Siirry sisältöön
Uutiset

Sijoittajat ovat palanneet Helsingin kantakaupungin asuntomarkkinoille


Sp-Koti Urbaanien toimitusjohtaja Janne Paasimiehen mukaan Helsingin kantakaupungin yksiöt ja kaksiot ovat alkaneet jälleen kiinnostaa sijoittajia. Asuntokauppa piristyi kesäkuussa erityisesti Kalliossa, jossa sijoittajien lisäksi asuntokauppoja tekevät jälleen enenevässä määrin myös ensiasunnon ostajat. Kesäkuussa myös kuluttajien asunnonostoaikeet nousivat hurjasti pk-seudulla.

– Sijoittajien paluu on erittäin tervetullut uusi ilmiö Helsingin asuntomarkkinoilla. Sijoittajat palasivat markkinoille toukokuun lopulla, jonka jälkeen heidän aktiivisuutensa on viikko viikolta vain lisääntynyt. Monet sijoittajat hakevat nyt 2–3 sijoitusasuntoa ja ovat valmiita rahoittamaan asuntoja lainarahalla. Yleinen näkemys tuntuu olevan, että asuntojen hinnoissa on saavutettu pohja, eivätkä ne enää laske, kertoo Sp-Koti Urbaanien toimitusjohtaja Janne Paasimies.

– Sijoittajia liikkuu nyt erityisesti pienten asuntojen näytöillä Kalliossa, jossa kaupankäynti on ollut käytännössä lähes jäissä viimeiset 1,5–2 vuotta. Sijoittajien lisäksi liikkeellä on runsaasti myös ensiasunnon ostajia. Kun vielä puoli vuotta sitten Kalliossa oli valtava määrä myynnissä yksiöitä ja kaksioita, nyt niiden varastot ovat alkaneet sulaa vauhdilla. Näytöillä kävijöiden määrät ovat kasvaneet hurjasti.

Sijoittajien paluu markkinoille ja asuntokaupan piristyminen Kalliossa lupaavat hyvää. Kalliota on perinteisesti pidetty asuntokaupan ilmapuntarina. Jos siellä alkaa kauppa vilkastua, lähtee positiivinen vire yleensä leviämään muuallekin Suomeen, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Sijoittajien aktivoituminen ja sijoitusasuntokauppojen määrän kasvu kertovat siitä, että Helsingin asuntomarkkinoilla ollaan palaamassa kohti normaalia. Itse uskon, että syksyä kohti mentäessä kauppamäärät jatkavat kasvuaan ja loppuvuoden kuukausista tulee hyviä asuntokauppakuukausia, ennakoi Paasimies.

– Viime kuukausi oli jo viime vuoden kesäkuuta hieman parempi asuntokauppakuukausi. Todennäköisesti heinäkuussakin tullaan tekemään asuntokauppoja jonkin verran enemmän kuin viime vuoden heinäkuussa. Eli suunta on oikea. Kohti parempia aikoja mennään hitaasti mutta varmasti. Oma ennusteeni on, että Suomessa tehdään heinäkuussa asuntokauppoja 3500–4000, kun viime vuonna niitä tehtiin 3601 KVKL:n Hintaseurantapalvelun mukaan, sanoo Rantanen.

– Heikko kuluttajien luottamus on esteenä kauppamäärien voimakkaammalle kasvulle. Luottamuksen vahvistuminen edellyttää lisää luottamusta vahvistavia positiivisia talousuutisia. EKP:n kesäkuun alussa tekemällä ensimmäisellä ohjauskoron laskulla ei ole odotetusti ollut vielä merkittävää vaikutusta asuntokauppaan, sanoo Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund. – Kuluttajan luottamus on tunnetta. Positiivisia viestejä taloudesta on tultava riittävästi ennen kuin ne alkavat laajemmassa mittakaavassa heijastua kuluttajien fiiliksiin.

Kuluttajien asunnonostoaikeet nousivat huimasti kesäkuussa – nousua oli eniten pk-seudulla

– Tuoreet tilastot kesäkuulta osoittavat, että kuluttajien luottamus on nousussa, vaikkakin taso on yhä matala. Kuluttajien asunnonostoaikeet sen sijaan nousivat kesäkuussa todella merkittävästi. Nousu on ollut erityisen huimaa pk-seudulla. Tämä vahvistaa käsitystäni, että erityisesti pk-seudulla on olemassa patoutunutta asunnonvaihtotarvetta, sanoo Rantanen.

– Loppukeväästä teettämämme valtakunnallisen kyselytutkimuksen mukaan 41,4 prosenttia pk-seudulla asuvista haaveilee uudesta kodista ja kolmannes heistä aikoo toteuttaa haaveensa lähiaikoina. Nämä tulokset yhdessä rajusti nousseiden asunnonostoaikeiden kanssa kertovat siitä, että patoutuma on alkamassa purkautua voimakkaammin pk-seudulla.

– Pysyn edelleen yhdessä Säästöpankkiryhmän pääekonomistin Henna Mikkosen kanssa antamassamme asuntokauppaennusteessa, jonka mukaan vanhojen asuntojen kauppa kasvaa tänä vuonna Suomessa 0–5 prosenttia. Vuodesta on vielä puolet jäljellä. Uskon, että tulemme koko vuoden tasolla pääsemään vähintäänkin nollakasvuun. Kauppamäärien voimakkaampi kasvu edellyttää kuitenkin kuluttajien luottamuksen vahvistumista ja suomalaisten asunnonvaihtotarpeiden patoutuman purkautumista, toteaa Rantanen.

Pk-seudulla ei ole riittävästi myynnissä omakotitaloja, joille löytyisi nyt ostajia kaikissa hintaluokissa

– Kesän toinen positiivinen ilmiö pk-seudun asuntomarkkinoilla on omakotitalojen ja rivitaloasuntojen selvästi vilkastunut kysyntä. Erityisesti omakotitaloja kysytään nyt todella paljon, mutta valitettavasti tarjolla on liian vähän ostajia kiinnostavia kohteita. Omakotitaloja kysytään koko pk-seudulla ja kaikissa hintaluokissa, kertoo Paasimies.

– Kevät- ja kesäkuukaudet ovat omakotitalojen ja pihallisten rivitaloasuntojen parasta myyntiaikaa. Siksi jos harkitsee oman talon tai rivitaloasunnon myyntiä, kannattaa nyt aktivoitua myynnin suhteen, painottaa Rantanen.

– Sp-Koti Urbaaneille touko- ja kesäkuu ovat olleet vuoden parhaita kauppakuukausia. Heinäkuustakin näyttäisi tulevan vilkas kauppakuukausi. Meillä on jo valmiiksi sovittuna useita kauppoja. Yhteydenottoja, näyttöpyyntöjä ja kyselyjä tulee nyt runsaasti sekä sijoittajilta että omakotitaloja etsiviltä, kertoo Paasimies.

Ota meihin yhteyttä, niin jutellaan pk-seudun asuntomarkkinatilanteesta lisää:

Jukka Rantanen

Toimitusjohtaja, eMBA, LKV

+358 50 341 1391

jukka.rantanen@spkoti.fi

Tommi Grönlund

Liiketoimintajohtaja, Nooa Säästöpankki

+358 40 575 1969

tommi.gronlund@saastopankki.fi

Muita uutisia