Siirry sisältöön
Sp-Koti Urbaanit

Nuoret perheet eivät ole enää sijaintikeskeisiä – rauhallinen ympäristö viehättää nyt monia


Julkaistu:

Perheasunnot ovat kovassa huudossa Nurmijärvi-Klaukkala alueella. Lähes kaikki asuntoja katsomaan tulevat perheet tulevat alueen ulkopuolelta – usein pääkaupunkiseudulta ja vilkkailta keskuksien alueilta. Mistä kyseinen ilmiö johtuu, ja miten tarjonta saadaan riittämään, jos muuttohalukkaita etsiytyy alueelle jatkuvasti lisää?

Tyttö keinuu

Rauhallisuus kiinnostaa – perhekodeista käydään kovaa kilpailua

Entisen sijaintikeskeisyyden ja kaupungin sykkeen tilalle tärkeiksi arvoiksi ovat nousseet luonnonläheisyys, rauhallisuus sekä edullisemmat asumiskustannukset. Vaikka palveluiden saatavuutta läheltä ei koeta enää tärkeimmäksi arvoksi, on kuitenkin hyvä lisä, että Nurmijärvi ja sen lähialueet kehittyvät. Alueen kiinnostavuus vaikuttaa luonnollisesti asuntomarkkinaan, ja haluttuja omakoti-, rivi- ja paritaloja löytyykin markkinoilta verrattain vähän.

– Esimerkiksi etätyö mahdollistaa useille nyt sen, että asuntoa voidaan etsiä ydinkeskustaa etäämmältä, eli toisin sanoen rauhallisemmilta alueilta. Väljyys tarkoittaa monille myös elämänlaadun parantumista, kertoo Sp-Koti Urbaanien myyntineuvottelija Markus Piittinen.

Mistä ja miten vapautuisi juuri meidän perheellemme sopiva koti?

Nuoret perheet haluavat isompia asuntoja, useimmiten jopa perhekokoaan suurempia. Suuremmissa kodeissa asuu Nurmijärven alueella kuitenkin tällä hetkellä iso osa iäkkäämpiä ihmisiä, joiden aikuiset lapset ovat muuttaneet jo omilleen. Jos oman suuren, kunnossapitoa vaativan kodin myynti on pyörinyt mielessä, on juuri nyt loistava aika toimia.

– Lähialueelta löytyy monenlaisia vaihtoehtoja kevyempään asumiseen. Suurissa omakotitaloissa riittää työtä kesät talvet, joten helpompi asuminen voi tuntua ikääntyvälle järkevältä ratkaisulta. Myös kaupungin vilske, josta nuoremmat haluavat sivummalle, voi taas alkaa tuntumaan tietyssä iässä turvalliselta vaihtoehdolta, Piittinen tuumaa.

– Palvelin erästä perhettä, joka muutti Klaukkalaan omakotitaloon. Talo oli alkujaan isovanhempien omistuksessa, josta ikäihmiset muuttivat heille soveltuvampaan kohteeseen. Asumisesta tuli ikäihmisille kevyempää, mutta he jäivät yhä alueelle, jossa ovat lähellä perhettään. Nuori perhe sen sijaan sai kunnostettavakseen omakotitalon, jonne tekevät mieleisensä remontin, ja josta rakentavat seuraavan sukupolven perhekodin, kertoo Piittinen.

Omakotitaloa ei kannata päästää ränsistymään. Kun suuritöisestä talosta irtaantuu oikeaan aikaan, siitä saa vielä hyvän hinnan. Kohteiden hoitaminen ja hyvä kunnossapito lisää houkuttelevuutta ja vaikuttaa valtavasti asunnon arvoon.

-Myös pankin silmissä omasta kodista huolehtiminen on hyvä asia. Kunnossapidetty ja säännöllisesti remontoitu omakotitalo säilyttää vakuusarvonsa, jolla on iso merkitys myyjille kuin tuleville uusille ostajille, muistuttaa Erno Rosenberg, Lammin Säästöpankin asiakkuusjohtaja.

Elämänhallinta ja suunnitelmallisuus on trendikästä

Elämäntyylejä on monenlaisia, eikä osa ihmisistä voisi kuvitellakaan elävänsä ja asuvansa toisin kuin juuri nyt. Kasvukeskuksista poistuminen on kuitenkin nouseva trendi, johon vaikuttaa myös asumistalouden ulkopuoliset tekijät, kuten palveluiden kalleus, lisääntynyt rauhattomuus ja täynnä olevien keskusta-alueiden ympärivuorokautinen vilkkaus.

Arjen suunnitelmallisuus ja palveluiden digitaalisuus mahdollistavat osaltaan sen, että oma koti voi olla ydinkeskustan ulkopuolella, sillä sieltä löytyy kaikki tarvittavat päivittäiset ja tarpeelliset palvelut. Arvokasta aikaa jää muuhun, kuten esimerkiksi omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen.


Muita julkaisuja samalta kirjoittajalta