Siirry sisältöön
Sp-Koti Valoa

Loma-asunto tai kesämökki sijoituskohteena – tuottoisa vuokraaminen vaatii suunnitelmallisuutta


Julkaistu:

Mökkeily elää vahvasti suomalaisten sydämissä, ja hiljalleen myös asuntosijoittamisen trendi on tavoittanut vapaa-ajan asuntojen omistajat ja ostoa harkitsevat. Jos loma-asunto on osan vuodesta tyhjillään, voidaan jatkuvasti juoksevia kuluja kattaa laittamalla asunto vuokralle. Tuottoa tavoitteleva sijoittaminen vaatii kuitenkin runsaasti suunnittelua ja asiaan perehtymistä.

Voiko vapaa-ajan asunto olla kannattava sijoituskohde?

Mökki tai muu vapaa-ajan asunto hankitaan useimmiten omaan käyttöön ja ensisijaisesti itselleen käytännölliseltä tai merkitykselliseltä paikalta. Sijainnin lisäksi on otettava huomioon lukuisia muita asioita, joita vakituista asuntoa ostaessa ei tule pohdittua: kuinka usein mökillä tulee käytyä ja millä tavalla siellä halutaan viettää aikaa?  

Vapaa-ajan asuminen ja asuntosijoittaminen on sulautumassa aiempaa vahvemmin yhteen. Monia oman mökin omistaminen kiinnostaa, mutta sen tyhjillään pito epäilyttää. Erilaisten vuokrauspalvelujen suosion kasvu on madaltanut monen vapaa-ajan asunnon omistajan kynnystä laittaa oma mökkinsä vuokrattavaksi. 

Sijainnin merkitys korostuu, kun vuokraustoiminnalla tavoitellaan pelkkien kulujen kattamisen lisäksi myös tuottoa. Tällöin paikkaa ja muita vapaa-ajan asunnon ominaisuuksia ei voi miettiä pelkästään henkilökohtaisten mieltymyksen mukaan, vaan vapaa-ajan asunto kannattaa hankkia alueelta, joka vetää tulijoita puoleensa. Sp-Koti Valoan kiinteistönvälittäjä Elisa Rinne summaa vapaa-ajan asumisen trendejä seuraavasti.

Tällä hetkellä niin ostajat kuin vuokraajatkin suosivat mökkejä, jotka sijaitsevat alle tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudulta. Sijaintia valitessa kannattaa kiinnittää huomiota myös palvelujen läheisyyteen. Oma ranta, modernit mukavuudet ja mahdollisuus helppoon lomailuun ovat mökkeilijöiden suosiossa.

Vapaa-ajan asunnon rahoittaminen – lainan saaminen vaatii taloudellista suunnittelua ja vakaat tulovirrat

Vapaa-ajan asunnon vuokralle laitto vaatii paljon työtä, eikä vuokratulojen saanti ole aina varmaa. Vuokraustoiminnasta on hyvä olla olemassa suunnitelma, jossa on huomioitu myös asunnon ylläpito- ja remonttikustannukset sekä varautuminen tyhjiin viikkoihin.  

Kattava suunnitelma tulee tarpeeseen, kun vapaa-ajan asunnolle haetaan pankista rahoitusta. Vuokramarkkinan tutkiminen ja odotettavissa olevien vuokratuottojen laskeminen on tärkeä osa asuntosijoittamista myös silloin, kun sijoituskohteena on vapaa-ajan asunto. Luoton myöntö ei kuitenkaan jää pelkästään sijoitussuunnitelman varaan: pankin on varmistuttava, että lainanhakijan jatkuvat ja säännölliset tulot riittävät lainanmaksuun, vaikka vuokratuloja ei tulisikaan joka kuukausi. 

Mökin ostoa harkitsevan kannattaa myös huomioida se, että vapaa-ajan asunnot ovat usein vakuutusarvoltaan heikompia, kuin kokoaikaiseen asumiseen tarkoitetut asunnot – erityisesti silloin, kun kyseessä on vain osan vuodesta käytössä oleva rakennus. Vapaa-ajan asunnon lainan omarahoitusosuus on suurempi kuin vakituiseen asumiseen tarkoitetussa asuntolainassa, tai pankki saattaa vaatia lainalle lisävakuutta. Vapaa-ajan asuntoa ostaessa ei voida myöskään hyödyntää luottotakausta tai valtion takausta. 

Vaikka vapaa-ajan asuntolainaan tarvitaan yleensä enemmän vakuuksia tai omaa rahoitusta, on myös mökkilainaan saatavilla useita arjessa joustavia lyhennysvaihtoehtoja. Sopiva lainamäärä on sellainen, joka ei vedä arjen taloutta liian tiukoille silloinkaan, kun vuokramarkkinat eivät ole sijoituskohteelle suosiollisia. 

Pankki ja välitysliike mukana sijoituskohdeunelmien toteuttamisessa

Mökkiunelmien toteuttaminen sujuu jouhevammin ja huolettomammin, kun otat alusta alkaen tueksesi asiantuntevat rahoituksen ja kiinteistönvälityksen ammattilaiset. Kun etsit vapaa-ajan asuntoa omaan tai sijoituskäyttöön läntisellä Uudellamaalla, apunasi on paikalliset Säästöpankin ja Sp-Kodin asiantuntijat. 

– Läntisellä Uudellamaalla toimivan Sp-Koti Valoan välittäjät tuntevat kysyttyjen alueiden, kuten Karkkilan ja Lohjan palvelut ja mökkimarkkinat, ja osaavat auttaa ostajia myös sijoituskohteen valinnassa, Elisa Rinne kertoo. 

Löydä käyttötarkoitukseesi sopiva loma-asunto jättämällä ostotoimeksianto(Avautuu uuteen ikkunaan) ja hanki rahoitus hakemalla vapaa-ajan asunnon asuntolainaa(Avautuu uuteen ikkunaan, Siirryt toiseen palveluun). Samojen kattojen alla toimivien asiantuntijoidemme kesken asiasi hoituvat nopeasti ja vaivattomasti! 


Muita julkaisuja samalta kirjoittajalta