Siirry sisältöön
Vinkit

Ensimmäiset askeleet kohti toimivampaa ja kannustavampaa ASP-järjestelmää on jo otettu


Ensiasunnon ostajille suunnattua ASP-järjestelmää ollaan kovaa vauhtia pistämässä uuteen uskoon. Valtio haluaa tukea ensimmäisen oman kodin ostajia, mutta sekä pankit että asiakkaat pitävät nykyistä järjestelmää hieman monimutkaisena ja joustamattomana. Pankit ovat vieneet näkemyksiään muutostarpeista eteenpäin Finanssialalle ja Finanssiala tukee järjestelmän kehitystä. Muutostyöt uudistuksille on käynnistetty ja muutoksia edistämään on perustettu työryhmä.

Parannusehdotuksia toivotaan ainakin lainaehtoihin ja säästösummiin 

ASP- eli asuntosäästöpalkkiojärjestelmä on kehitetty tukemaan ensimmäisen oman asunnon ostossa. Siinä lainanottajaa hyödyttävät valtion tarjoama korkotuki, maksuton valtiontakaus sekä säästösummalle maksettava lisäkorko. Lainan saadakseen täytyy säästöjä kerryttää ASP-tilille vähintään kahden vuoden ajan.  

Nykyisessä järjestelmässä on paljon kannustaviakin elementtejä, mutta osa ehdoista on kuitenkin tavallista lainaa heikompia. Pankit kaipaavat muutoksia niin lainaehtoihin kuin vaatimuksiin omien säästöjen määrästä. ASP-järjestelmän kulloinkin voimassa olevat ehdot ovat kaikissa pankeissa aina samanlaiset. 

Tällä hetkellä ASP-lainaan vaaditaan omia säästöjä 10 prosenttia ostettavan asunnon hinnasta, kun muussa tapauksessa ensiasunnon ostajaa koskettava säästövaatimus on 5 prosenttia. Lisäksi ASP-lainaa rajoittavat paikkakuntakohtaiset enimmäismäärät sekä korkeintaan kahden vuoden lyhennysvapaat. Myös korkosuojausten yhdistäminen ASP-lainaan on hankalaa ja enimmäislaina-aika lyhyempi kuin tavallisessa lainassa. 

Muutoksien myötä ASP-järjestelmästä on tulossa houkuttelevampi vaihtoehto 

Pankkien konkreettisia toiveita ASP-järjestelmän uudistamiseksi ovat esimerkiksi omasäästöosuuden pienentäminen, lyhyempi säästöaika sekä laina-ajan pidentäminen. Lisäksi korkosuojaukseen ja lyhennysvapaisiin toivotaan joustavuutta. Ensimmäinen askel parempaan on tulossa huhtikuussa, kun lainojen enimmäismääriä korotetaan. 

ASP-lainoihin on tehty viime vuosina useita pieniä viilauksia, mutta järjestelmän kokonaisuutta ei ole tarkasteltu näin kattavasti pitkään aikaan. ASP-järjestelmän tarkoitus on kannustaa pitkäjänteiseen asuntosäästämiseen ja sitä kautta helpottaa oman ensimmäisen asunnon ostamista. Tähän uudistukset ja parannukset ensisijaisesti tähtäävät.   

ASP-säästämiseen kehotetaan samoin kuin säästämiseen yleensäkin 

Säästöpankkiryhmän asuntoluottopankin Sp-Kiinnitysluottopankki Oyj:n toimitusjohtaja Tero Kankaan mukaan ASP-Säästäminen(Siirryt toiseen palveluun) ensimmäistä asuntoa varten on järkevää, koska tällöin säästöt ovat niin sanottua korvamerkittyä rahaa, jonka tiedetään olevan juuri asuntoa varten. Säästöjen kerryttäminen ja säästämiseen sitoutuminen on helpompaa, kun säästösumma pysyy suljetulla tilillä. 

– ASP-tilille säästävä pystyy todella hyvin ennakkoon suunnittelemaan realistisesti kodin ostoa, koska tietää jo, minkälaisin ehdoin asuntolainaa on mahdollista saada, Kangas summaa. 

Kangas muistuttaa, että on tärkeää poistaa aktiivisesti vääriä luuloja, esteitä ja hidasteita, jotka liittyvät ensimmäisen kodin ja rahoituksen hankintaan. Kodin osto on mahdollista monenlaisissa tilanteissa, ja neuvottelut käydään aina yksilöllisesti. 

– Rohkeasti vain kohti unelmaa ensimmäisestä omasta kodista, Kangas kannustaa. 

Pankkien esiin nostamat huolet on tunnistettu ja kaikki ehdotukset ovat ympäristöministeriön pöydällä. Järjestelmän uudistaminen on osa hallitusohjelmaa ja varsinaisen lakiehdotuksen odotetaan valmistuvan tänä syksynä.  

Haluatko keskustella lisää ensiasunnon ostamisesta kanssamme? Asiantuntevat välittäjämme ovat apunasi ympäri Suomen. Ohjaamme sinut mielellämme myös lähimpään Säästöpankkiin, jos haluat keskustella lisää sinulle sopivista vaihtoehdoista säästäessäsi ensimmäiseen omaan kotiin! 

Muita uutisia