Siirry sisältöön

Ensiasunnon osto on jännittävä, mutta järkevä teko. Omassa asunnossa asuessasi kerrytät omaa varallisuuttasi sen sijaan, että maksaisit vuokraa toiselle. Ensimmäinen koti vaihdetaan usein elämäntilanteiden muutosten mukaan jollakin aikavälillä seuraavaan, jolloin esimerkiksi isompaa kotia ostettaessa asunnon mahdollinen arvonnousu voi helpottaa seuraavan kodin omarahoitusosuuden kerryttämisessä. Pienikin koti kannattaa omistaa juuri siksi, että se on ihan ikioma vakaamman talouden turvaaja.

Sp-Koti on apunasi ensiasunnon ostossa

Me Sp-Kodilla palvelemme ilolla niin asunnon myyjää kuin ostajaakin. Elämän arvokkain osto, varsinkin ensimmäinen sellainen, on hyvä tehdä harkiten ja asiantuntijoiden apuun turvautuen. Vastuullamme on, että kaupanteon hetkellä kaikki kauppaan kuuluvat asiat on hoidettu valmiiksi asianmukaisesti ja lakeja noudattaen. Sp-Kodin jatkuvasti päivittyvistä kohteista löydät asuntoja monenlaisiin tarpeisiin, etsit sitten pysyvää perheasuntoa tai pientä, kompaktia ensiasuntoa, joka tulevaisuudessa voi muuntautua vaikkapa sijoitusasunnoksi. Voit etsiä kohteistamme sinulle sopivaa vaihtoehtoa tai tiukempien kriteerien kanssa tehdä meille ostotoimeksiannon, jos myynnissä ei ole juuri sinun unelmien ensiasuntoasi.

Hyödynnä ensiasunnon ostajan edut

Ensiasunnon ostajalla tarkoitetaan henkilöä, joka ei ole ennen omistanut yli 50 % asunnosta tai kiinteistöstä, ja joka ostaa omaan käyttöön tulevaa asunnosta yli 50 % osuuden. Ensiasunnon ostaja on asuntoaan myyvän näkökulmasta varsin houkutteleva asiakas, sillä ensiasunnon ostajalla ei ole vanhan asunnon myyntipainetta, vaan mahdollisuus mennä kaupoille muita pikemmin, mikäli asuntolainaan on lupaus omalta pankilta saatuna.

Asuntolaintarjous kannattaa kysyä pankilta heti, kun oman asunnon osto alkaa tuntua houkuttelevalta vaihtoehdolta. Jos haluat hakea lainaa Säästöpankista, lue lisää, miten se onnistuu.

Muihin asunnonostajiin nähden ensiasunnon ostajat nauttivat myös pienemmästä vaadittavasta käsirahasta. Ensiasunnon ostajalta vaaditaan 5 % käsiraha, kun muiden asunnonostajien kohdalla omia säästöjä tulisi olla 10 % ostettavan asunnon hinnasta. Ensiasunnon ostoon tarvittavan käsirahan säästäminen voi tuntua monimutkaiselta, mutta Säästöpankin asiantuntijat auttavat.

Ensiasunnon ostajan oppaasta voit lukea kaiken tarvittavan pankkiasiointiisi liittyen.

Omaa kotia varten säästäminen on hyvä aloittaa ajoissa – jo silloin, kun vasta haaveilee, että joskus tulevaisuudessa ostaisi oman kodin. Asuntosäästämistä voi kokeilla omaan talouteen sopivilla tavoilla, mutta esimerkiksi ASP-tilin kautta säästäminen juuri asuntoa varten on helppoa. ASP-tili on juuri ensiasunnon ostoon tarkoitettu säästötili, jolle kertyy verotonta korkoa, ja jonka säästöt asuntolainan noston yhteydessä hyödyntäessäsi olet oikeutettu matalakorkoiseen ja valtiontakaamaan ASP-lainaan. 

Jännittävät asuntokaupat

Kun teet asuntokaupat Sp-Kodin kiinteistönvälittäjän tuella, voit luottaa siihen, että asiat sujuvat ja olet jatkuvasti ajan tasalla siitä, miten kaupat etenevät. Huolellisuus, avoin tiedonkulku ja loistava asiakaspalvelu kaupan kaikille osapuolille ovat asioita, joista emme tingi työssämme. 

Asuntokaupat järjestyvät joko paikan päällä pankissa yhdessä sovittuun ajankohtaan tai esimerkiksi kokonaan sähköisesti. Myös ensiasunnon osto käy kätevästi DIAS-asuntokauppoina. Asuntokaupan sähköistyminen helpottaa asiointia, kun aikatauluja ei tarvitse sovittaa yhteen kiireisessä arjessa. Asiantunteva välittäjä ohjeistaa niin myyjän kuin ostajankin läpi digitaalisen asuntokauppaprojektin.