Siirry sisältöön
Uratarinat

Yrittäjyys tuli kutsumatta – sisäinen johtajuus menestystekijänä


Asuntomarkkinoilla olosuhteet ovat olleet poikkeuksellisen haastavat, mutta Sp-Kotien yrittäjänaisten liiketoiminta kasvaa. Välittäjät pysyvät liikkeessä ja asunnot vaihtavat omistajaa, vaikka lööpit luukuttavat toisenlaista tarinaa.

Eveliina Haataja, Minna Ruppa ja Tanja Heinonen ovat kukin päätyneet yrittäjiksi, vaikka se ei alun perin ole ollut yhdenkään heistä suunnitelmissa. Kuva: Pasi Hakala

Sp-Koti-ketjussa franchising-yrittäjinä toimivat Minna Ruppa, Tanja Heinonen ja Eveliina Haataja ovat kukin päätyneet yrittäjiksi, vaikka se ei alun perin ole ollut yhdenkään heistä suunnitelmissa. Oikeastaan päinvastoin.

– Yrittäjyys taisi valita minut, enkä minä yrittäjyyttä, vuoden 2023 Franchising-yrittäjänäkin palkittu Tanja Heinonen hymyilee ja jatkaa:

– Elin lapsuuteni yrittäjäperheessä ja vakuutuin silloin, etten halua samaa. Asiat kulkivat kuitenkin luontaisena siirtymänä nykyiseen pisteeseensä. Työskenneltyäni neljä vuotta yksin edellisessä välitysliikkeessä siirryin yrittäjäksi Sp-Koti-ketjuun vuonna 2015. Siinä vaiheessa mikään ei juuri muuttunut, työ jatkui aika lailla kuten ennenkin. Isoin kynnys ja suurin kehitysaskeleeni olikin ensimmäisen työntekijän palkkaaminen ja töiden delegoiminen. Keräsin rohkeutta siihen kolmen vuoden ajan, kunnes ensimmäinen työntekijä astui sisään vuonna 2018. Nyt meitä on yhteensä 11. Oli valtavan vapauttavaa, kun opin luottamaan ja jakamaan vastuuta.

Minna Ruppa kertoo olevansa ennen kaikkea kiinteistövälittäjä, mutta ryhtyneensä yrittäjäksi Sp-Kotien kannustavan kehityspolun ja sen tarjoamien kasvumahdollisuuksien seurauksena.

– Aloitin Sp-Kotien välittäjäosakkaana vuonna 2018 ja pian sen jälkeen tuli tilaisuus ottaa vetovastuu Lahden toimipisteestä. En epäillyt hetkeäkään tarttua siihen, vaikka en varsinaisesti mikään liikenainen ajattelekaan olevani. Kynnys yrittäjyyteen oli kuitenkin matala, sillä taustalla on vahvan ketjun tuki ja valmiit työkalut yrittäjyyteen, nykyisin 12 välittäjän joukkoa Lahden ja Kouvolan alueella johtava Ruppa kertoo.

Haastavat olosuhteet kysyvät ongelmanratkaisukykyä ja omien ajatusten johtajuutta.

Eveliina Haataja puolestaan hyppäsi asuntojen rahoittamisesta asuntojen välittämiseen samaan konserniin kuuluvasta Säästöpankista(Avautuu uuteen ikkunaan, Siirryt toiseen palveluun)

– Kun mahdollisuus uuteen urapolkuun aukesi, ajattelin että nyt jos koskaan. Uusi suunta oli ollut mielessäni, ja ura kiinteistövälityksen parissa kiehtoi. Samalla yrittäjyyden taloudellinen vastuu työntekijöistä kuitenkin pelotti. Yrittäjätaustainen puolisoni rohkaisi eteenpäin, ja kahdeksan kuukauden aikana vauhdikas työ on vienyt mennessään, eikä aikaa etukäteen pelkäämääni murehtimiseen ole jäänyt, Eveliina naurahtaa.

Asenne voittaa olosuhteet – kaupankäynti ei pysähdy koskaan

Tanja, Minna ja Eveliina eivät ole huolissaan markkinoiden myllerryksessä, sillä ihmisten tarve ostaa ja myydä koteja on pysyvää. Aktiivisella tekemisellä, positiivisella vireellä, kannustavalla yhteishengellä ja ratkaisukeskeisellä suhtautumisella syntyy tulosta olosuhteista riippumatta. 

– Notkahdukset kuuluvat markkinoiden luonteeseen, mutta ne eivät määritä menestystä. Haastavat olosuhteet kysyvät ongelmanratkaisukykyä ja omien ajatusten johtajuutta. Joku tekee kauppaa aina. Kun on hiljaista, on lisättävä aktiivisuutta ja löydettävä positiiviset puolet vallitsevasta tilanteesta. Kolikolla on aina kaksi puolta ja lasi kannattaa nähdä puoliksi täytenä. Menestyksen kannalta ratkaisevaa on se, jääkö ihminen olosuhteiden uhriksi vai etsiikö keinot toimia niiden edellyttämällä tavalla, kiinteistövälitystä omalla esimerkillään johtava naiskolmikko juttelee toisiaan täydentäen ja kokemus puhuu.

Yrittäjänaiset korostavat delegoinnin tärkeyttä ja kannustavan yhteistyön merkitystä, jotta voimavarat eivät kulu loppuun ja yhteishenki säilyy hyvänä.

– Lomat on pidettävä ja tiimityötä vaalittava. Tulosperusteinen palkkausmalli voi muuten johtaa kaikille epäedulliseen kilpailuasetelmaan, joka syö fiilistä ja lopulta tulosta. Yhdessä menestymme paremmin, välittävät yrittäjät päättävät kuin yhdestä suusta.

Eveliina Haataja

Yrittäjä, kiinteistönvälittäjä LKV

+358 45 615 1005

eveliina.haataja@spkoti.fi

Sp-Koti Kajaani

Muita uutisia