Siirry sisältöön
Uutiset

Korkea korkotaso on este asuntolainan ottamiselle pk-seudulla


Sp-Kodin valtakunnallisen ”Mistä sinä haaveilet?” -kyselytutkimuksen tuloksista ilmenee, että yli puolet pk-seudulla asuvista ei ole valmis ottamaan asuntolainaa ja hankkimaan uutta kotia ennen kuin korot laskevat. Pk-seudulla asuvista noin puolet on valmis ottamaan maksimimäärän asuntolainaa sopivan kohteen löydyttyä ja lähes 40 prosenttia on kiinnostunut asuntolainan korkosuojauksesta.

– Valtakunnallisen ”Mistä sinä haaveilet?” -kyselytutkimuksemme tulokset vahvistavat, että korkea korkotaso on jarruttanut asuntolainan ottamista ja sitä kautta asuntokauppaa pk-seudulla. Siksi uskon, että EKP:n odotettu ensimmäinen koronlasku tulee piristämään asuntomarkkinoita ja nostamaan kauppamääriä pk-seudullakin, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Asuntokaupan kannalta on erittäin tärkeää, että korkotason suhteen suunta on nyt vaihtunut ja olemme menossa laskevaan korkomarkkinaan. Sekin lupaa asuntokaupalle orastavaa hyvää, että sekä kuluttajien luottamus että kuluttajien asunnonostoaikeet nousivat toukokuussa. Positiiviset talousuutiset rohkaisevat ihmisiä nyt pikku hiljaa asuntokaupoille toteuttamaan asumiseen liittyviä patoutuneita tarpeitaan ja haaveitaan, uskoo Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund.

– Toukokuu oli Sp-Kodissa myös kauppamäärällisesti kuluvan vuoden paras asuntokauppakuukausi. Ketjumme teki yli kaksikymmentä prosenttia enemmän kauppoja kuin huhtikuussa, kertoo Rantanen. – Vielä näillä kauppamäärillä ei voi hehkuttaa asuntomarkkinoiden selvää piristymistä, mutta alamme pikku hiljaa lähestyä kohtuullisen hyvää tasoa kauppamäärissä.

– Myös Nooalle toukokuu oli kuluvan vuoden paras kuukausi asuntolainojen nostojen kappale- ja euromäärissä mitattuna. Kesäkuullekin on jo tiedossa mukava määrä sovittuja kauppoja. Aktiviteetin taso pk-seudun asuntomarkkinoilla on nousussa, toteaa Grönlund.

Koronlasku ei yksin riitä vilkastuttamaan asuntokauppaa

– Toukokuinen uutinen siitä, että taantuma on Suomessa ohi, oli pitkästä aikaa positiivinen viesti taloudesta. Asuntomarkkinoiden piristysruiskeeksi kaivattaisiin nyt lisää kuluttajien luottamusta vahvistavia talousuutisia. Pelkät positiiviset korko-odotukset eivät riitä yksinään vauhdittamaan asuntokauppaa, sanovat Rantanen ja Grönlund.

– Vaikka lainanoton suhteen ollaan nyt aiempaa varovaisempia, kyselyymme vastanneista pk-seudulla asuvista noin puolet on valmis ottamaan asuntolainaa maksimimäärän sopivan kohteen osuessa kohdalle, kertoo Rantanen. – Sekin kävi kyselystämme ilmi, että pk-seudulla asuvista suomalaisista 36,8 prosenttia on kiinnostunut asuntolainan korkosuojauksesta.

– Käymme lainaneuvotteluissa aina hyvin tarkkaan yhdessä asiakkaan kanssa läpi hänen oman talouden tilanteensa ja maksukykynsä varmistaaksemme, ettei talous mene liian tiukille. Ja kuuden prosentin stressitesti tehdään totta kai edelleen kaikille asuntolaina-asiakkaille, sanoo Grönlund.

– Tässä vallitsevassa markkinatilanteessa, jossa ollaan menossa koroissa alaspäin, kannattaa korkosuojausta harkita huolellisesti. Nooallakin on erilaisia korkosuojaustuotteita, ja suojauksen voi ottaa joko koko lainaan tai vain osaan siitä. Sen voi myös tehdä lainaan koska tahansa, ei vain lainan nostohetkellä.

Varainsiirtoveromuutoksella ei ole kannustavaa vaikutusta asuntokauppaan

– Kyselymme mukaan enemmistö suomalaisista on tietoisia siitä, että varainsiirtovero laski prosentilla vuodenvaihteessa sekä asunto-osakkeissa että kiinteistöissä. Viidennes vastanneista ei ole tiennyt veromuutoksesta. Asuntomarkkinoita koskevat uutiset näyttävätkin kiinnostavan suomalaisia erityisesti. Oma koti on suurimmalle osalle suomalaisista merkittävin henkilökohtainen omaisuuserä, ja asuntomarkkinoillamme on patoutunutta kysyntää tutkimuksemmekin mukaan, sanoo Rantanen.

– Uusi koti on myös suomalaisten toiseksi suosituin haave tällä hetkellä tutkimuksemme mukaan. Pk- seudullakin asuvista 41,4 prosenttia haaveilee uudesta kodista.

– Kyselymme tulokset vahvistavat olettamaani, ettei varainsiirtoveromuutos kannusta ihmisiä ostamaan asuntoa. Viime vuoden lopussa veromuutos aktivoi ensiasunnon ostajat, mutta tämän vuoden kauppamääriin sillä ei ole enää ollut vaikutusta. Veromuutos on jäänyt vaikutuksiltaan torsoksi, sanoo Rantanen.

– Pk-seudulla asuntojen hinnat ovat niin korkeat, ettei veromuutoksella ole käytännössä kuin hyvin pieni vaikutus asunnon hankintahintaan, toteaa myös Grönlund. – Esimerkiksi 300 000 euroa maksavan asunto- osakkeen kohdalla vero on nyt 1 500 euroa aiempaa alhaisempi.

Lähde: Sp-Kodin valtakunnallinen ”Mistä sinä haaveilet?” -kyselytutkimus. Kyselyyn vastasi 1070 täysi- ikäistä suomalaista 24.4.–15.5.2024.

Ota yhteyttä, jos haluat keskustella kanssamme pk-seudun asuntomarkkinatilanteesta:

Jukka Rantanen

Toimitusjohtaja, eMBA, LKV

+358 50 341 1391

jukka.rantanen@spkoti.fi

Tommi Grönlund

Liiketoimintajohtaja, Nooa Säästöpankki

+358 40 575 1969

tommi.gronlund@saastopankki.fi

Muita uutisia