Siirry sisältöön
Vinkit

Himmennä valoja – valaistuksella luot tunnelmaa ja säästät energiaa


Pimenevät syysillat tuovat valon tarvetta sisätiloihin. Valitessasi valaisimia ja polttimoita voit tehdä ympäristötekoja ja säästää energiaa. Mutta miten tämä onnistuu? Tässä artikkelissa pureudumme valaistukseen liittyviin kysymyksiin ja jaamme käytännön vinkkejä energiatehokkaampaan valaistukseen. Lisäksi pohdimme, miten valaistuksella voi vaikuttaa asunnon myyntiprosessiin.

Tiesitkö, että valaistuksen osuus on noin 10 % kodin taloussähköstä? Kiinnittämällä huomiota valaistuksen energiankulutuksen vähentämiseen, pienentyy samalla valaistuksen tuottamat kasvihuonekaasupäästöt ja siten sillä on myös ilmastovaikutuksia. Tänä vuonna koristevalaistuksella ja valojen himmentämisellä on sekä tunnelmallinen että taloudellinen merkitys.

Miten säästää energiaa valaistuksen avulla?

Valaistuksella on suuri rooli tunnelman luomisessa varsinkin pimeään vuodenaikaan. Yksi keino säästää energiaa valaistuksen osalta on himmentää valoja tai vähentää niitä. Mikä olisikaan tunnelmallisempaa kuin elokuvailta pelkän tunnelmavalon äärellä?

Toisinaan saattaa myös unohtua helpoin keino säästää energiaa, nimittäin valojen sammuttaminen. Jos et oleskele kyseisessä huoneessa, sammuta sieltä aina valot. Led-lamput kestävät loistelamppuja runsaammin valojen pois ja päälle laittamista.

Hämäräkytkimet, kaukosäätimet ja ajastimet kannattaa hyödyntää koriste- ja ulkovalaistuksessa. Ne säästävät parhaimmillaan sekä aikaasi että rahojasi, jos valitset edulliset ja helppokäyttöiset vaihtoehdot.

Mihin aikaan sähkö on kalleinta?

Tiesitkö, että korkean kulutuksen aikaan on järkevää sammuttaa kaikki ylimääräiset sähkölaitteet. Arkisin korkean kulutuksen aika on klo 8–10, 16–17 sekä 19–20.

Minkälainen lamppu kuluttaa vähiten sähköä?

Tarkista, että ostat varmasti aina palaneen lampun tilalle led-lampun tai energiansäästölampun. Led-lamput ovat kestäviä: niillä on pitkä käyttöikä ja ne toimivat hyvin myös pakkasessa. Verrattuna muihin lampputyyppeihin, ne kuluttavat vain vähän sähköä. Led-lamput ovat siis paras valinta niin sisälle kotiin kuin ulkotiloihin. Loisteputket ovat energiatehokas valinta, jos valon tarve on erityisen suuri, kuten perinteisesti loisteputkivalaisimet autotallissa, keittiössä tai kylpyhuoneessa.

Vaikuttaako siisteys valaistuksen energiatehokkuuteen?

Monet eivät tiedä, että ikkunoiden pesukin on energiateko. lkkunapinnoille kertyvä pöly ja lika estävät valon ja lämmön pääsyn ikkunoiden läpi. Kesän siitepölyt kannattaa pestä pois syksyllä, sillä ikkunoiden lika ja pöly voivat viedä valon tehosta jopa 40 prosenttia. Valaisimista kannattaa pyyhkiä pölyt, jotta niiden valoteho on mahdollisimman suuri.

Kuinka paljon kausi- ja koristevalot käyttävät sähköä?

Jos hankit uusia valosarjoja, tarkista että ne ovat ledejä. Jos käytössäsi on vanhat valosarjat, jotka eivät ole ledejä, hanki niille ajastimet. Led-valosarjoissa teho on useimmiten 0,5-6 wattia, mutta läheskään kaikissa paketeissa ei kerrota valosarjan tehoa, joten niiden sähkönkulutuksesta ei ole tietoa saatavilla.

Sähkön kulutukseen vaikuttaa lampun teho ja sähkön hinta, joten ilman näitä tietoja, hintaa ei voi laskea.

Esimerkki Motivan sivuilta: Valot sytytetään itsenäisyyspäivänä ja niitä pidetään päällä jatkuvasti maaliskuun puoliväliin saakka eli yhteensä 100 päivää. Sähkönkulutus: 93,3 W x 100 x 24 h = 223,92 kWh. Sähkön hinnalla 0,20 €/kWh valojen käyttö maksaa 44,80 euroa. Sähkön hinnalla 0,50 €/kWh valojen käyttö maksaa 112,00 euroa.

Miten huomioida lamppujen kierrätys ja vastuullisuus?

Muistathan kierrättää lamput oikein, kun vaihdat lampputyyppejä tai uusit vanhoja valoja. Rikkinäiset led-lamput ovat kierrätettäviä, sillä suurin osa niiden osista ovat materiaalia, jotka voidaan käyttää uudelleen. Käytetyt Ledit, energiansäästölamput ja loisteputket kuuluu toimittaa sähkö- ja energiaromun (SER) kierrätyspisteeseen ja pitkiä loisteputkia lukuun ottamatta ne voidaan palauttaa myös kauppaan. Kaikki jouluvalot kuuluvat sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) kierrätyspisteisiin. Halogeenilamput ja hehkulamput eivät ole kierrätettäviä. Laita ne sekajätteeseen.

Miten valaistus voisi helpottaa asunnon myyntiä?

Ensivaikutelmalla on erittäin iso merkitys asunnon myymisessä. Onko myytävässä kohteessasi ulkovalaistus kunnossa? Tämä saatetaan helposti unohtaa ja ulkotilat saattavat jäädä hyödyntämättä koko potentiaaliinsa saakka, jos ulkona vallitsee pimeys. Hyödynnä siis asuntoa myydessä erilaiset kausi- ja koristevalot myös ulkotiloihin. Kannattaa muistaa, että pihavalaistus luo myös turvallisuutta ulkotiloihin ja pihapiiriin.

Muita uutisia