Siirry sisältöön
Vinkit

Mökkikaupan kuumin sesonki on käynnissä – vielä ehdit hankkia omasi tulevalle lomakaudelle


Mökkeily on meille suomalaisille sydämen asia, ja tunnumme kaipaavaan kesä toisensa jälkeen luonnon rauhaan. Ei siis ihme, että mökkejä onkin yli puoli miljoonaa eri puolilla Suomea. Vapaa-ajan asunto voi olla mökki, kesämökki, rantamökki, erämökki, huvila tai jotain siltä väliltä – mukavuuksilla tai ilman, ja jokaiselle löytyy varmasti sopiva vaihtoehto. Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton mukaan mökkikauppojen odotetaan piristyvän vuonna 2024 edellisvuoteen verrattuna.

Kysyntä kesämökeille alkaa usein jo huhtikuussa, mutta kesäkuukaudet ovat parasta myyntiaikaa 

Mökkikaupan vilkastuminen heijastelee suomalaisten kasvavaa kiinnostusta panostaa vapaa-ajan asumiseen ja luonnonläheisyyteen. Yhdelle mökin omistaminen tarjoaa mahdollisuuden irtautua arjen kiireistä ja nauttia rauhasta, ja toiselle se on paikka pienten projektien puuhasteluun. Kuitenkin jokaiselle suomalaiselle, jonka sydän sykkii mökkeilylle, se on paikka, jossa vietetään laatuaikaa perheen ja ystävien kanssa, kalastetaan, saunotaan ja grillataan. Myös etätyömahdollisuudet ovat lisänneet mökkeilyn suosiota, kun monet ovat huomanneet voivansa yhdistää työnteon ja vapaa-ajan asumisen vaivattomasti.  

Mökkiään myyvälle kesä on loistava aika toimia: luonto on kauneimmillaan, joten kesäkuukausina järjestetyt näytöt hurmaavat takuulla ostajat, jotka ovat liikkeellä tähän aikaan vuodesta. Myös ostajan näkökulmasta tilanne on alkukesästä varsin mukava. Tarjolla on paljon myytäviä mökkikohteita jokaiseen makuun, mutta samaan aikaan kysyntä voi olla kovaa tietyissä suosikkikunnissa. Vapaa-ajan asunnon hankintaa edeltääkin useimmiten hyvä kriteerien listaaminen ja huolellinen suunnittelu. 

Tämänhetkiset vapaa-ajan asumisen kohteemme löydät täältä

Millaiset vapaa-ajan asunnot kiinnostavat ja mitä niiltä vaaditaan? 

Koska mökkiä hyödynnetään yhä monipuolisemmin kaikenlaiseen oleiluun vapaa-ajasta etätyöhön, kasvavat myös tarpeet ja mökkien kriteerit samaa tahtia. Tällä hetkellä mökkeilyn perusedellytyksiin alkavat kuulua sähköt, sisätiloissa sijaitseva wc ja juokseva vesi. Myös lisämukavuuksia toivotaan, ja energiatehokkuudestakin on tullut mökkeilijöille tärkeää. Esimerkiksi aurinkopaneelien asentaminen vapaa-ajan asunnon energiaratkaisuna kiinnostaa suomalaisia. 

Mökin helppo saavutettavuus on olennainen osa oman vapaa-ajanviettopaikan valintaa. On tärkeää, että mökille pääsee helposti ajotietä pitkin, erityisesti jos sitä käytetään säännöllisesti ympäri vuoden. Mökkien hintaan vaikuttavat merkittävästi kunnon lisäksi myös sijainti ja lähipalvelut, kuten kaupat, terveyskeskukset ja harrastusmahdollisuudet sekä esimerkiksi se, onko omaa rantaa tai kuinka kaukana lähin vesistö on.  

On hyvä miettiä kriteerejä asettaessa, mikä on itselle kaikkein tärkeintä. Käykö mökillä vain satunnaisesti vai onko tarkoitus viettää siellä pidempiä aikoja kerralla? Näiden seikkojen huomioiminen auttaa löytämään juuri itselle sopivimman vapaa-ajan asunnon, joka palvelee sekä nykyisiä että tulevia tarpeita. 

Lukusuositus! Välittäjämme Eva-Johanna Slotte on avannut Kokkolan ja Keski-Pohjanmaan tilannetta vapaa-ajan asumisen osalta hienosti myös haastatteluartikkelissa(Siirryt toiseen palveluun).

Jokavuotinen maailman ympäristöpäivä muistuttaa meitä mökkeilemään vastuullisesti 

Jo vuodesta 1972 maailman ympäristöpäivä on muistuttanut meitä ympäristön merkityksestä, tarpeesta suojella luontoa sekä välttämättömyydestä säilyttää elinympäristömme elinkelpoisena ja moninaisena, jotta sekä nykyiset että tulevat sukupolvet saisivat nauttia siitä. Maailman ympäristöpäivän tarkoituksena on myös rohkaista ihmisiä ympäristöä vaaliviin toimiin sekä kannustaa jokaista tarkastelemaan omia luontoon liittyviä asenteitaan ja toimintatapojaan.  

Lämmitys ja mökkiliikenne ovat mökkeilyn suurimmat energiakuluttajat. Perinteiset, lähinnä kesäkäytössä olevat puulämmitteiset mökit, joissa on kantovesi ja kuivikekäymälä, ovat tietysti niitä energiatehokkaimpia. Mökkejä on kuitenkin monenlaisia. Osa mökeistä soveltuu ympärivuotiseen käyttöön, ollen varustetasoltaan jopa vakioasuntojen kaltaisia, jolloin ne myös kuluttavat energiaa moninkertaisesti edellä mainittuihin perinteisempiin mökkeihin verrattuna. 

Meillä suomalaisilla on vastuu ainutlaatuisesta luonnostamme. Jokainen meistä voi vaikuttaa omilla arjen teoilla – pienillä tai suurilla – luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen, jotta voimme nauttia luonnon rauhasta kesämökeillämme vielä monta sukupolvea eteenpäin!  

Paikallinen Sp-Koti on apunasi mökkiunelmien toteuttamisessa 

Olit sitten tänä kesänä myymässä tai ostamassa omaa vapaa-ajan asuntoasi, voit olla yhteydessä paikalliseen Sp-Kotiisi. Jos etsit tiettyä sijaintia ja kriteerisi ovat hyvin määriteltynä, voit hyödyntää myös ostotoimeksiantoa täydellisen vapaa-ajan asunnon etsimiseen.

Ihastuttavaa mökkikesää! 

Muita uutisia