Siirry sisältöön
Vinkit

Miten metsätilan myynti eroaa asuntokaupasta?


Metsätilan myymisessä keskiössä ovat ihmiset ja luontoarvot. Sp-Koti Metsä on uusi palvelu, jossa me hoidamme metsätilan myynnin puolestasi. Metsätilan myynnissä käytetään tarjousaikakauppaa, jonka tavoitteena on saada paras hinta.

”Metsätilan välittämiseen liittyy sama lainsäädäntö ja prosessit kuin asunnon välitykseen, mutta metsätilan myymiseen tarvitaan erityistä asiantuntijuutta”, kertoo metsäasiantuntija ja Sp-Koti Metsän yrittäjä, Jussi Salomäki.

Metsätilan välittäjä tuntee metsät

Jussi Salomäki on ollut metsänomistaja 32 vuotta. Hän on hoitanut ja ostanut metsää jo pitkään, mutta vuoden alusta 2021 alkaen mukaan tuli myös metsätilavälitys. Salomäki avaa kolme piirrettä, joita metsätilavälittäjällä täytyy olla ja jotka liittyvät tähän ainutlaatuiseen alaan.

Piirteistä ensimmäinen on vilpitön auttamisen halu, sillä useimmiten myytävät kohteet ovat kuolinpesiä ja myyjät iäkkäitä tai jopa talousvaikeuksissa olevia ihmisiä. Metsätila myydään usein vasta pakosta ja metsästä luopuminen on lopullista. Myymiseen liittyy usein enemmän tunteita kuin esimerkiksi asunnon myyntiin tai vaihtoon. Metsätilavälittäjällä pitää olla myös nöyryyttä sekä uteliaisuutta, sillä metsäala muuttuu myös nopeasti.

Metsäalasta pitää myös olla kiinnostunut. Metsätilaa myydessä metsä pitää tuntea ja siellä täytyy viihtyä kuin kotonaan. Metsätilavälittäjänä tarvitsee myös ammattiosaamista, jotta tunnistaa eri metsätyypit, käyttötarkoituksen ja rahan. Lisäksi pitää ymmärtää talouden lainalaisuudet metsästä.

Metsätilan myyntiprosessi Sp-Koti Metsän kautta

Sp-Koti Metsän kautta metsätilaa myydessä toimeksiantajalle tavoitellaan aina parasta hintaa. Sp-Koti Metsän kautta metsätila myydään tarjousaikakaupalla, mikä tarkoittaa sitä, että määräajan puitteissa metsätilasta vastaanotetaan suljettuja tarjouksia. Tarjousaikakaupan päättyessä myyjä valitsee korkeimman tarjouksen. Tällä menetelmällä korkein tarjous on usein korkeampi kuin kohteen metsätalousarvo. Tarjousaikakauppa on käytössä vain metsätilavälityksessä ja tämä on etu metsätilaa myydessä Sp-Koti Metsän kautta.

Sp-Koti Metsän myymät metsätilat arvioi metsäalan ammattilainen, joka päivittää metsätalousarvon maastossa. Kohteessa tehdään mittauksia, jossa arvioidaan puuston määrä.

”Tällä tavalla päästään n.10 % virhemarginaaliin ja tämä tukee parhaan hinnan saamista, sillä mitä epämääräisemmät tiedot metsätilasta, sitä huonommin siitä maksetaan”, kertoo Salomäki.

Jos kyseessä on puhdas metsätila, myyminen on yksinkertaista. Jos metsän mukana on kaavoitettu tontti tai rakennuksia, vaaditaan ammattitaitoa myös muista kiinteistökaupoista. Jos puolestaan metsänhoito on tekemättä, se ei alenna metsän arvoa, sillä maapohjan ollessa hyvä, metsä on kuitenkin kysytty. Kauppoja helpottaa myös olemassa oleva metsätie, jota pitkin pääsee lähelle metsää. Luontoarvot nostavat myös metsätilan kiinnostusta. Salomäki huomauttaa, että metsätila kannattaa myydä lähtökohtaisesti puineen eikä esimerkiksi hakata ensin.

Metsätilan myyminen alkaa sillä, että myyjä ottaa yhteyttä metsätilan välittäjään. Välittäjä tekee kirjallisen tarjouksen ja selvittelee taustoja, jotka saattavat liittyä myytävään metsätilaan. Kirjallinen tarjous sisältää ensiarvion metsätalousarvosta sekä tietoa, mitä kyseisellä alueella yleensä maksetaan metsätiloista. Lisäksi tarjouksessa kerrotaan välityspalvelun hinta ja ehdotetaan toimeksiantosopimuksen laatimista. Tämän jälkeen metsätalousarvon laatija menee myytävään metsään ja tällä välillä myös välittäjä ottaa kuvat tilasta ja tilarajat merkitään kuitunauhoilla. Kohde myydään tarjousaikakaupalla ja myyntiaika on yleensä noin neljästä kuuteen viikkoa. Suljetuista tarjouksista valitaan paras.

Metsätilan hinnan määritys sekä verotus tuovat oman lisänsä myyntiprosessiin

Metsätilan hinnoittelussa on paljon paikallista vaihtelua. Metsän arvoa määrittelee niin puuston kuin taimikoiden arvo. Kun kyse on metsätalousarvosta, metsätilan arvo on yleensä korkeammalla etelässä kuin pohjoisessa.

”Markkina-arvossa, eli toteutuneissa kauppahinnoissa, on myös eroja ja silloin tietyillä alueilla on korkeampi kysyntä eikä se menekään ihan niin yksinkertaisesti, että etelässä olisi kalliimpaa”, kiteyttää Salomäki.

Metsän verotukseen liittyy myös paljon asioita. Normaalisti metsän myynnistä maksetaan myyntivoittoa, mutta jos metsä on ollut yli 10 vuotta saman henkilön omistuksessa, myyntivoittoveroa pienentää huomattavasti hankintameno-olettama.

”Verotuksen kannalta järkevämpää on myydä metsätila puineen eikä hakata metsää ensin”, Salomäki muistuttaa.

Loppuun Salomäki nostaa esiin Sp-Kodin ja Säästöpankin tuoman synergiaedun. Hän on lähtenyt innolla mukaan tekemään uutta Sp-Koti Metsä -palvelua ja uskoo, että sekä asunnonvälitys että pankkipalvelut voivat kaikki hyötyä toisistaan. Tiimipelaamisessa on tunnetusti voimaa.

Olipa myytävä metsätila minkälainen tahansa – olemme palveluksessasi!

Jos mietit metsätilasi myyntiä, ota meihin yhteyttä: metsa@spkoti.fi p.029 7031 0520 

Muita uutisia