Siirry sisältöön
Uutiset

Uudisasuntokauppa kasvoi maaliskuussa Espoossa lähes 50 prosenttia viime vuodesta


Uudiskohteiden kysyntä ja kauppamäärät ovat kasvussa pk-seudulla. Uusia asuntoja myytiin Espoossa maaliskuussa 46,7 prosenttia enemmän kuin viime vuoden vastaavana ajankohtana. Tammi– maaliskuussa uudisasuntokauppa kasvoi Espoossa 44,4 prosenttia ja Helsingissä 21,2 prosenttia vuodentakaisesta. Vantaallakin on nähtävissä ensimmäisiä virkoamisen merkkejä uudisasuntokaupassa.

– Vantaallakin uusien asuntojen kauppa on lähtenyt maaliskuussa piristymään. Uudisasuntokauppoja tehtiin Vantaalla maaliskuussa yhtä paljon kuin vuosi sitten. Kumulatiivisesti Vantaalla ollaan kuitenkin vielä viime vuodesta jäljessä 28,9 prosenttia, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen. – Sen sijaan Vantaalla vanhojen asuntojen kauppoja tehtiin tammi–maaliskuussa 21 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Espoossa ja Helsingissä vanhojen asuntojen kauppa laahaa vielä noin 20 prosenttia viime vuodesta.

– Vauhdikkaimmin uudisasuntokauppa on käynnistynyt Espoossa, jossa kauppamäärä kasvoi maaliskuussa 46,7 prosenttia vuodentakaisesta. Kumulatiivisesti kasvua viime vuoteen verrattuna on 44,4 prosenttia. Tammi–maaliskuun aikana Espoossa ovat kaikkein parhaiten kaupaksi käyneet kolmiot. Kauppamäärissä kakkosena ovat neliöt ja kaksiot. Myös yksiöt ovat alkaneet kiinnostaa jälleen asunnonostajia. Niistäkin on tehty lukumäärällisesti lähes yhtä paljon kauppoja, mikä kertoo ensiasunnonostajien ja mahdollisesti myös sijoittajien aktivoitumisesta markkinoilla.

– Helsingissä uusien asuntojen kauppa kasvoi tammi–maaliskuussa 21,2 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Maaliskuussa sen sijaan uusien asuntojen kauppa jäi viime vuodesta miinukselle 8,75 prosenttia, minkä uskon johtuvan ainakin osin poliittisista lakoista ja riitaisasta työmarkkinatilanteesta, Rantanen jatkaa. – Helsingissä uusista asunnoista parhaiten ovat alkuvuoden aikana käyneet kaupaksi yksiöt, mutta kauppamäärissä tulevat heti perässä kolmiot ja neliöt.

– Vantaalla uusien asuntojen kysyntä on painottunut selkeästi perhekokoisiin asuntoihin. Parhaiten sielläkin kaupaksi ovat käyneet kolmiot ja neliöt. Pk-seudun kaupungeissa uudisasuntokaupat ovat painottuneet kerrostaloihin, mutta jonkin verran on tehty kauppoja myös uusista rivitaloasunnoista ja omakotitaloista.

– Uusien perhekokoisten asuntojen kasvanut kysyntä ja kauppamäärät vahvistavat käsitystäni, että asunnon osto- ja vaihtopäätöksiä tehdään nyt pääasiassa tarvelähtöisesti. Asumiseen liittyviä tarpeitahan ei voi siirtää loputtomiin. Nyt niillä kotitalouksilla, joilla oma työ- ja taloustilanne on vakaalla pohjalla, on alkanut löytyä rohkeutta ja halua tehdä ratkaisuja, sanoo Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund.

– Omaa taloutta ja kulutuskäyttäytymistä on sopeutettu vallitsevaan markkinatilanteeseen. Pk-seudulla vallitsevat vielä toistaiseksi houkuttelevat ostajan markkinat. Tarjontaa kaikissa eri asuntotyypeissä ja eri hintaluokissa on hyvin. Jopa Helsingin kantakaupungista saattaa nyt tehdä ainutlaatuisia löytöjä. Myynnissä on kohteita, joita ei yleensä markkinoilla nähdä. Asuntojen hinnat ovat laskeneet kaikilla alueilla merkittävästi. Asuntojen hintojen lasku on kompensoinut korkojen nousun. Eli jos ostaa nyt asunnon, ei tarvitse siihen niin paljon lainaa kuin normaalissa markkinatilanteessa, Grönlund jatkaa.

Uudisasuntojen hinnat eivät ole laskeneet

– Uudisasuntokauppa ei ole keskittynyt vain tiettyihin asuinalueisiin Espoossa, Helsingissä ja Vantaalla. Kauppoja on tehty eri postinumeroalueilla. Tästä johtuen myytyjen uudisasuntojen keskimääräisissä neliöhinnoissa on isoja eroja myös kaupunkien sisällä. Esimerkiksi Helsingin keskustan ja reuna-alueiden uudiskohteiden neliöhinnoissa on ollut yli 100 prosentin eroja, kertoo Rantanen.

– Espoossa toteutuneiden uudisasuntokauppojen keskihinta on ollut tammi–maaliskuussa 318 679 euroa ja myytyjen uudisasuntojen keskimääräinen neliöhinta 5 415 euroa. Helsingissä uudisasuntokauppojen keskihinta on ollut keskimäärin 442 069 euroa ja keskimääräinen neliöhinta 6 714 euroa. Molemmissa kaupungeissa on myyty uusia asuntoja myös 10 000 euron neliöhintaan. Vantaalla uudisasunnon keskimääräinen velaton kauppahinta on ollut 271 574 euroa ja keskimääräinen neliöhinta toteutuneissa kaupoissa 4 505 euroa.

– Kaiken kaikkiaan uudisasuntojen toteutuneissa kauppahinnoissa ei ole tapahtunut yhtä merkittävää laskua kuin vanhojen asuntojen kohdalla. Voi sanoa, ettei uudisasuntojen hinnat ole laskeneet pk-seudulla, toteaa Rantanen.

Lähteet: KVKL:n Hintaseurantapalvelu ja Etuovi.comin Asuntomarkkinoiden tietopalvelu

Ota yhteyttä, jos haluat keskustella kanssamme pk-seudun asuntomarkkinatilanteesta:

Jukka Rantanen

Toimitusjohtaja, eMBA, LKV

+358 50 341 1391

jukka.rantanen@spkoti.fi

Tommi Grönlund

Liiketoimintajohtaja, Nooa Säästöpankki

+358 40 575 1969

tommi.gronlund@saastopankki.fi

Muita uutisia