Siirry sisältöön
Vinkit

Vastuulliset asumistalouden valinnat ovat sijoitus tulevaisuuteen


Vastuullisten valintojen tärkeys näkyy yhä vahvemmin myös asuntokaupassa. Asunnon ostajalle saattaa tulla jopa yllätyksenä, miten moni tekijä vaikuttaa asumisen energiatehokkuuteen ja ympäristöystävällisyyteen. Juuri tällaisissa kysymyksissä autamme päivittäin niin asunnon vaihtajia kuin asuntorahoituksen hakijoitakin. Kohteen energiatehokkuuteen kannattaa kiinnittää huomiota myös siksi, että vastuulliset valinnat voivat maksaa itsensä takaisin kustannussäästöjen ja kodin arvonnousun muodossa.

Kohti energiatehokkaampaa kotia

Uutta, energiatehokasta kotia etsiessä kannattaa kiinnittää huomiota esimerkiksi kohteen lämmitys- ja rakennusratkaisuihin sekä energialuokkaan. Asunnon energialuokka kuvaa rakennuksen energiatehokkuutta sekä sitä, kuinka paljon energiaa rakennus kuluttaa esimerkiksi lämmitykseen, jäähdytykseen ja ilmanvaihtoon. Energialuokan avulla voidaan arvioida rakennuksen kokonaisenergiatehokkuutta, ja se voi auttaa sekä rakennuksen omistajia että käyttäjiä tekemään tietoisempia päätöksiä energiankulutuksen vähentämiseksi.

Rakennuksen energialuokka selviää energiatodistuksesta – mitä korkeampi luokitus, sitä energiatehokkaampi kohde. Lain mukaan rakennuksen omistajan velvollisuus on hankkia energiatodistus, kun rakennus on myynnissä tai vuokrattavana. Tämä koskee sekä asuinrakennuksia että liike- ja toimistorakennuksia. Läntisen Uudenmaan alueella toimivien Sp-Kotien toimitusjohtaja ja kiinteistönvälittäjä LKV, Janne Vermasheinä vinkkaakin, että energialuokan ymmärryksestä on hyötyä koteja vertaillessa.

Energialuokka auttaa ennen kaikkea vertailemaan eri kohteiden ominaisuuksia nimenomaan energiatehokkuuden näkökulmasta. Asunnon ostajia kiinnostaa kuitenkin itse energialuokan sijaan ehkä kuitenkin enemmän saatavilla oleva tieto toteutuneista lämmityskustannuksista.

Remontilla energiatehokkaaksi – rahoitusratkaisuja kestävämpään kotiin

Kodin energiaremontteihin on saatavilla juuri tätä tarkoitusta varten räätälöityjä rahoitusratkaisuja niin pankilta kuin valtioltakin. Säästöpankin asiantuntijalle kannattaa mainita suunnitteilla olevasta energiaremontista, jolla voidaan parantaa kodin energiatehokkuutta ja vähentää asumisen päästöjä. Voit päästä neuvottelemaan mahdollisesti parempiehtoisesta lainasta! Energiatehokkuutta parantaviksi korjauksiksi katsotaan esimerkiksi ikkunoiden ja ulko-ovien uusiminen, parvekelasitukset sekä lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmien asennukset.

Öljy- tai maakaasulämmityksen korvaaminen toisella lämmitysjärjestelmällä on huomattava kuluerä, minkä kattamiseen on lisäksi saatavilla valtionavustusta. ELY-keskus voi tukea(Siirryt toiseen palveluun) kyseisistä lämmitysmuodoista luopumista jopa 4 000 eurolla. Avustuksia myönnetään ympärivuotisessa asuinkäytössä olevien pientalojen omistajille ja läntisen Uudenmaan Sp-Kodin Janne Vermasheinän viimeisimmän tiedon mukaan tukea riittää vielä useille tuhansille talouksille.

Remontoijan muistilistaan kuuluu totta kai myös kotitalousvähennyksen hakeminen Verohallinnolta. Lämmitysmuodon vaihtajan kannattaa kuitenkin huomioida, ettei ELY-keskuksen avustusta voi saada, mikäli samaan tarkoitukseen on myönnetty kotitalousvähennystä tai muuta avustusta.

Asiantuntijoiden avulla ympäristöystävällisemmän asumisen alkuun

Energiatehokkuudesta kiittää ympäristön lisäksi myös lompakko. Olit sitten ostamassa uutta tai remontoimassa nykyistä kotiasi, paikalliset välittäjät sekä rahoitusasiantuntijat ovat tukenasi matkalla kohti energiatehokkaampia, vastuullisempia ja asunnon arvoa nostavia valintoja.

Tule siis keskustelemaan paikallisen Sp-Kodin välittäjän sekä oman Säästöpankin asiantuntijan kanssa energiatehokkaista asumisen ratkaisuista sekä erilaisista, sinun talouteesi sopivista rahoitusvaihtoehdoista.

Muita uutisia