Siirry sisältöön
Uutiset

Odotukset asuntokaupan elpymisestä pk-seudulla eivät ole toteutuneet


Huhtikuu oli asuntokauppojen määrässä mitattuna kuluvan vuoden paras kuukausi valtakunnallisesti. Lähes kaikissa suurimmissa kaupungeissamme kauppa on vilkastunut vuodentakaisesta jo yli kymmenen prosenttia. Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla asuntomarkkinoiden elpymistä odotetaan yhä. Pk-seudun kaupungeista päästiin huhtikuussa plussalle vain Helsingissä, jossa kauppamäärä kasvoi 3,4 prosenttia.

– Asuntokauppa laahaa edelleen pk-seudulla selvästi jäljessä muista isoista kaupungeistamme. Oletus oli, että asuntokaupan piristyminen alkaisi ensimmäisenä näkyä pk-seudulla ja kauppamäärien nousu olisi täällä voimakkainta. Näin ei kuitenkaan ole tapahtunut. Muissa isoissa kaupungeissamme asuntokauppa on lähtenyt liikkeelle ja kauppamäärät ovat selvässä nousussa, mutta pk-seudulla ja Turussa asuntokauppa jumittaa edelleen, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Kun asuntokaupan taantuma alkoi vuoden 2022 toisella kvartaalilla, suurimmat negatiiviset muutokset kauppamäärissä tapahtuivat pk-seudulla. Siksi oletus on ollut, että myös korjausliike toiseen suuntaan alkaisi näkyä ensimmäisenä pk-seudulla.

– Pk-seudun kaupungeista vain Helsingissä tehtiin huhtikuussa enemmän asuntokauppoja kuin viime vuoden huhtikuussa. Helsingissä kauppamäärä kasvoi 3,4 prosenttia vuodentakaisesta. Espoossa jäätiin vielä miinukselle 0,9 prosenttia ja Vantaalla 2,3 prosenttia. Vanhojen asuntojen kauppamäärissä Espoo ja Vantaa olivat ainoat suuret kaupungit, joissa kauppoja tehtiin huhtikuussa edelleen vähemmän kuin vuosi sitten.

– Koko alkuvuoden kauppamäärien kehityksessä pk-seudun kaupungit ja Turku ovat selviä häviäjiä. Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla ollaan viime vuoden tammi–huhtikuun kauppamääristä vielä noin 11 prosenttia jäljessä. Myös uudisasuntokauppa käy edelleen nihkeästi pk-seudulla. Tosin Espoossa uusien asuntojen kauppoja on tänä vuonna tehty 33,3 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Vaikka prosenttiluku näyttää isolta, lukumääräisesti kyse on hyvin pienistä muutoksista.

– Vaisusta huhtikuusta huolimatta uskon, ettei pk-seudullakaan jouduta enää kovin pitkään odottamaan kauppamäärien selvempää ja pysyvämpää nousua. Asuntokaupalle valtakunnallisesti hyvä huhtikuu vahvistaa uskoani, että tämä vuosi tulee olemaan viime vuotta parempi ja ennusteemme 0–5 prosentin kasvusta vanhojen asuntojen kaupassa tulee toteutumaan, sanoo Rantanen.

Asuntokaupan piristyminen edellyttää positiivisia talousuutisia

– Pk-seudun asuntomarkkinoiden piristysruiskeeksi kaivattaisiin nyt kuluttajien luottamusta vahvistavia talousuutisia. Pelkät positiiviset korko-odotukset eivät riitä vauhdittamaan asuntokauppaa, sanoo Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund.

– On huolestuttavaa, että esimerkiksi konkurssiasetusten määrä oli huhtikuussa ennätyksellisen korkealla tasolla. Niiden määrä nousi viime vuoden huhtikuusta peräti 70 prosentilla. Myös työllisyysnäkymät ovat monella alalla huolestuttavat. Asunnonvaihtotarpeista huolimatta monet kotitaloudet ovat ymmärrettävästi hyvin varovaisia nyt tekemään omaan talouteensa liittyviä isoja ostopäätöksiä.

– Nooa Säästöpankissa on koko alkuvuosi ollut asuntolainahakemusten ja -nostojen kappale- ja euromäärien suhteen suhteellisen stabiili. Lainahakemuksia tulee koko ajan ja lainoja nostetaan, mutta mitään merkittävämpää tai pysyvämpää muutosta ei ole ollut meillä vielä nähtävissä. Ihmiset ovat yhä odottavalla kannalla. Omaan talouteen liittyviä päätöksiä tehdään hyvin harkitusti ja kiirehtimättä.

– Mekin pankissa odotamme asuntomarkkinoiden kestävämpää toipumista. Vaikka alkuvuoteen on mahtunut aktiivisempia viikkoja ja kysyntäpiikkejä lainahakemuksissa, tilanteet ovat yhtäkkiä saattaneet rauhoittua muutamaksi viikoksi, kertoo Grönlund.

Omakotitalojen ja rivitaloasuntojen myyntiajat lyhenivät huhtikuussa pk-seudulla

– Välittäjiemme mukaan piristymistä on kuitenkin kevään mittaan alkanut jo näkyä pk-seudullakin. Asuntoesittelyissä on käynyt viime viikkoina selvästi aiempaa enemmän porukkaa. Positiivisena merkkinä voi pitää sitäkin, että omakotitalojen ja rivitaloasuntojen myyntiajat lyhenivät huhtikuussa selvästi maaliskuusta. Toki osin muutos selittyy normaalilla kausivaihtelulla, kertoo Rantanen.

– Omakotitalojen keskimääräinen myyntiaika pk-seudulla oli huhtikuussa 114 ja maaliskuussa 142 vuorokautta. Lähes kuukaudella lyhentynyt myyntiaika lupaa hyvää. Rivitalojen osalta myyntiaika oli huhtikuussa 86 ja maaliskuussa 106 vuorokautta, eli niidenkin osalta myyntiaika lyheni kolmella viikolla.

– Itselleni on ollut yllätys se, miten paljon muita isoja kaupunkejamme huonommin asuntokauppa on lähtenyt elpymään pk-seudulla. Vanhoja asuntoja myytiin huhtikuussa pk-seudulla vain 1,7 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten huhtikuussa, kun muualla Suomessa kauppamäärä kasvoi jo 13,7 prosentilla. Tammi–huhtikuussa vanhoja asuntoja on myyty pk-seudulla 13 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna, kun muualla Suomessa miinusta on ollut 3,9 prosenttia. Ero on merkittävä ja markkinoiden kehitys poikkeuksellista. Jostain syystä asuntokaupan toipuminen antaa yhä odottaa pk-seudulla.

Lähde: KVKL Hintaseurantapalvelu

Ota yhteyttä, jos haluat keskustella kanssamme pk-seudun asuntomarkkinatilanteesta:

Jukka Rantanen

Toimitusjohtaja, eMBA, LKV

+358 50 341 1391

jukka.rantanen@spkoti.fi

Tommi Grönlund

Liiketoimintajohtaja, Nooa Säästöpankki

+358 40 575 1969

tommi.gronlund@saastopankki.fi

Muita uutisia