Siirry sisältöön
Vinkit

RS-kohde – mitä pitää huomioida?


Mitä RS-kohteella tarkoitetaan ja mitä siihen liittyen tulee huomioida? RS-kohteeseen liittyviä asioita ovat esimerkiksi ennakkomarkkinointi, 60–70 prosentin yhtiölainaosuus sekä rahoitusvastike.

Mitä RS-järjestelmä tarkoittaa?

RS (Rahalaitosten neuvottelukunnan suosittelema) on ostajan turvaksi luotu järjestelmä nimenomaan uudiskohteisiin. RS-järjestelmä mahdollistaa asuntojen myynnin jo rakentamisvaiheen aikana, jolloin kauppoja tehdään rakentamisvaiheen kauppakirjalla ja myyntihintaa maksetaan rakennusvaiheiden etenemisen mukaan.

RS-järjestelmää valvotaan tarkasti ja sen tarkoitus on varmistaa, että kohde rakennetaan suunnitelmien mukaan. RS-järjestelmä on osa asuntokauppalakia ja pitää sisällään useita erilaisia turvapykäliä.

RS-kohteen vakuudet

RS-järjestelmän olennaisin osa on asuntokauppalain 2. luvun mukaiset vakuudet, joita ovat rakentamisvaiheen vakuus, rakentamisvaiheen jälkeinen vakuus sekä suorituskyvyttömyysvakuus. Suorituskyvyttömyysvakuus asetetaan perustajaosakkaan, eli rakennuttajan, toimesta siltä varalta, että perustajaosakas tulee maksukyvyttömäksi eikä pysty korjaamaan rakennuksen virheitä, joita voi ilmetä vasta vuosien kuluttua rakennuksen valmistumisesta.

RS-kohteen ennakkomarkkinointi

Ennakkomarkkinointi on kohteen markkinointia ennen sen liittämistä RS-järjestelmään. Kyseessä on ns. testivaihe, jossa rakentaja haluaa selvittää kohteen kysynnän ja voi ottaa asuntoihin ennakkovarauksia.

Sitovia sopimuksia ei tässä vaiheessa voi tehdä ja varaussopimuksesta voi aina vetäytyä ilman sanktioita. Ennakkomarkkinointivaihe on helppo tapa korvamerkitä kiinnostava kohde – jo ennen kuin rahoitusneuvottelut pankin kanssa on käyty ja lainalupaus saatuna.

RS-kohteessa yhtiölainan osuus on yleensä 60–70 %

Uudiskohde rahoitetaan useasti 60–70 prosentin suuruisella yhtiölainalla, jolloin myyntihinta on pienempi kuin yhtiölainaosuus ja saattaa tuntua hyvin edulliselta. Velattoman hinnan muodostavat kuitenkin myyntihinta ja yhtiölainaosuus yhteensä, joten ota aina huomioon uudiskohteen koko velaton hinta.

Yhtiölainaosuus on aina takaisin maksettavaa yhtiön ottamaa lainaa, jota lyhennetään yhtiölle rahoitusvastikkeen muodossa. Muista selvittää tarkasti rahoitusvastikkeiden ja korkojen määrä, mikäli tarkoituksenasi on tehdä uudiskohdekauppa myyntihinnalla ja ottaa yhtiölainaosuus vastattavaksesi.

Uudiskohteen 10 vuoden ”takuuaika”

Useasti törmää käsitykseen, että uudiskohteissa on kymmenen vuoden ”takuuaika”, jossa kuitenkin olisi hyvä muistaa takuun ja vastuun väliset erot. Kymmenellä vuodella tarkoitetaan lähtökohtaisesti tilannetta, jossa rakennuttaja ei ole noudattanut hyvää rakennustapaa ja aiheuttanut toiminnallaan rakennusvirheitä.

Etsitkö sopivaa asuntoa? Tutustu Sp-Kodin kohdehakuun.(Siirryt toiseen palveluun)

Muita uutisia