuusta poikkeuksellisen hiljaista loppuvuoden erittäin vilkkaiden kauppakuukausien jälkeen. Osasin odottaa yhden ison ostajaryhmän eli ensiasunnon ostajien olevan poissa markkinoilta ensiasunnon varainsiirtoverovapauden päätyttyä vuodenvaihteeseen, kertoo Rantanen.

– Uskon ensiasunnon ostajien palaavan markkinoille takaisin kevään kuluessa. Markkinatilanne tarjoaa vielä jonkin aikaa ensiasunnon ostajille mahdollisuuksia tinkiä pienten asuntojen myyntihinnasta, ja sitä kautta saada loppuvuoteen päättyneen varainsiirtoverohyödyn vielä takaisin itselleen. Syksyllä tilanne voi jo hyvinkin olla toinen, kun pienistä asunnoista kiinnostuneet sijoittajat ovat todennäköisesti viimeistään palaamassa takaisin asuntomarkkinoille.

– Helmikuu on ollut Sp-Koti-ketjulle jo selvästi tammikuuta vilkkaampi kauppakuukausi. Olemme tässä kuussa tehneet kahden ensimmäisen viikon aikana jo lähes yhtä paljon kauppoja kuin viime kuussa yhteensä. Se, onko kyse asuntokaupan normaalista syklisyydestä vai merkki pysyvämmästä vilkastumisesta, jää vielä nähtäväksi, toteaa Rantanen.

Lähde: KVKL:n Hintaseurantapalvelu ja Etuovi.comin Asuntomarkkinoiden tietopalvelu

Ota yhteyttä, niin keskustellaan aiheesta lisää:

Jukka Rantanen

Toimitusjohtaja, eMBA, LKV

+358 50 341 1391

jukka.rantanen@spkoti.fi

Henna Mikkonen

Pääekonomisti, Säästöpankkiryhmä

+358 40 564 7918

henna.mikkonen@saastopankki.fi

Muita uutisia