Siirry sisältöön
Vinkit

Mökin ostajan muistilista


Kesämökin tai kakkoskodin hankkiminen on iso päätös, jota ei kannata hätiköidä. Sp-Koti Heinolan kiinteistönvälittäjä Raili Valkama antaa vinkkejä mökin tai vapaa-ajan asunnon ostajalle. Käyttötarkoitusta kannattaa tuumailla rauhassa, sillä vaihtoehtoja on paljon.

Kesämökki rannalla

Kesämökeillä ja kakkosasunnoilla on nyt kysyntää, kun ahtaista neliöistä halutaan vaihtaa maisemaa. Vapaa-ajan asunnoiksi hankitaan perinteisten kesämökkien sijaan myös rivitaloasuntoja tai pieniä omakotitaloja vaikkapa Päijät-Hämeestä.

– Etenkin nuoret ovat laajentaneet näkemystään kakkosasunnosta ja valitsevat monenlaisia asuntoja vapaa-aikansa viettoon, kertoo Valkama.

Tontti, mummonmökki vai kakkoskoti?

Mökkejä on yhtä monta kuin on ostajaa, eikä kahta samanlaista vaihtoehtoa ole yleensä tarjolla.

Valkama on huomannut työssään, että tyypillinen mökin ostaja etsii 100 000 euron budjetilla kesämökkiä maksimissaan kahden tunnin ajomatkan päästä kotoa.

– Sillä saa jo kohtalaisen kokoisen kesäasunnon vaikkapa pienen järven rannalta. On tärkeää miettiä, mitkä asiat ovat ehdottomia ja mitkä mukavuustekijöitä. Kesämökki voi aivan hyvin olla kerrostaloasunto järvimaisemalla, vinkkaa Valkama.

Sijainti, tie perille, vesistö, tontin koko ja muoto, mukavuudet, palvelut, kiinteistöjen kunto – siinä on jo mietittävää, kun valitsee itselleen sopivaa ratkaisua. Sopiva ajomatkakin riippuu siitä, kuinka usein mökille aikoo matkustaa.

Valkama kertoo, että Heinola, Hartola, Joutsa ja Sysmä ovat kiinnostavan matkan päässä pääkaupunkiseudusta, 1,5–2 tunnin etäisyydellä ja alueella on isoja järviä ja sopivasti palveluita. Esimerkiksi Hartolasta saa jo kiinnostavan vapaa-ajan asunnon, jos on valmis vaikkapa yhteisrantaan. Hintahaarukkakin on valtava: viime vuonna Valkama teki kauppoja aina 20 000 eurosta 1,6 miljoonaan euroon.

Perinteiselle kesämökin ostajalle Valkama haluaa sanoa, että kaikkea muuta voi muuttaa paitsi tonttia ja sen sijaintia. Muut asiat voi toteuttaa jälkikäteen, joten niihin ei kannata liiaksi takertua sopivaa kohdetta etsiessä.

– Aamuaurinkoinen tontti ei muuksi muutu, mutta kaivon voi aina rakentaa tai puustoa raivata, muistuttaa Valkama.

Ostajan muistilista

1. Asiakirjat

Varmista, että saat haltuusi kiinteistörekisteriotteen, lainhuutotodistuksen, rasitustodistuksen ja tonttia kuvaavan kartan. Lisäksi kannattaa hankkia tietoa kiinteistöjen rakennusluvista, kaavasta sekä mahdollisesta vesistöstä.

2. Tarkista kunto

Rakennusten kunnosta saa kattavan käsityksen tilaamalla kuntokartoituksen. Silmämääräisesti tarkasteltuna on hyvä tarkastaa vesikatto, perustukset, runko ja eristykset. Huono sisäilma, painaumat ja kosteusvauriot ovat silmämääräisesti havaittavia ja vaativat yleensä lisäselvityksiä.

3. Etsi tontin rajat

Tonttia kuvaava kartta kannattaa tarkistaa paikan päällä ja etsiä rajapyykit.

4. Oikeus tiehen ja rantaan

Rasitustodistuksesta käy ilmi kiinteistöön kohdistuvat oikeudet ja rasitukset. Esimerkiksi käyttöoikeus tiehen, rantaan tai kaivoon on syytä tarkistaa tai selvittää, onko naapureiden kanssa tehty kirjallisia sopimuksia.

5. Rahoitus

Vapaa-ajan asunto on investointi ja kauppasumman lisäksi on syytä varautua muun muassa varainsiirto- ja kiinteistöveroon, vakuutuksiin sekä kunnossapitokuluihin.

Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä varmistaa, että sinulla on ostajana käytössä kaikki se tieto, jota tarvitset päätöksen tueksi.

Muita uutisia