Siirry sisältöön
Vinkit

Kodin energiakulut kuriin


Asumisen energiatehokkuus puhuttaa edelleen, vaikka ensi talven sähkön hinnat ovat ennustettu maltillisemmiksi kuin viime talvena. Energiatehokkuus ei tarkoita mukavuuksista luopumista, vaan älykkäitä arjen ratkaisuja ja tapoja. Kodin energiatehokkuus on muutakin kuin lämmitys. Tässä artikkelissa jaamme kymmenen vinkkiä, jotka auttavat sinua pienentämään energiankulutusta ja tekemään arjestasi hieman ympäristöystävällisemmän. Ota käyttöön nämä yksinkertaiset mutta tehokkaat keinot energiansäästöön.

Näin vähennät asumisen energiankulutusta

1. Pidä huoneen lämpötila maltillisena

21 – 22 asteen lämpöä pidetään terveellisenä ja energiataloudellisena lämpötilana. Helpoiten seuraat huonelämpötiloja sijoittamalla lämpömittarin jokaiseen huoneeseen, sen oleskelualueelle. Ei siis ulkoseinän, ikkunoiden tai patterin läheisyyteen. Jos huonelämpötilat ovat talvella korkeita, ilmoita siitä taloyhtiösi huoltoyhtiölle, joka voi laskea huoneiston lämpötilaa.

2. Hyödynnä aurinkoenergia

Hyödynnä lämmityskaudella auringosta saatava lämpö pitämällä verhot auki aurinkoisina päivinä. Puhtaat ikkunat päästävät lämmön parhaiten sisään. Suosi LED-lamppuja. Sammuta valot tiloista, joissa ei oleskella tai valoa ei tarvita. Toimi samoin taloyhtiön yleisissä tiloissa.

3. Varmista patterin toiminta

Vesikiertoinen patteri toimii oikein, jos sen yläosa on lämmin ja alaosa viileämpi. Jos vain alaosa on lämmin ja yläosa kylmä, pitää patteri ilmata. Joskus patterista voi kuulua lorinaa, jolloin ilmaus on myös paikallaan. Ota tällöin yhteys huoltomieheen, joka hoitaa ilmauksen. Jotta venttiilin säätöneula ei jumiudu, kannattaa termostaattia liikuttaa ääriasennosta toiseen pari kertaa vuodessa. Älä aseta huonekaluja tai verhoja patterin tai termostaatin eteen. Ne vaikeuttavat termostaatin työtä säätää venttiiliä oikeaan lämpötilaan.

4. Tuuleta tehokkaasti

Jos tuuletus johtuu kuumuudesta, säädä patterin lämpöä pienemmälle. Huomioi, että ikkunan tai parvekkeen jättäminen raolleen päiväksi kaksinkertaistaa lämmönkulutuksen. Kun tuuletat, tuuleta tehokkaasti. 5 – 10 minuutin ristiveto toimii varsin mallikkaasti. Aseta tällöin termostaatti tuuletusasentoon (hiutale). Jos huoneessa vetää, tutki mistä se johtuu ja voidaanko vedon aiheuttaja poistaa. Veto voi syntyä ikkunoiden ja ovien puutteellisesta tiivistyksestä, ilmanvaihdosta tai rakenteellisesta viasta. Ota näissä tapauksissa yhteys huoltoyhtiöön.

5. Optimoi ilmanvaihto

Toimiva ilmanvaihto on merkittävä tekijä jokaisen hyvinvoinnille. Se on myös merkittävä lämpöhukan aiheuttaja. Taloyhtiö huolehtii ilmanvaihtojärjestelmien perussäädöistä. Jos mielestäsi ilmanvaihto toimii puutteellisesti, ilmoita siitä huoltoyhtiölle. Voit itse vaikuttaa mm. seuraaviin asioihin:

  1. pidä korvausilmaventtiilit auki
  2. puhdista korvausilmaventtiilit ja vaihda/puhdista niiden suodattimet vähintään kerran vuodessa
  3. puhdista poistoilmaventtiilit vähintään kerran vuodessa ja pidä niiden/lautasen asento aina samana
  4. pese liesikuvun rasvasuodatin 2 – 3 kk välein, esim. astianpesukoneessa

6. Käytä lämmintä vettä harkiten

Suurin osuus käytetystä vedestä on lämpimän veden osuus ja suurin osa tuosta määrästä kulutetaan suihkussa. Tutkimuksien mukaan minuutti suihkussa kuluttaa jopa 12 litraa vettä, josta noin 60 prosenttia on lämmintä. Toimi siis suihkussa säästeliäästi ja säädä veden lämpötila totuttua matalammaksi. Pidä hana kiinni saippuoidessa, äläkä valuta vettä turhaan. Toimi samoin myös hampaita harjatessa. Pese täysiä koneellisia pyykkiä ja astioita. Vältä astioiden huuhtelua ennen koneeseen laittoa. Ilmoita heti huollolle, jos hana tai wc-istuin vuotaa.

7. Tarkista lattialämmitys

Jos kylpyhuoneessa on vesikiertoinen lämpöpatteri, tulee sen toimia pääasiallisena lämmönlähteenä. Varmista, että lattialämmitys ei syrjäytä lämmöllään patteria, jolloin kulutus siirtyy sähkönkulutukseen. Pidempään poissa ollessa kannattaa lattialämmitys laittaa pienemmälle.

8. Älä lämmitä saunaa turhaan

Mene saunaan heti kun se on valmis. Huomioi että kertalämmitteinen sähkökiuas on kodin suurin yksittäinen sähkölaite, joten sen turha lämmittäminen kasvattaa selkeästi sähkön kulutusta. Kiukaan voi sammuttaa heti saunomisen jälkeen, jälkilämpö ja ilmanvaihto riittävät kuivattamaan saunan.

9. Säädä keittiön kylmälaitteet oikein

Jääkaappi, pakastin, ruoanvalmistus ja astioiden pesu vievät ison osan energian kulutuksesta. Säädä kylmälaitteet oikein, jääkaappi +5 ja pakastin -18. Avaa ne vain tarvittaessa ja jäähdytä ruuat ennen laitteisiin laittamista. Sulata pakasteet jääkaapissa. Sijoita kylmälaitteet etäälle lämmön lähteistä. Päivitä laitteet tarvittaessa, uudet kylmälaitteet kuluttavat huomattavasti vähemmän vanhoihin verrattuna. Ruuan valmistuksessa suosi vähän kuluttavia laitteita kuten mikroa ja vedenkeitintä. Käytä oikean kokoisia ja kannellisia valmistusastioita.

10. Sammuta virrat tarpeettomista laitteista

Yksittäinen laite ei välttämättä vie sähköä paljon mutta usein viihde-elektroniikkaa on samanaikaisesti päällä useita ja sähkönkulutus muuttuu merkittäväksi. Helpoin tapa säästää sähköä on sammuttaa virrat tarpeettomista laitteista kokonaan. Laitteiden valmiusajat kuluttavat yllättävän paljon energiaa.

Sp-Koti on suomalainen, vastuullinen kiinteistönvälitysketju, joka toimii yli 70 paikkakunnalla.

Muita uutisia