Siirry sisältöön
Sp-Koti Urbaanit

Onko minulla varaa unelmieni kotiin?


Julkaistu:

Asuntomarkkinoilla on vähän väliä uutta turbulenssia ja mediassa suosikkipuheenaiheena on jo pitkään keikkunut ihmisten epäluottamus maailman talouteen ja tulevaisuuteen. Jossain vaiheessa meidän on pakko astua ulos negatiivisten uutisten junasta ja miettiä realistisesti sitä, mitä itse tarvitsemme ja mikä oma tilanteemme todella on. Voinko minä tehdä ratkaisuja omassa taloudessani ja asumisen asioissa? Voisiko uusi vuosi luoda hieman toivon kipinää omien unelmien toteutumiseen?

Mitä tarvitsen, että voin ja uskallan aloittaa haaveilun omistusasunnosta?

Vastauksen selvittäminen tähän kysymykseen auttaa sinua takuulla lähemmäs tavoitteitasi. Omien toiveiden ylös kirjaaminen sekä huolelliset laskelmat omista säästöistä ja tuloista kertovat, mikä on juuri tällä hetkellä mahdollista. Pankit huolehtivat osaltaan siitä, että myönnetty laina on sen suuruinen, että takaisinmaksu onnistuu, ja että rahaa jää muuhunkin kuin lainan lyhennyksiin. Siksi jokaisen erilaiseen taloudelliseen tilanteeseen syvennytään ja niitä tarkastellaan aina tapauskohtaisesti. Eräässä artikkelissa Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund kertookin, että lainanhoitokulut saisivat olla enintään 40–50 prosenttia lainanhakijan nettotuloista.

Lammin Säästöpankin asiakkuusjohtaja Erno Rosenberg kannustaa asuntoa haaveilevan istahtamaan alas ja tarkastelemaan omaa talouttaan ja säästösuunnitelmiaan.

– Vaikka moni meistä tietää kuukausittaiset menonsa, käytämme harvoin systemaattisesti aikaa tulevaisuuden suunnitteluun ja siihen, miten parhaiten voimme toteuttaa unelmamme. Pankin asiantuntijuutta kannattaa ehdottomasti hyödyntää tässä suunnittelussa – Säästöpankissa tarjoamme asiakkaillemme oman talouden tuokiota, jossa kartoitamme yhdessä talouden kokonaiskuvaa ja etsimme parhaat ratkaisut kohti unelmia. Arjen talouden hoitoa helpottaa myös säästöpankin uusi budjettilaskuri(Siirryt toiseen palveluun).”

Kodin merkitys korostuu

Kodilta halutaan arjen toimivuutta. Mitä se kenellekin tarkoittaa, on aina yksilöllistä. Sen lisäksi kodin kantokyvyn pitää olla sellainen, että se tukee omissa elämänmuutoksissa, oli kyseessä sitten tarve lastenhuoneelle tai uudelle työhuoneelle. Kodilla on ollut meille ihmisille aina suuri merkitys. Koti on erilainen eri puolilla maailmaa, mutta kaikille meille se on parhaimmillaan paikka, jossa voimme tuntea olomme rentoutuneeksi, turvalliseksi ja rauhalliseksi.

– Samaan aikaan kun puhutaan asuntolainan korkojen noususta ja hiljentyneestä asuntomarkkinasta, voidaan kuitenkin kääntää ajatus myös positiiviseen valoon. Nyt asuntoja on tarjolla tavallista enemmän ja tavallista edullisemmin. Oikeastaan on jopa huojentavaa ostajan näkökulmasta, ettei tässä markkinassa tarvitse lähteä ostamaan koteja näkemättä ja kilpailemaan kynsin hampain unelmien kohteista. Päätöksiä voi juuri nyt tehdä rauhassa, yhdessä asiantuntijan kanssa pohtien. Kertoo pääkaupunkiseudun asuntomarkkinasta Janne Paasimies, Sp-Koti Urbaanien toimitusjohtaja.

Vaikka asuntomarkkinan myllerrys voi tuntua hankalalta seurattavalta, on Säästöpankkiryhmän pääekonomistilla Henna Mikkosella hyviä uutisia. Suomen asuntomarkkina ei ole missään vaiheessa ylikuumentunut. Taloustaito.fi artikkelissa hän mainitsee, että asuntomarkkinoiden nousun oltua maltillista, ei myöskään alas tulla niin jyrkästi. Hän uskoo, että asuntomarkkinatilanne pysyy vielä jonkin aikaa rauhallisella tasolla. Rauhallisuus näkyy myyjille hieman pidempinä myyntiaikoina ja hieman totuttua matalampina myyntihintoina. Ilmiötä ei kannata säikähtää, sillä se kuuluu talouden normaaliin syklisyyteen.

Uusi vuosi ja toivo paremmasta

Vaikka aika on haastava, kannustamme rohkeuteen unelmoida. Unelmat voivat olla lähempänä kuin uskommekaan. Uskaltaisitko sinä esimerkiksi sanoa ääneen, että vuosi 2023 voisi olla se vuosi, kun ostat ensimmäisen oman kotisi?

Pohtimalla todellisia asumisen tarpeita, kiinnittämällä huomiota taloudellisesti järkeviin ratkaisuihin sekä tällä hetkellä panostamalla esimerkiksi energiatehokkuuteen, voi hurjimmista haaveista ja suurimmista tavoitteesta tullakin saavutettavia. Haaveilun tueksi heitämme sinulle tehtävän: piirrä unelmakartta kohti omaa tulevaisuuden kotiasi, jonka hankit vuonna 2023!


Muita julkaisuja samalta kirjoittajalta