Siirry sisältöön
Uratarinat

“Myytävä ei lopu ja yhteistyöllä pääsee pitkälle” – Sp-Koti Mikkelin konkarivälittäjät kannustavat alalle


Sp-Koti Mikkelin kiinteistönvälittäjät Esa Pietiläinen, Jouni Karjalainen ja Aulis Ahonen ovat pitkän linjan välittäjiä ja nähneet, miten ala on kokenut muutoksia, haasteita ja mahdollisuuksia. Parissa kymmenessä vuodessa myös ostokäyttäytyminen on muuttunut, ja ostajat tietävät enemmän. Ihmistä, välittäjää tarvitaan tänäkin päivänä ja yhteistyöllä tasataan riskejä.

Kuvassa vasemmalta: Kari Loisa, Jouni Karjalainen, Aulis Ahonen ja Esa Pietiläinen

– Jaoimme tulot aikoinaan kolmen porukalla: yhteistyö onnistuu, kun on samanarvoisia kumppaneita ja sama työmäärä, kertoo Karjalainen, joka on ollut osa-aikaeläkkeellä jo parisen vuotta.

– Huonoinakin aikoina pärjää, kun hankkii hyvinä aikoina menestystä. Nyt on hyvä aika tulla opettelemaan hommaa, uusille tekijöille on saumaa ainakin täällä Mikkelin suunnalla, jossa markkinat kuitenkin kasvavat, mutta tekijöitä eläköityy, muistuttaa Pietiläinen, joka luotsaa Sp-Koti Mikkelin toimistoa yrittäjän roolissa.

Ajanhallintaa kannattaa harjoitella

Kokeneet välittäjät nostavat jokainen ajanhallinnan ja -käytön yhdeksi tärkeimmäksi taidoksi välittäjän työssä. Välittäjän työhön liittyy maine, että töissä ollaan aina, 24/7 – ja niinhän se tavallaan onkin. Tänä päivänä aikaa kuluu muihin asioihin kuin vaikkapa 20 vuotta sitten. Digitaalisuus on nopeuttanut yhteydenottoa ja tiedonjakoa, mutta samaan aikaan ostajat vertailevat ja etsivät asuntoa pidempään.

– Työ on vienyt aikaa, mutta ennen kaikki oli manuaalisempaa, mutta ostaminen suoraviivaisempaa: aiemmin käytiin katsomassa viisi asuntoa ja sitten tehtiin päätös, nyt vertaillaan enemmän. Välittäjän työ ei ole 24/7, mutta asiakkaat pitää palvella. Ajankäytöstä pelotellaan uusia välittäjiä turhaan: työtä voi tehdä monella tapaa ja jokainen tekee sen, mitä pitää, kuvailee Pietiläinen.

– Kun tätä työtä tekee, siitä tulee elämäntapa ja tapa toimia. Työaika ei sovi kaikille, se on selvä, kuvailee Ahonen, joka on ollut eläkkeellä jo vuoden verran.

– Digitalisaatio osaltaan helpottanut työtä: asiakkaalle saa nopeammin kaikki tiedot ja muutos on keventänyt välittäjän vaatimuksia, kun asiat saa nopeammin kirjalliseen muotoon. Toisaalta nopeus luo painetta toiseenkin suuntaan, kun sähköisesti pitäisi asioida, jatkaa Pietiläinen.

– Päivärytmi on sellainen vaihteleva, eikä samanlaisia päiviä ole. Se vaatii myös perheeltä joustavuutta, kun aikataulut elävät ja aikaa kuluu myös matkoihin, kertoo Ahonen. 

Yhteistyö ja henkilökohtaiset taidot ratkaisevat

Kaikki työ ottaa ja antaa. Kolmikko ei kokemuksiaan vaihtaisi pois, mutta oppeja on kertynyt ja niistä he mielellään puhuvat. Tiimityö löytyy tämän kolmikon menestyksen takaa, mutta henkilökohtaisia taitoja ei sovi unohtaa. Se mikä välittäjän työssä ei muutu, on henkilökohtaisuus ja juuri sen vuoksi asiakkaat palaavat yhä uudelleen sellaisen välittäjän luo, jolta henkilökohtaista palvelua on saanut. 

– En vaihtaisi aikaa ja kokemusta, opit korvaa huonot päivät. Provisiotaso rakennetaan joka kuukausi uudestaan. Verkosto, joka on rakentunut vuosien saatossa, niin ystäviä kuin asiakkaita, on sellainen, jota ei voi ostaa rahalla. Omalla työllä olet ansainnut sen mitä olet ansainnut. Onnistumiset ja haasteet jaetaan yhdessä ja saat tiimistä apua, jos olet epävarma, kuvailee Ahonen.

– Kuka tahansa voi hankkia tarvittavat perustiedot, mutta välittäjän ja asiakkaan suhteen rakentavat ihmiset. Tunnollisuus, vastuuntunto, ahkeruus, avoimuus, reippaus ovat ominaisuuksia, joilla luottamus rakentuu. Ammattitaito tulee sitten sitä myötä, kuvailee Pietiläinen.

– Ole oma itsesi ja ole rehellinen: sillä pääsee pitkälle. Teatteriesitykset on erikseen – ja nosta käsi pystyyn, kun et tiedä, kiteyttää Ahonen.

Välittäjiä tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa

Digitalisaatio ja sosiaalinen media ovat muuttaneet alaa paljon, mutta ne eivät koskaan voi korvata välittäjää. Asunnon ostaminen on iso päätös asiakkaalle: siihen tarvitaan tukea. Lisäksi on ala hyvin säädelty ja tekninen – pitää tietää paljon. Tarvitaan turvaa ja asiantuntemusta.

– Myytävä ei lopu, eli “varastot” ei lopu koskaan: aina joku omistaa, ostaa ja myy. On kuolinpesiä, ja ensiasunnon ostajia. Kun kierto saadaan pidettyä, niin kaikki on hyvin, kuvailee Karjalainen.

– Asiantuntemus on hirveän tärkeä asia ja tutkinnot kannattaa tehdä. Osaaminen lisää luottamusta. Lisäksi pitää olla positiivinen, kuunteleva ja ystävällinen. Ne on tärkeitä ominaisuuksia. Nöyrästi lähestyttävä, kiteyttää Karjalainen.

Esa Pietiläinen

Yrittäjä, kiinteistönvälittäjä LKV, YKV, kaupanvahvistaja

+358 400 159 776

esa.pietilainen@spkoti.fi

Sp-Koti Mikkeli

Jouni Karjalainen

Kiinteistöarvioitsija, LKV, YKV, AKA

+358 400 372 231

jouni.karjalainen@spkoti.fi

Sp-Koti Mikkeli

Sp-Koti Mikkeli


Porrassalmenkatu 23, Mikkeli

+358 44 976 8277

mikkeli@spkoti.fi

Muita uutisia