Siirry sisältöön
Uratarinat

Uusi ura koteja myyden – millaista välitysalalla on työskennellä?


Kiinteistönvälitysalaan liittyy paljon uskomuksia ja stereotypioita, mutta silti vapaa ja vastuullinen ura kiinteistönvälittäjänä kiehtoo yhä useampia. Työn monipuolisuus ja vaikuttamisen mahdollisuus esimerkiksi parempiin ansioihin houkuttelevat alalle uusia osaajia – ja Länsi-Uudenmaan Asuntovälitys auttaa heidät mielellään menestyksekkään uran alkuun.

Sp-Koti ketjun vahva brändi ja tuki auttavat uutta urasuuntaa hakevia alanvaihtajia tai esimerkiksi nuoria, suoraan koulun penkiltä uraansa luomaan lähteviä. Alussa kaikista tärkeintä on, että halua kehittymiseen löytyy ja asenne uuden oppimiseen on kohdallaan.

Kiinteistönvälittäjä LKV, Elisa Rinne sekä Länsi-Uudenmaan Asuntovälityksen toimitusjohtaja Janne Vermasheinä vastaavat usein kysyttyihin kysymyksiin urasta välitysalalla. Jos juuri sinun kaikkiin avoimiin kysymyksiisi ei vastattu, soita rohkeasti Jannelle ja tule vaikka kahvikupin äärelle Länsi-Uudenmaan Asuntovälityksen toimipaikkaan juttelemaan lisää asuntomarkkinoista ja välittäjäntyöstä alueella.

Miten kiinteistönvälitystyössä pääsee alkuun?

Alalla aloittaminen voi vaikuttaa aluksi monimutkaiselta, mutta sinnikkyydellä ja tiimikaverien tuella, pääset hyvin alkuun. Ensimmäiseksi kannattaa aloittaa tutustumalla alaan ja esimerkiksi lainsäädäntöön, selonottovelvollisuuteen ja työn niin sanottuihin peruspilareihin.

Myös verkostoituminen kokeneiden välittäjien ja muidenkin alan yhteistyökumppanien kanssa kannattaa. Keskustelu pidempään alalla olleiden kanssa antaa arvokasta tietoa uudelle välittäjälle siitä, mitä työ pitää sisällään.

”Käytämme Sp-Kodilla aikaa perusasioihin perehtymiseen yhdessä. Olen itse mukana varmistamassa, että uusi osaaja pääsee heti hyvin sisään toimialaan ja saa koko joukkueen tuen taustalleen. Työyhteisömme on sitoutunut auttamaan, mutta uusien tukena on myös vastuuvälittäjä. Hän on apuna työn aloittamisessa ja neuvoo kaikissa kysymyksissä, joita eteen tulee.”, kertoo Länsi-Uudenmaan Asuntovälityksen toimitusjohtaja Janne Vermasheinä.

Vastuuvälittäjänä Länsi-Uudenmaan Asuntovälityksestä tulee toimimaan reilun kolmen vuoden ajan alalla ansiokkaasti menestynyt Kiinteistönvälittäjä LKV, Elisa Rinne. Hän teki itse aikanaan suuren päätöksen alanvaihdosta, ja on onnistunut juurtumaan alalle hyvin.

”Pääsin itse heti alussa mukaan työhön aivan konkreettisesti. Länsi-Uudenmaan Asuntovälityksessä uudet osaajat eivät ole pelkästään taustatyössä, vaan pääsevät aidosti heti käytännön hommiin asiakaskäynneille. Kun työtä pääsee tekemään heti, saa nopeasti konkreettisia onnistumisia, jotka ruokkivat halua menestyä”, Rinne summaa.

Kuinka kauan kouluttautuminen alalle kestää?

”Välittäjäntyö on jatkuvaa kehittymistä, jossa ensimmäiset vuodet ovat isoimman kehityksen aikaa. Uusia oppeja tulee paljon, mutta rutiini syntyy juuri siitä, että rohkeasti selvittää ja opettelee asioita. Välitystyössä on vaikea olla koskaan valmis ja kaiken nähnyt. Aina tulee vastaan erikoistilanteita, ja kun löytyy halua selvittää vastaus, pärjää pitkälle”, vinkkaa Rinne.

Kiinteistönvälitysalalla voi työskennellä myyntineuvottelijana, joka tarkoittaa sitä, että on saanut Sp-Koti ketjun koulutuksen ja on oppinut alan perusasiat työnantajan tuella. Välitysalalla tulee kuitenkin aina kehittää osaamistaan ja viedä urapolkuaan eteenpäin. Tavoitteena on aina LKV-tutkinnon suorittaminen. Tutkintoa varten opiskellaan ja suoritetaan koe, jonka jälkeen valmistutaan laillistetuksi kiinteistönvälittäjäksi. Myöhemmin voi kouluttautua vielä vaikkapa ylemmäksi kiinteistönvälittäjäksi tai hakea kaupanvahvistajan oikeuksia. Urapolku ei siis missään nimessä ole valmiiksi kirjoitettu, kun välitystyön aloittaa.

”Olen nähnyt paljon pitkän urani aikana alanvaihtajia sekä uusia nuoria kykyjä, ja yksi asia on yhdistänyt monessa kohtaa. Uusi urapolku ja uusi alku vaatii aikaa. Tulee aika, kun asiat rutinoituvat, eikä eteen tule enää niin paljon omaa työskentelyä heiluttavaa aallokkoa. Sanoisin, että itselle on hyvä antaa 2 vuotta aikaa. Kun otat asenteen, että siinä ajassa pääset sisään uuteen tehtävääsi, voit luottaa tukeemme”, Vermasheinä kannustaa.

Millainen persoona pärjää välittäjäntyössä?

Kiinteistönvälittäjän työ vaatii monenlaisia taitoja, ja erityyppiset ihmiset pärjäävät alalla loistavasti – onhan asiakkaidenkin joukossa paljon erilaisia persoonia. On kuitenkin muutamia ominaisuuksia, mitä hyvältä välittäjältä lähes aina löytyykin.

Menestyvät välittäjät ovat ihmisläheisiä, ja osaavat siksi luoda ja ylläpitää asiakassuhteita sekä kommunikoida selkeästi ja ymmärtäväisesti. Lisäksi hyvä välittäjä on itsenäinen ja yrittäjähenkinen. Työ kysyy paljon oma-aloitteisuutta sekä valmiutta tekemään rohkeita päätöksiä. Paljon hyötyä ja apua on myös huolellisuudesta ja järjestelmällisyydestä. On hyvä pystyä hallitsemaan monta tehtävää samanaikaisesti ja silti pyrkiä huolellisuuteen, jotta kodit vaihtavat omistajaa turvallisesti ja luotettavasti.

Miksi rakentaisin itselleni uran juuri Länsi-Uudenmaan Asuntovälityksen kanssa?

”Me kerromme, mitä työ oikeasti on ja myös näytämme sen. Suhtaudumme asuntomarkkinaan ja alaan realistisesti. Kun tutustut ensin rauhassa toimialaan, pääset heti mukaan tekemään työtä konkreettisesti ja sitä kautta nopeammin kiinni itsenäiseen työhön.”, Rinne kertoo.

Kiinteistönvälittäjän työ on tulospalkattua, eli toisin sanoen se antaa mahdollisuuden vaikuttaa itse ansiotuloihin sillä, miten aktiivinen ja määrätietoinen työssään on. Hyvät ansiot vaativat paljon työtä ja sitoutumista, mutta tulospalkkioympäristössä on mahdollisuus menestyä erittäin hyvin. Länsi-Uudenmaan Asuntovälityksessä annetaan työkalut siihen, että menestyminen on aidosti mahdollista.

”Tiimimme ajattelee, että uuden osaajan tuominen mukaan käytännön työhön ei ole pois muilta välittäjiltä. Länsi-Uudenmaan Asuntovälityksessä tehdään työtä yhdessä ja tuetaan aina joukkuekaveria. Meidän tavoitteemme on luoda alalle uusia osaava ja ammattitaitoisia välittäjiä”, Vermasheinä vinkkaa.

Missä Länsi-Uudenmaan Asuntovälityksen välittäjät työskentelevät ja milloin?

Sp-Kodin välittäjät palvelevat asiakkaita koko läntisen Uudenmaan alueella, ja asuntomyymälöitä löytyy Lohjalta, Nummelasta, Kirkkonummelta, Veikkolasta ja Karkkilasta. Meidän kanssamme voit työskennellä sinulle sopivimmassa paikassa tai hoitaa osan tehtävistäsi vaikkapa kokonaan etänä.  Saat suunnitella omaa aikatauluasi ja kalenteriasi vapaasti, tietysti asiakkaiden etu mielessä pitäen.

Länsi-Uudenmaan Asuntovälitys on paikallisesti tunnetuimpien välitysliikkeiden joukossa, ja hallussamme on merkittävä osuus toimialueen asuntomarkkinasta. Olemme osa valtakunnallisesti tunnettua Sp-Koti ketjua, ja lähellämme on myös meidät omistava Länsi-Uudenmaan Säästöpankki.

”Ollessamme osa isompaa organisaatiota, on siihen liittyvä pankkiyhteistyö merkityksellisessä roolissa uralla alkuun pääsemiseksi. Tiivis yhteistyö pankin kanssa mahdollistaa meille hyviä kontakteja ja kumppanuuksia, ja myös alalle adaptoituminen on helpompaa yhteisten tapahtumien ja koulutustenkin ansiosta”, Vermasheinä kertoo.

”Olemme kaikki joskus aloittaneet – anna itsellesi aikaa oppia!”

Usein välitysliikkeet hakevat riveihinsä ensisijaisesti pitkän linjan ammattilaisia, joilla on jo alueellisesti valmiina laajat verkostot. Länsi-Uudenmaan Asuntovälityksessä halutaan tehdä nyt rohkeasti eri tavalla.

”Uskomme, että Länsi-Uudenmaan asuntovälityksessä osaamme tunnistaa potentiaalin tuoreissa tekijöissä silloin kun sen näemme! Siksi olemme kääntäneet ajatusmallin aivan toisin päin. Me haluamme palkata motivoituneita alanvaihtajia sekä antaa mahdollisuuden myös vaikkapa vastavalmistuneelle nuorelle. Meillä on tilaisuus kouluttaa ja valmentaa, joten haluamme valjastaa sen mahdollisuuden nyt käytäntöön”, Vermasheinä sanoo.

Koko toimiala on muuttunut paljon viimeisten vuosien aikana, ja muutos jatkuu yhä. Arkiset asiat ja toimintamallit, mitä kokeneet välittäjät ovat opetelleet vuosikymmen sitten, eivät välttämättä päde sellaisinaan enää tänä päivänä. Siksi tuoreus alalla voi yllättäen olla merkittäväkin vahvuus. Se antaa tilaa ajatella uudella tavalla esimerkiksi asiakaskäyttäytymisen muutoksesta ja digitalisoitumisesta. Muutokset vaativat monelta kokeneeltakin välittäjältä uuden oppimista ja muutoksen hyväksymistä, joten uudet tekijät toimialalla ovat tietyssä suhteessa kokeneempien kanssa samalla viivalla.

Omaa työtä ja kehitystä kannattaa arvioida ja itseään tutkiskella matkan varrella. Jos periksiantamattomuus ja oppimishalukkuus ei sammu haastavimpinakaan aikoina, voimme luvata, että sitoutuminen tehtävääsi tulevaisuuden huippuvälittäjänä on molemminpuolista. Me annamme mahdollisuuden luoda uutta ja kaikki on kiinni lopulta siitä, että rohkenet lähteä kohti uutta kanssamme. Uuden tekijän kouluttaminen alalle on meille sijoitus tulevaisuuteen!”, Vermasheinä muistuttaa.

Muita uutisia