Siirry sisältöön
Vinkit

Koti on turvasatama


Epävarmat ajat lisäävät energiaomavaraisuutta ja vähentävät muuttohaluja, kertoo Suomen Asuntomessujen vuotuinen Asumisen ihanteet- tutkimus vuodelta 2022.

Suomen Asuntomessut toteuttaa vuosittain Asumisen ihanteet -tutkimuksen, jossa selvitetään suomalaisten asumiseen liittyviä odotuksia ja haaveita. Vaikka asumisen ihanteet ovat suuressa mittakaavassa varsin hitaasti muuttuvia, näkyvät kahden pandemiavuoden vaikutukset lisääntyneinä tilatoiveina sekä lähiluonnon merkityksen kasvuna. Tutkimuksen tulokset kertovat myös siitä, kuinka energiaomavaraisuus kasvaa merkittävästi.

Energiaremontteihin ideoita

Pandemia ja Ukrainan sota ovat vaikuttaneet siihen, miten kotiin suhtaudutaan. Epävarmat ajat ovat vähentäneet suomalaisten muuttohaluja ja toisaalta lisänneet tyytyväisyyttä erityisesti nykyisen kodin sijaintiin. Energiaomavaraisuus kiinnostaa jo 67 prosenttia vastaajista, kun edellisenä vuonna se kiinnosti 58 prosenttia. Lisäksi yhä useampi toivoo kotinsa myös mahdollistavan sähköautoilun.

Suomalainen asuu mieluiten omakotitalossa

Omakotitalon suosio säilyy vankkana, sillä yli puolet suomalaisista haluaisi mieluiten asua omakotitalossa. Toive omasta tilasta jokaiselle perheenjäsenelle elää vahvana, mutta etätyön määrä on selvästi vähentynyt ja ihmiset ovat palanneet hybridi-työskentelyyn. Toiveet erillisestä työhuoneesta ovat hieman laskeneet ja yli 90 % haluaa, että työmatkaan menee korkeintaan puoli tuntia. Joka kolmas suomalainen puolestaan haaveilee omasta kesämökistä, mutta viime vuoteen verrattuna on nähtävissä pientä laskua. Mökkien hinnat ja kysyntä kuitenkin nousivat vielä viime vuonna reippaasti.

Luonnonläheisyys tärkeä kriteeri

Luonnonläheisyys on omakotiasujan tärkeimpiä kriteerejä. Omalta pihalta halutaan suoraa pääsyä luontoon ja pihasuunnittelussa näkyy luonnonmukaiset valinnat aina väreistä materiaaleihin ja kasvivalintoihin, muun muassa kuntta korvaa nurmikon yhä useammin. Kodin merkitys turvasatamana ja rauhoittumispaikkana on näkyvissä niin materiaaleissa kuin tilan käytössä. Luonnon annetaan tulvia osaksi sisätiloja suurilla ikkunapinnoilla ja lasitetuilla terasseilla.  Luonto näkyy niin tapeteissa ja tekstiileissä kuin tilojen käytössä.

Muita uutisia