Siirry sisältöön
Uutiset

Asuntojen kauppamäärät ja hinnat ovat laskeneet pk-seudulla enemmän kuin muualla Suomessa


Vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat ovat laskeneet pk-seudulla 12,6 prosenttia vuoden 2022 toisesta kvartaalista, jolloin asuntomarkkinat toimivat Suomessa vielä normaalisti. Muualla Suomessa hinnat ovat laskeneet vastaavasta ajankohdasta 10,5 prosenttia. Myös vanhojen asuntojen kauppamäärät ovat laskeneet pk-seudulla alkuvuonna selvästi enemmän kuin muualla Suomessa viime vuoden tammi– maaliskuuhun verrattuna. Haastava tilanne pk-seudun asuntomarkkinoilla jatkuu edelleen.

– Pk-seudulla ja sen kehyskunnissa on tehty alkuvuonna asuntokauppoja selvästi hitaampaan tahtiin kuin muualla Suomessa. Vuoden ensimmäisen kvartaalin aikana vanhojen asuntojen kauppamäärä laski pk- seudulla 19 prosenttia ja pk-seudun kehyskunnissa 18,3 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Muualla Suomessa kauppamäärien muutos on ollut –10,8 prosenttia, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Suomen suurimmista kaupungeista vain Turussa ja Lahdessa on asuntojen kokonaiskauppamäärä laskenut alkuvuonna enemmän kuin Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla. Myös kahden ja kolmen vuoden takaisiin lukuihin verrattuna kauppamäärien lasku on ollut todella rajua Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla.

– Asuntokauppa on lähtenyt pk-seudulla ja sen kehyskunnissa liikkeelle hitaammin todennäköisesti siksi, että näillä alueilla, joissa asunnot maksavat enemmän, myös korkojen nousun vaikutus lainanhoito- ja asumiskuluihin on suurempi. Esimerkiksi Helsingissä ja Espoossa asuntojen hinnat ovat merkittävästi korkeammat kuin muualla Suomessa. Myös asuntojen tarjontatilanne on saattanut osaltaan jarruttaa markkinoiden elpymistä. Voi olla, ettei tarjonta ole vastannut riittävän hyvin kysyntään esimerkiksi eri asuntotyyppien ja -kokojen osalta, pohtii Rantanen.

– Pk-seudun asuntojen korkea hintataso ja yleinen epävarma taloustilanne vaikuttavat myös kotitalouksien rohkeuteen tehdä isoja hankintoja, ostaa ja vaihtaa kotia. Uskon myös tämän olevan yksi syy siihen, miksi pk-seudulla kauppamäärät ovat laskeneet enemmän ja kauppa käynnistynyt hitaammin, sanoo Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund.

– Monet pelkäävät kahden asunnon loukkuun jäämistä, eivätkä halua ostaa uutta kotia ennen kuin vanha on myyty. Nykyisessä markkinatilanteessa kynnys välirahoituksen hakemiseen on hyvin korkea, vaikka me pankit niitä myönnämmekin.

Asuntokaupan piristyessä kauppamäärät ja hinnat voivat lähteä nopeaan nousuun pk-seudulla

– Asuntokauppojen määrä ja hinnat nousivat pk-seudulla rajusti vuosina 2020–2021. Myös markkinoiden korjausliike on ollut voimakkaampi ja krapulatila jatkunut pidempään pk-seudulla kuin muualla Suomessa. On mahdollista, että asuntokaupan elpyessä nousu tulee olemaan jälleen erittäin nopeaa, sanoo Rantanen.

Voimakas volatiliteetti ei ole hyväksi markkinoille. Rajut heilahtelut eli se, että mennään nopeassa tahdissa ylös ja alas, ei ole kenenkään intressien mukaista. Nyt kuitenkin riskit voimistuvasta ja epäterveestä volatiliteetista ovat valitettavasti olemassa pk-seudulla. Ei ole välttämättä lainkaan positiivista, jos asuntojen kauppamäärät ja hinnat lähtevät jyrkkään nousuun markkinoiden piristyessä, korostaa Grönlund.

– Asuntokaupan patoutumaa on ehtinyt kertyä pk-seudulla jo pian parin vuoden ajan. Asunnonvaihto- tarpeet eivät häviä minnekään, eikä niitä voi siirtää loputtomiin. Tästä johtuen kuluttajien luottamuksen vahvistuminen voi merkitä kovaa kyytiä pk-seudun asuntomarkkinoille. Kauppamäärät saattavat tosiaan lähteä hyvinkin nopeaan kasvuun. Se merkitsee isoa muutosta volatiliteettiin. Kauppamäärien kasvaessa alkaa väistämättä tarjonnasta tulla pulaa. Ja jos uusia kohteita ei tule markkinoille riittävästi myyntiin, kaupanteko hidastuu ja kauppamäärät lähtevät uudelleen laskuun, toteaa Rantanen.

– Voimakas sahausliike vaikeuttaa myös entisestään kuluttajien päätöksentekoa sen suhteen, milloin ja miten markkinoilla pitäisi toimia varmistaakseen fiksut asuntokaupat. Myös rakennusliikkeiden on hyvin vaikea ennakoida parasta ajankohtaa uusille aloituksille ja osua oikeaan markkinasykliin niiden kanssa, jatkaa Grönlund.

– Aloitusten vähäisyys ja uusien asuntojen puuttuminen pian kokonaan markkinoilta tulee joka tapauksessa tulppaamaan asuntokauppaa jollakin aikavälillä pk-seudulla. Uudet aloitukset voivat viivästyä osin senkin takia, että ammattilaisten rekrytointiin ja palkkaamiseen menee oma aikansa. Valitettavasti merkittävä määrä osaavaa porukkaa on poistunut kuluneiden kahden vuoden aikana niin rakennusalalta kuin kiinteistönvälityksestäkin, sanoo Rantanen.

Lähteet: KVKL:n Hintaseurantapalvelu

Ota yhteyttä, jos haluat keskustella kanssamme pk-seudun asuntomarkkinatilanteesta:

Jukka Rantanen

Toimitusjohtaja, eMBA, LKV

+358 50 341 1391

jukka.rantanen@spkoti.fi

Tommi Grönlund

Liiketoimintajohtaja, Nooa Säästöpankki

+358 40 575 1969

tommi.gronlund@saastopankki.fi

Muita uutisia