Siirry sisältöön
Vinkit

Muuttajan muistilista


Muuttaminen on pitkälti pakkaamista ja tavaroiden järjestelyä. Ennen kuin varaat muuttoauton ja tyhjennät asunnon, lue vinkkimme pakkaamiseen ja tarkista lopuksi muuttajan muistilista.

Ennakkovalmistelut säästävät kaikkien aikaa ja rahaa. Järjestelmällisesti pakatut laatikot, etukäteen suojatut huonekalut ja tyhjennetyt varastot nopeuttavat muuttopäivän toimintaa. Merkitse kuhunkin laatikkoon ja huonekaluun huoneen tai varaston nimi. Tällöin tavarat on helppo kantaa oikeaan huoneeseen tai suoraan varastoon. Näin vältytään turhilta kantoreissuilta ja koko muutto sujuu ripeästi.

Hyvin pakattu on puoliksi muutettu

Suosi samankokoisia, tukevia ja helposti kannettavia laatikoita, jolloin pakkaaminen muuttoautoon on tehokasta. Laatikoita mahtuu tällöin säännöllisiin riveihin ja useita kerroksia päällekkäin. Muuttofirmojen tarjoamat muuttolaatikot ovat yksi vaihtoehto. Hyvä nyrkkisääntö on, että yhteen muuttolaatikkoon mahtuu yksi asuntoneliömetri (muuttolaatikko 56 x 35 x 29 cm). Jätä laatikon yläosaan tyhjää tilaa noin 4 senttimetriä, jolloin niitä voidaan pinota turvallisemmin päällekkäin. Helposti särkyviä tavaroita sisältävät laatikot kannattaa merkitä erikseen, jottei niitä pakata muiden laatikoiden alle.

Laatikoihin pakattavat esineet tulee suojata hyvin. Hyviä pakkausmateriaaleja ovat esimerkiksi kuplamuovi, solumuovi, kiristyskalvo, aaltopahvi, pakkauspaperi tai sanomalehdet. Pakkausmateriaaleja voi ostaa muuttofirmoilta tai rautakaupoista. Myös esineiden alkuperäispakkaukset ovat muutossa käteviä.

Huonekalujen pinnat kannattaa suojata muuton ajaksi kolhiintumiselta ja lialta. Muista tyhjentää kaapit ja laatikot irtaimesta tavarasta ja lukita ovet siten, että ne eivät pääse muutossa aukeamaan. Poista kaapeista myös irtohyllyt ja sulje laatikot ja kaapit narulla tai pakkausteipillä. Kiristyskalvo on erityisen kätevä materiaali, jolla voit samalla suojata huonekalun pinnan sekä sulkea mahdollisesti aukeavat osat pakkauksen sisään. Kiristyskalvolla voit myös niputtaa ja paketoida irrotetut irtohyllyt.

Vaatteet, matot, verhot ja muut tekstiilit kannattaa pakata muovisäkkeihin tai pukupusseihin, jotka vievät muutettaessa vähän tilaa. Pukupussin voit tehdä myös jätesäkistä pujottamalla henkari säkin pohjan läpi ja teippaamalla säkin suu umpeen.

Muuttajan muistilista

Tee muuttoilmoitus

Tee muuttoilmoitus Postille ja Väestörekisterikeskukselle osoitteessa www.muuttoilmoitus.fi(Avautuu uuteen ikkunaan, Siirryt toiseen palveluun). Tarkista automaattisesti välittyvät tahot Postin ja Väestörekisterikeskuksen sivuilta. Osa yrityksistä ja viranomaisista saa automaattisesti uudet yhteystietosi ja osaan ne täytyy ilmoittaa erikseen. Ilmoitus täytyy tehdä viimeistään viikon kuluessa muutosta. Aikaisintaan sen voi tehdä kuukautta ennen muuttopäivää. Ilmoita muutosta myös isännöitsijälle.

Ilmoita uusi osoitteesi

Siirrä tai päivitä sopimukset

Tee loppusiivous

Loppusiivous tarkoittaa perusteellista siivousta, jonka tarkoituksena on jättää asunto sellaiseen kuntoon, ettei seuraavan asukkaan tarvitse tehdä suursiivousta heti muutettuaan.

Luovuta avaimet

Sovi avaimien luovutuksesta ja pyydä vastaanottajalta kirjallinen kuittaus kaikista luovutetuista avaimista.

Muita uutisia