Siirry sisältöön
Uratarinat

Ihmisistä tykkäävä pärjää kiinteistönvälittäjänä


Turkulainen Nina Turve on viihtynyt kiinteistönvälittäjänä jo melkein 20 vuotta. Hänen mielestään parasta välittäjän työssä on ihmisten kanssa tekemisissä oleminen ja joskus kiperienkin tilanteiden ratkaisu. Kiinteistönvälittäjän työ tuo mukanaan vastuuta ja vapautta sekä mahdollisuuden hyviin ansioihin.

Nina Turve

– Tällä alalla on aidosti haluttava olla ihmisten kanssa tekemisissä. Jos puhelimen soidessa ensimmäinen ajatus on ”voi jumankauta”, välittäjän ammatti ei ole se oikea, pohtii kiinteistönvälittäjä (LKV) Nina Turve Sp-Koti Turkusta.

Turve päätyi kiinteistönvälitysalalle oikeastaan sattumalta, kun hän oli laittamassa omaa kotiaan myyntiin.

– Olin hoitovapaalla ja asuntoamme myynyt välittäjä alkoi puhua, että sopisin kiinteistönvälitysalalle. Epäröin tietysti ensin, mutta lopulta päätin kokeilla, suoritin kiinteistönvälittäjän koulutuksen enkä ole katunut päätöstäni päivääkään. Tavallaan minut tultiin siis kotoa hakemaan töihin, Turve nauraa.

”Mitä te sitten arkisin teette?”

Kiinteistönvälittäjän työhön liittyy monenlaisia mielikuvia, joista osa on virheellisiä.

– Tuttava oli kysynyt kollegaltani, että ”mitä te sitten arkisin teette”. Osalla on mielikuva, että sunnuntain asuntonäytöt ovat se välittäjän työ. Toki asuntoesittelyt sekä yhteydenpito asiakkaisiin ja mahdollisiin ostajiin vievät paljon aikaa. Myyntityön lisäksi teemme paljon paperitöitä. Kohteiden valokuvaaminen on onneksi tätä nykyä valokuvaajan hommaa, Nina Turve sanoo.

Turvetta viehättää kiinteistönvälitysalassa loputon osaamisen kehittäminen. Skarppina pitää pysyä koko ajan.

– Kenttä on todella laaja ja säädökset muuttuvat jatkuvasti, joten kokeneellakin välittäjällä riittää opittavaa ja päivitettävää. Esimerkiksi tällä hetkellä teen työtä perikunnan asioiden kanssa ja pelkkiä virkatodistuksia on 40 sivua. Saa olla tarkkana, ettei tule virheitä. Kiinteistönvälittäjä on isojen asioiden kanssa tekemisissä ja muistamista on paljon, Turve sanoo.

Välittäjä tehtävä on auttaa

Nina Turpeelle suurin työmotivaation lähde ovat tyytyväiset asiakkaat ja hyvä palaute. Hän haluaa aidosti auttaa ihmisiä työnsä kautta elämän suurissa muutoskohdissa, joihin muuttokin lukeutuu.

– Joskus tulee melkein tippa linssiin, kun saa ihanaa palautetta ja oikeasti ymmärtää, kuinka tärkeä ja helpottava asia asuntokauppa asiakkaalle oli. Välillä ihmiset ovat kiperissäkin tilanteissa, kuten kahden asunnon loukussa. Jos sellaisesta saa toisen ulos, se tuntuu minusta erityisen hyvältä, Turve sanoo.

Turpeelle kiinteistönvälityksestä on tullut elämäntapa, jota tehdään omalla persoonalla. Henkilökemia on hänestä oleellista välittäjän valinnassa.

– Minusta on tärkeää, että asiakas valitsee välittäjän, jonka kanssa hänellä on hyvä henkilökemia. Asiakas ja välittäjä ovat nimittäin paljon tekemisissä keskenään. Työt sujuvat parhaiten, kun ollaan samalla aaltopituudella, Turve sanoo.

Välittäjän on säädeltävä itse jaksamistaan

Kompastuskivenä etenkin nuorella välittäjällä voi olla liiallinen työmäärä. Sitä on opittava itse rajaamaan.

– Teen paljon töitä, mutta lauantain vapaapäivä on ”pyhä” asia. Se on viikon ainoa vapaapäiväni ja asiakkaat ovat onneksi ymmärtäneet sen hyvin. Yritän muistuttaa nuorempia kollegoja siitä, että vapaapäiviäkin on pakko olla, jotta jaksaa tehdä pitkään töitä tällä alalla, Nina Turve sanoo.

Nina Turpeelle ikä on tuonut tervettä itsekkyyttä.

– Lauantaisen vapaapäivän lisäksi pyrin pitämään kesäviikonloput kokonaan vapaina. Tässä työssä on onneksi mahdollisuus itse valita työaikojaan. Kun haluan oikeasti lomailla, lähdemme perheen kanssa ulkomaille, Turve sanoo.

Sp-Koti on ihmisläheinen työnantaja

Sp-Kodin palveluksessa Nina Turve on työskennellyt vuodesta 2013 alkaen. Hän on työnantajaansa hyvin tyytyväinen.

– Sp-Kodin tapa toimia on ihmisläheinen ja asiakas otetaan aina erityisesti huomioon. Tämä ei ole kaikkialla itsestäänselvyys. Minulla on myös tosi kivat työkaverit ja toimiston ilmapiiri pyritään pitämään hyvänä. Koen, että se on osasyy myös siihen, että olen pystynyt tekemään hyvää myyntitulosta, Turve sanoo.

Erityisesti uudelle kiinteistönvälittäjälle on kullanarvoista, että Sp-Koti-ketjulla on oma lakimies, jolta voi tarvittaessa tarkistaa kaupankäyntiin liittyviä lakiasioita.

– Välittäjän pitää osata alansa asiat ja kollegojen kesken toki ratkomme kysymyksiä myös yhdessä. On kuitenkin tosi arvokasta, että lakiasioita voi tarvittaessa tarkistaa juristilta, Turve sanoo.

Myös ylimpään johtoon uskaltaa tarvittaessa ottaa yhteyttä, sillä Sp-Kodin hierarkia on matala.

– Kaikissa kiinteistönvälitysketjuissa välittäjä ei voi ottaa puhelinta käteen ja pirauttaa koko ketjun toimitusjohtajalle, vaan yhteydenotto menee usean väliportaan esimiehen kautta. Meillä uskaltaa koska vain olla yhteydessä ”pääkallopaikalle”, jos on tarvetta. Minusta se kertoo Sp-Kodista aika paljon, Turve päättää.