Siirry sisältöön
Uutiset

Pk-seudun asuntomarkkinatilanne suosii ison perheasunnon myyntiä harkitsevia


Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantasen ja Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlundin mukaan nyt olisi otollinen hetki vaihtaa liian isoksi käynyt perheasunto pienempään. Perhekokoisia rivi- ja kerrostaloasuntoja kysytään paljon pk-seudulla, mutta nykyiseen markkinatilanteeseen hinnoiteltuja kohteita kaivataan lisää myyntiin. Tarjolla on runsaasti hyviä vaihtoehtoja pienempään vaihtaville.

– Nyt olisi hyvä paikka vaihtaa liian isoksi ja kenties myös asumiskustannuksiltaan liian kalliiksi käynyt perheasunto pienempään. Vaikka tämänhetkisessä markkinatilanteessa nykyisestä omasta asunnosta ei saa huippuhintaa, ei uudestakaan asunnosta tarvitse maksaa niin paljon kuin vielä pari vuotta sitten, sanoo Sp- Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Suurin osa ihmisistä vaihtaa asuntoa samalla alueella, jossa asuntojen hinnat kehittyvät samansuuntaisesti. Välirahan suuruus pysyy suhteessa samana, vaihtoipa asuntoa missä markkinatilanteessa tahansa. Asunnonvaihdossahan väliraha ratkaisee, painottaa Rantanen.

– Monet ikäihmiset asuvat tarpeisiinsa nähden liian isoissa perheasunnoissa. Jos ennen korona-aikaa vanhoista perhekokoisista asunnoista, olivatpa ne rivi- ja kerrostaloasuntoja tai omakotitaloja, oli vaikea päästä eroon, nyt tilanne on täysin toinen. Perhekokoisiin asuntoihin on kysyntää mukavasti.

Pienemmästä ja uudemmasta kodista haaveileville senioreille on nyt hyviä kohteita tarjolla pk-seudulla

– Nykyinen asuntomarkkinatilanne suosii ikäihmisiä, joilla olisi tarve vaihtaa iso vanha koti toimivampaan – pienempään, uudempaan ja remonttihuolettomampaan asuntoon – ja muutenkin saada laskettua asumiskustannuksiaan, sanoo Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund.

– Pk-seudulla on hyväkuntoisia pieniä asuntoja poikkeuksellisen paljon tarjolla hyviltä paikoilta palveluiden ja julkisten kulkuyhteyksien ääreltä. Jos haaveilee uudesta asunnosta, niiden hinnoista ja kauppaehdoista on tällä hetkellä ihan eri tavalla mahdollista neuvotella rakennuttajien kanssa kuin normaaliin markkina- aikaan, kertoo Rantanen.

– Isona haasteena on kuitenkin edelleen, etteivät ihmiset tunnu uskaltavan tehdä asunnon myymiseen, ostamiseen ja vaihtamiseen liittyviä päätöksiä. Vaikka meillä Nooassakin asuntolainahakemusten määrät ovat kasvaneet koko alkuvuoden, asuntokauppojen määrissä tämä ei vielä näy. Kauppamäärät ovat olleet tämänkin vuoden ensimmäiset kuukaudet poikkeuksellisen alhaisella tasolla, vaikka korko-odotukset ovat kääntyneet positiivisiksi, työllisyys on pk-seudulla hyvällä tasolla ja kuluttajien ostovoimakin on noussut, sanoo Grönlund.

– Toimivampaan asumismuotoon kannattaisi vaihtaa silloin, kun voimia riittää vielä muuttamiseen, uudesta kodista sekä uudesta asuinympäristöstä ja sen palveluista nauttimiseen. Monissa perheissä ajaudutaan kuitenkin usein siihen tilanteeseen, etteivät yksinasuvat ja liikuntarajoitteiset vanhukset enää pärjää ilman jatkuvaa läheisten ja kotihoidon apua isoissa omakotitaloissaan ja useiden huoneiden perheasunnoissaan. Kun ikää tulee tarpeeksi, voimia, halua ja uskallusta muuttoon ei enää ole, vaikka arki olisikin nykyisessä kodissa kohtuuttoman vaikeaa.

– Vaihtamalla liian ison ja asumiskustannuksiltaan turhan kalliiksi käyneen asunnon pienempään ja uudempaan, jossa myös ikäihmisten tarpeet ovat vapaan liikkuvuuden kannalta otettu huomioon, voi omaa asumismukavuuttaan parantaa merkittävästikin, sanoo Rantanen.

– Uusissa ja uudehkoissa taloyhtiöissä tulee myös harvoin eteen sellaisia äkillisiä korjaustarpeita, jotka voivat rasittaa merkittävästikin omaa taloutta yhtiövelan ja -vastikkeen muodossa. Uudemmissa taloyhtiöissä vastikkeiden korotustarpeetkin ovat usein pienempiä kuin vanhoissa yhtiöissä, joissa korjausvelkaa on ehtinyt kertyä, jatkaa Grönlund.

– Monelle ikääntyneelle voi myös omistusasunnosta luopuminen ja vuokralle muuttaminen olla varteenotettava ja hyvä ratkaisu sekä oman talouden hallinnan että asumisviihtyvyyden kannalta. Pk- seudulla on tällä hetkellä erinomainen vuokra-asuntotarjonta. Nyt saattaa löytää todella hyviä kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja asuinalueilta ja kaupunginosista, joista on aina haaveillut ja joissa haluaisi asua. Ajat ja asenteet ovat muuttuneet vuokralla asumiseen liittyen. Esimerkiksi Helsingissä jo yli puolet ruokakunnista asuu tänä päivänä vuokralla, kertoo Rantanen.

Ota yhteyttä, niin jutellaan aiheesta lisää:

Jukka Rantanen

Toimitusjohtaja, eMBA, LKV

+358 50 341 1391

jukka.rantanen@spkoti.fi

Tommi Grönlund

Liiketoimintajohtaja, Nooa Säästöpankki

+358 40 575 1969

tommi.gronlund@saastopankki.fi

Muita uutisia