Siirry sisältöön
Vinkit

Kuopio on kokoon puristettu suurkaupunki


Kuopiota pidetään kokonaismielikuvan perusteella Suomen viidenneksi parhaana asuinpaikkakuntana (Taloustutkimus 2020). Kuopion vahvuuksia ovat erityisesti viihtyisä asuinympäristö ja hyvä kasvuympäristö lapsille.

Kuopio Puijon tornista käsin

Kuopion puolesta liputtavat etenkin entiset ja nykyiset asukkaat. Reilun 120 000 asukkaan kaupungista löytyy asuinalueita ja tekemistä kaikenlaisille perheille.

–  Kuntaliitosten myötä kaupunki on kasvanut entisestään. Tänne houkuttelee luonnonläheisyys ja maltillinen hintataso sekä tietysti mukavat savolaiset, kertoo kiinteistönvälittäjä ja yrittäjä Markus Itkonen Sp-Koti Kuopion toimipisteestä.

Viihtyisää asumista Kallaveden äärellä

Kuopio tunnetaan ennen kaikkea viihtyisänä asuinpaikkana ja hyvänä kasvuympäristönä. Satojen järvien Kuopio edustaakin kaupunkimaista asumista luonnon helmassa. Kuopiota ympäröivä Kallavesi on kaupungin sydän, joka on huomioitu osana viihtyisää asumista. Saaristokaupunki on ollut Kuopion nopeimmin kasvava asuinalue: vuonna 2020 alueella oli jo yli 14 000 asukasta. Saaristokatu ja sen kauniit sillat yhdistävät asuinalueet, saaret ja Kuopion keskustan toisiinsa. Saaristokaupunkiin kuuluvat kaupunginosat sijaitsevat n. 5−10 kilometrin etäisyydellä keskustasta etelään, ja sieltä löytyvät kaikki peruspalvelut kaupoista kouluihin ja uimarantoihin.

– Muuttoliike näkyy meillä erityisesti isompien asuntojen kysyntänä. Etenkin perheet kaipaavat sitä yhtä ylimääräistä huonetta, jonne vetäytyä vaikkapa etätöihin, kertoo Itkonen.

Kuopiossa kaikki tarvittava löytyy lyhyen auto-, bussi- tai pyörämatkan päästä. Keskustan ns. rännikatuverkosto on myös ainutlaatuinen – se on Suomen laajin kaupunkikeskustan kävelyalue.

Lapsiystävällinen kaupunki

Kuopion suurimmiksi vahvuudeksi on koettu lapsiystävällisuus.

– Kuopiossa on runsaasti erityisesti lapsiperheille suunniteltuja asuinalueita ja lapset huomioidaan pieninä kuntalaisina. Kaikki leikkipuistot on hyvin viitoitettu ja kouluissa on aika pienet ryhmäkoot. Tänne onkin rakennettu viime vuosina paljon uusia kouluja ja päiväkoteja, kertoo Itkonen.

Kuopio houkuttelee lapsiperheitä myös runsaalla vapaa-ajan tarjonnallaan. Tekemistä löytyy niin tavoitteellisempaan harrastamiseen kuin koko perheen puuhasteluun vaikkapa Puijon virkistysalueella tai Niiralan liikennepuistossa. Lapsille on myös järjestetty Kuopiossa oma tapahtuma- ja kulttuuriviikko Pakkaspäivät.

Perheet suosivat Kuopiossa Puijonlaakson, Rypysuon, Peipposenrinteen, Julkulan, Päivärannan asuinalueita. Ne sijaitsevat noin 2−5 kilometrin päässä keskustasta. Kallaveden rantoja myötäilevä rivitalovaltainen Julkula on nuorten pariskuntien ja lapsiperheiden suosiossa samoin kuin lähellä Kallansiltoja sijaitsevat Päivärannan ja Kettulanlahden omakotitalovaltaiset asuinalueet. Kaikki edellä mainitut kaupunginosat rajoittuvat Puijon luonnonsuojelualueeseen.

Vilkasta city-elämää

Kun perheen lapset kasvavat ja on aika valita opiskelupaikka, kauas ei tarvitse lähteä. Kuopio on yliopisto- ja ammattikorkeakoulukaupunki, josta löytyy runsaasti valinnanvaraa jatko-opiskeluun. Nuorekkaita opiskelijoiden ja lapsiperheiden asuinalueita ovat 2–3 kilometriä keskustasta etelään sijaitsevat Särkiniemen ja Särkilahden asuinalueet sekä metsäinen Neulamäki. Alueella on monipuolinen valikoima rivi-, kerros- ja omakotitaloja ja alueen ikärakenne vaihtelee tasaisesti nuorista senioreihin.

Kuopion ydinkeskustan asuntokanta on pääosin kerrostalovaltaista ja sen väestö arvostaa monipuolista kaupunkiasumista palveluiden läheisyydessä. Keskusta ja sen läheisyydessä sijaitsevat Hatsala, Niirala ja Haapaniemi ovat kaupunkiasujan alueita. Hieman korkeatasoisempaa asumista tarjoaa puolestaan Rönön saari. 

– Kallavesi ja lukuisat muut pienemmät järvet pitävät Kuopion vilkkaana myös kesäaikaan. Vapaa-ajan suosikkikohde Tahko on sekin kasvanut merkittävästi ja palvelee jo ympärivuotisesti niin matkailijoita kuin asukkaita, vinkkaa Itkonen ja kutsuu tutustumaan Kuopioon.

Muita uutisia