Siirry sisältöön
Vinkit

Pori ja meri houkuttelee asumaan


Jazzeista ja Yyterin hiekkarannoista tunnettu Pori on yksi niistä kaupungeista, jotka ovat viime aikoina kohottaneet profiiliaan markkinoinnilla. Sp-Koti Porin myyntijohtaja Henna Huhtanen kertoo, miksi niin entiset porilaiset kuin ulkopaikkakuntalaiset ovat kiinnostuneet nyt Porin asuinmahdollisuuksista.

Onko Pori-suhteesi raumaattinen vai kestävällä pohjalla, kysyi Joonas Nordman Porin kaupungin markkinointikampanjassa. Some-hitiksi noussut kampanja teki Poria tunnetuksi, mutta kääntyykö kampanja muuttovoitoksi?

– Kaupungin markkinointikampanja eli Porisuhdeneuvoja nosti Porin ennennäkemättömän huomion kohteeksi. Asuntoesittelyissä oli yhtäkkiä paluumuutosta haaveilevia ja myös paikalliset kokivat markkinoinnin onnistuneeksi, kertoo Huhtanen.

Vuonna 2016 välitysuransa aloittanut Huhtanen on kohtalaisen tuore ”Sp-Kotilainen” aloitettuaan Porissa syyskuussa 2022.

Pori on suhteellinen käsite

Kaikki on suhteellista, kuten on Porikin. Omaa Pori-suhdettaan voi peilata omaan elämäntilanteeseensa ja etäisyys Helsinkiin on sekin suhteellinen käsite: kolme tuntia ja 250 km Helsingistä, niin löytää Poriin. Eksyäkään ei voi, sillä pikitien päässä on meri ja Pori.

Pori on 85 000 asukkaan kaupunki, nukkuva jättiläinen. Kokemäenjoki hakee vertaistaan ja sitä pitkin kaupunki hakeekin myös kasvua. Porin Jokikeskushanke on mittava: se sisältää Etelärannan, Pohjoisrannan ja Kirjurinluodon alueet, jotka yhdessä muodostavat kaupungin edustavimman jokimaisematilan. Suunnitelmalla vahvistetaan koko jokialueen roolia kaupungin ulkoisena edustustilana ja kaupunkilaisten sekä vierailijoiden viihtymis- ja kohtaamispaikkana.

– Ranta-alue on  parhaillaan remontissa ja sinne rakennetaan kivetyksiä, laajennuksia ja laitureita, kertoo Huhtanen.

Raikas ja merellinenkin Pori on hurmannut matkailijoita upeilla Yyterin hiekkarannoillaan jo vuosikymmenten ajan. Kaupunkimainen ympäristö sekä merelliset alueet tekevät Porista kiinnostavan asuinpaikan, josta voi löytyy Reposaaren kaltaisia helmiä. Reposaari on 1000 asukkaan ”saari”, jossa voi kokea pikkukaupungin ja puutalojen idylliä.

Paluumuuttajaa voisi Huhtasen mukaan kiinnostaa Klasipruukin ja Karhukorttelin asuinalueet. Näillä alueilla kysyntä ja tarjonta kohtaavat niin hyvin, että kaikille halukkaille ei ole myytävää. Tontteja on Porissa tarjolla juuri sen verran, että ne myydään melkein heti.

– Vaikka tonttitilanne ei ole erityisen hyvä täällä Porissa, uusia alueita kuitenkin kaavoitetaan koko ajan. Positiivista on se, että ne myös menevät nopeasti kaupaksi, kertoo Huhtanen.

Yhden keskustan Pori tarjoaa niin pientalo- kuin kerrostaloasumista: keskustan molemmin puolin löytyvät suositut puutaloalueet Viidesosa eli Viikkari ja Kuudesosa eli Kuukkari. Karhukortteli puolestaan sijaitsee Kokemäenjoen rannassa ja aluetta on rakennettu vuodesta 2016 lähtien. Se sijaitsee aivan keskustan läheisyydessä. Toisella puolella jokea, hieman etäämmällä keskustasta on Murtosenmutka, jota on myös jo rakennettu, mutta uuttakin on tulossa. Tuulikylässä on puolestaan käynnissä kouluhanke ja aluetta kaavoitetaan lisää.

Kysyntää hyväkuntoisille perheasunnoille

Pori houkuttelee niin opiskelijoita kuin perheitä, sillä jokaiselle löytyy jotain. Satakunnan ammattikorkeakoulun Porin kampus sekä Turun yliopiston alla toimiva yliopistokeskus tarjoavat opiskelumahdollisuuksia ja hiekkarannat sekä merellinen Pori tarjoavat luontoidylliä pienen matkan päässä kaupunkielämästä.

Pori tunnetaan myös lukuisista tapahtumista, joista vetovoimaisin lienee Pori Jazz, joka tuo tuhansittain kävijöitä Kirjurinluodolle. Alue toimii muuna aikana ulkoilupaikkana ja sieltä löytyy niin kesäteatteri kuin leikkipuisto.

– Yyterin hiekkarantaa ei suotta ylistetä: jopa kuuden kilmometrin pituinen hiekkaranta on Pohjoismaissa harvinaisuus, muistuttaa Huhtanen.

Huhtanen kertoo, että Porin lisäksi naapurikunnista mm. Merikarvia ja Luvia ovat suosittuja mökkikuntia, ja Sp-Koti Pori myös välittää kohteita lähialueilla.

– Asuntokauppa on piristynyt kevään kuluessa: hyväkuntoiset ja oikein hinnoitellut asunnot kaikissa kokoluokissa menevät kaupaksi. Kestosuosikkina ovat edelleen 3–4 makuuhuoneen omakotitalot, joista lapsiperheet kilpailevat, kertoo Huhtanen.

Huhtanen suosittelee Porin ja lähikuntia niin vakituiseen asumiseen kuin kausiluonteiseen ajanviettoon ja asumiseen.

– Pori kehittyy nyt kovaa vauhtia ja asuminen on täällä edullisempaa kuin monessa muussa kaupungissa, muistuttaa Huhtanen.

Muita uutisia