Siirry sisältöön
Sp-Koti Urbaanit

Kansainvälinen säästäväisyyspäivä – vastuullisella säästämisellä on pitkät perinteet


Julkaistu:

Säästäväisyyspäivä on vanha kansainvälinen perinne, jonka tavoitteena on edistää perheiden säästäväisyyttä. Säästäminen on taloudellisen hyvinvoinnin kulmakivi ja kuuluu kaikille elämäntilanteesta riippumatta. Säästöpankeissa säästämisen ilosanomalle pyhitetään tänä päivänä jo peräti kokonainen viikko, joka huipentuu lokakuun viimeisenä päivänä vietettävään Kansainväliseen säästäväisyyspäivään. Ota blogistamme talteen pankin ja kiinteistönvälityksen yhteiset säästövinkit – niin isot kuin pienetkin!

Säästämisen ei tarvitse tarkoittaa hurjien rahasummien sijoittamista osakkeisiin, talletuksiin ja rahastoihin, vaan säästää voi tehokkaasti myös kuluja karsimalla ja säännöllisellä oman taloustilanteen tarkastelulla. Säästää voi niin monella eri tavalla, että jokaiselle löytyy varmasti siihen juuri sopiva tyyli – tärkeintä on aloittaa ja tehdä siitä itselle sopiva rutiini.

Omistusasunnossa asuva tai sellaisen ostoaikeissa oleva voi valinnoillaan tehdä merkittäviä säästäväisyystekoja omassa taloudessaan

Asunnon ostaminen voi olla sekä lyhyen että pitkän aikavälin säästämisen väline. Esimerkiksi sijoitusasunto voi tuoda taloudellista turvaa ja mahdollisesti myös tuottoa tulevaisuudessa. Oma koti on suurin omaisuuserä, mitä useimmat meistä elämämme aikana omistavat, eikä sen hyöty ole sidoksissa pelkästään sen hetkiseen asumiseen. Omistusasuminen kasvattaa myös hiljalleen varallisuuttasi.

Valitsemalla energiatehokkaan asunnon, voit säästää pitkällä aikavälillä esimerkiksi sähkö- ja lämmityskustannuksissa. Energiatehokas asunto on ympäristöystävällinen valinta, mutta auttaa sinua säästämään energian lisäksi myös rahaa tulevaisuudessa. Jos koti taas kaipaa esimerkiksi energiaremonttia, kannattaa kustannuksia laskea pitkällä tähtäimellä, sillä vaikkapa lämmitysjärjestelmän vaihtaminen voi olla keino säästää ja saada kuluja kuriin tulevaisuudessa.

Omistusasujalle säästövinkkejä riittää! Yksi niistä on se, että ennen ostopäätöstä on tärkeää teettää ammattilaisella kuntotarkastus kohteessa. Tällä tavoin voidaan välttää piileviä ongelmia, jotka saattaisivat aiheuttaa yllättäviä kustannuksia tai remonttitarpeita tulevaisuudessa. Toisaalta myös remonttikohteen harkittu valinta voi olla tuottava investointi, kunhan kohteen hinta on kohdallaan eivätkä remonttikustannukset ylitä mahdollista arvonnousua. Oikein hinnoiteltu kohde voi siis toimia pitkän aikavälin sijoituksena, jonka arvo kasvaa ajan myötä.

Asuntolainan korot ovat yksi omistusasujan merkittävimmistä menoista, ja tilanne vaatii yhä totuttelua nollakorkojen aikaan asuntolainan ottaneilta. Lainan viitekorko ja marginaali vaikuttavat yhdessä omistusasujan talouden kokonaiskustannuksiin, ja siksi on tärkeää kilpailuttaa lainatarjoukset huolellisesti ja muutaman vuoden välein. Pienikin ero lainan koroissa voi säästää yllättäviäkin summia pitkällä aikavälillä. Lainan maksusuunnitelmasta voi keskustella oman pankin asiantuntijan kanssa, ja miettiä minkälaiset ratkaisut rahoituksessa ja säästämisessä sopivat parhaiten juuri omaan, sen hetken elämäntilanteeseen.

Verouudistuksista rohkeutta ja vauhtia päivittää talous- ja asumisasiat

Epävarma taloustilanne ajaa entistä rohkeampiin ratkaisuihin. Aiemmin lainakustannusten oltua vielä hyvin alhaiset, saattoivat perheelliset hyvillä mielin jäädä vanhaan asuntoon lasten lentäessä kotipesästään pois. Tänä päivänä asumisen uudelleenmitoitusta on monen harkittava herkemmin. Säästöä asumiskustannuksista voi syntyä huomattavia summia, kun vaihdat pienempään kotiin sen sijaan, että alat muuttelemaan liian suureksi jääneessä kodissa lasten vanhoja huoneita tarpeettoman moniksi ylimääräisiksi vierashuoneiksi.

Oletkin jo varmaan kuullut ensi vuoden alussa voimaan astuvista veromuutoksista? Asunnon vaihtajille on luvassa hyviä uutisia, sillä varainsiirtoveroon on tulossa kevennyksiä. Vuoden alusta veron määrä on kiinteistöissä 3 % ja asunto-osakkeissa 1,5 %, joka maksetaan kauppahinnasta. Vielä parempi uutinen on se, että hyödyn uudistuksesta saa jo loppuvuonna tehtyihin asuntokauppoihin. Ensiasunnon ostajille verouudistus toimii eteenpäin vievänä voimana, sillä ensimmäisen asuntonsa ostajat saavat nauttia verohelpotuksesta vielä vuoden 2023 loppuun asti.

Nyt ei siis kannata jäädä jarruttelemaan, vaan suunnata rohkeasti hoitamaan rahoitusasiat kuntoon, jotta pääset solmimaan asuntokaupat vielä tämän vuoden puolella! Me Sp-Koti Urbaaneilla ja Nooa Säästöpankilla(Avautuu uuteen ikkunaan, Siirryt toiseen palveluun) olemme apunasi muutosten keskellä.

Ammattilaisten avulla minimoit riskit asuntokaupoilla

Asuntokaupoilla apunasi on sekä kiinteistönvälityksen että rahoituksen ammattilaisia, jotka tuntevat alueensa asuntomarkkinan ja suunnittelevat rahoituksen taloutesi kokonaistilanteen huomioiden. Alan asiantuntijoiden apu siivittää sinut turvallisille ja kannattaville asuntokaupoille.

Nooa Säästöpankin ja Sp-Koti Urbaanien läheisen yhteistyön myötä asiasi hoituvat saman katon alla sujuvasti, turvallisesti ja nopeasti. Nooan talouskumppaneiden avulla löydät takuulla elämäntilanteeseesi ja tavoitteisiisi sopivat rahoitusratkaisut niin asunnon ostoon kuin mahdollisiin remontteihin. Urbaanien välittäjien tietotaito puolestaan varmistaa, että asuntosi löytää ostajan oikeaan aikaan ja hintaan siten, että molemmat kaupan osapuolet ovat tyytyväisiä ratkaisuun. 

Olipa elämäntilanteesi mikä tahansa nyt on oikea aika tarkastella asumisen ja talouden ratkaisuja säästäväisellä silmällä!


Muita julkaisuja samalta kirjoittajalta