Siirry sisältöön
Uutiset

Maan sisäisellä muuttoliikkeellä on iso vaikutus pk-seudun asuntomarkkinoille


Koroilla on tällä hetkellä vähäisempi vaikutus asuntokauppaan kuin kuluttajien luottamuksella ja yleisellä taloudellisella toimintaympäristöllä. Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen ja Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund uskovat, että asuntokaupan piristyminen pk-seudulla edellyttää ensin kuluttajien luottamuksen vahvistumista. Myös maan sisäisellä muuttoliikkeellä on ratkaisevaa merkitystä siihen, miten pk-seudun asuntomarkkinat kehittyvät tulevaisuudessa.

– Korkojen vaikutus asuntokauppaan on tällä hetkellä hyvin vähäinen. Enemmän vaikutusta on kuluttajien luottamuksella ja muilla toimintaympäristössämme tapahtuvilla asioilla, kuten esimerkiksi poliittisilla lakoilla ja vaikealla työmarkkinatilanteella, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Kuluttajien luottamuksen on vahvistuttava ennen kuin asuntokauppa alkaa vilkastua Suomessa. Toki huhtikuu oli jo kaupallisesti hieman parempi kuukausi kuin maaliskuu tai viime vuoden huhtikuu. Tämä johtunee kuitenkin siitä, että maaliskuussa kuluttajien päätöksentekoa ja kauppaa jarruttivat poliittiset lakot. Myös pääsiäispyhät osuivat tänä vuonna maaliskuuhun. Sillä, että huhtikuussa oli enemmän arkipäiviä kuin maaliskuussa, on asuntokauppaan vaikutusta.

– Täytyy myös muistaa, että huhtikuun parempiin kauppamääriin vaikutti myös asuntomarkkinoiden normaali kausivaihtelu. Yleensä asuntokauppa alkaa vilkastua maaliskuussa, mutta tänä vuonna ihmiset alkoivat aktivoitua kaupoille vasta huhtikuussa edellä mainituista syistä johtuen, jatkaa Rantanen.

– Pk-seudun asuntomarkkinoiden kehitykseen vaikuttaa merkittävästi myös maan sisäinen muuttoliike. Toisin kuin esimerkiksi toisessa muuttovoittoisessa kaupungissa, Tampereella, pk-seudulle muuttajista iso osa tulee ulkomailta. Heistä suurin osa muuttaa vuokralle, ainakin alkuun, sanoo Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund.

– Yleisellä työllisyystilanteella ja avoimien työpaikkojen tilanteella on todella iso merkitys sille, miten muuttoliike kehittyy. Pk-seudulta löytyy kohtuuhintaista asumista moneen eri tarpeeseen. Helsingin, Espoon ja Vantaan sisällä on hyvin erilaisia ja eri hintaluokan asuinalueita, joista löytyy jokaisen kukkarolle sopivia asuntoja. Erityisesti Vantaalla asuntojen hintataso on hyvin verrattavissa maamme muiden isojen kaupunkien hintatasoon.

Asuntojen hintojen lasku ei pysähdy ennen kuin kysyntä alkaa selvästi lisääntyä

– Vaikka huhtikuussa asuntokauppojen määrä jonkin verran kasvoi maaliskuusta ja vuoden 2023 huhtikuusta, tuskin kyse on vielä asuntokaupan pysyvämmästä vilkastumisesta. Sitä joudumme todennäköisesti vielä jonkin aikaa odottamaan. Siksi myös asuntojen hinnat jatkavat yhä laskuaan. Kysynnän ja tarjonnan laki pelaa asuntomarkkinoilla, sanoo Rantanen.

– Asuntokaupan orastava piristyminen on alkanut näkyä Nooassakin. Välirahoitusten kysyntä on ollut meillä lievässä nousussa ja olemme niitä tehneet aikaisempia kuukausia jonkin verran enemmän, kertoo Grönlund.

– Tällä hetkellä ne kotitaloudet, joilla oman talouden tilanne on vakaa, uskaltavat tehdä päätöksiä asunnonostoon ja muihin isojen hankintoihin liittyen. Kannattaa muistaa, että asuntomarkkinoillakin on aina liikkeellä ihmisiä, jotka eivät tarvitse asunnon hankintaan lainaa. Toisaalta monet heistäkin seuraavat markkinatilanteen kehittymistä ja odottavat vielä, koska haluavat varmistaa parhaan mahdollisen ostoajankohdan. Uskon heistäkin monen lähtevän asuntokaupoille vasta markkinoiden aktivoiduttua selvemmin.

– Itse asiassa tälläkin hetkellä pk-seudulla käyvät monet kalliit, harvinaiset ja uniikit kohteet kaupaksi jopa helpommin kuin halvemman hintaluokan perusasunnot, jatkaa Rantanen. – Näitä harvoin myyntiin tulevia uniikkikohteita on tällä hetkellä tarjolla melko hyvin. Nyt sellaisen voisi saada hankittua helpommin kuin normaalissa markkinatilanteessa.

Ota yhteyttä, jos haluat keskustella kanssamme pk-seudun asuntomarkkinatilanteesta:

Jukka Rantanen

Toimitusjohtaja, eMBA, LKV

+358 50 341 1391

jukka.rantanen@spkoti.fi

Tommi Grönlund

Liiketoimintajohtaja, Nooa Säästöpankki

+358 40 575 1969

tommi.gronlund@saastopankki.fi

Muita uutisia