Siirry sisältöön

Sp-Koti apuna asunnon myymisessä

Oletko myymässä asuntoa? Täältä löydät kaikki tiedot ja vinkit myyntiprosessin edistämiseen. Asunnon myynti sujuu Sp-Kodin kanssa turvallisesti arviokäynnistä asuntokauppoihin asti.

Myyntiprosessi Q&A

Miten ja miksi valita kiinteistönvälittäjä

Ennen arviokäyntiä valitaan ammattitaitoinen välittäjä, joka tuntee lainsäädännön ja noudattaa aina Hyvää välitystapaa. Hyvä välittäjä on yksi onnistuneen kaupan tukipilareista. Välittäjän valintaan kannattaa pyytää tuttavien tai ystävien suositteluja. Kiinteistönvälittäjä tarjoaa myynnin avuksi ainakin seuraavia asioita:

  • Ammattitaidon
  • Huolellisuuden ja erityisen selonottovelvollisuuden
  • Hyvän välitystavan noudattamisen
  • Myyjän sekä ostajan asiamiehenä toimimisen
  • Vastuun tekemästään työstään
  • Ammattimaisen myynti-ilmoittelun
  • Ostotarjousneuvotteluprosessin läpiviennin
  • Kaupanjärjestelyn turvallisesti
  • Kauppakirjan laadinnan

Mitä arviokäynti sisältää?

Kiinteistönvälittäjän valinnan jälkeen sovitaan maksuton arviokäynti, joka ei sido vielä mihinkään eikä välittäjää varten tarvitse siivota. Välittäjä kertoo arviokäynnillä, miten saat kotisi parhaat puolet esille.

Välittäjä on ennen tuloaan perehtynyt asuntosi tai taloyhtiösi ja asuinalueesi hintatilastoihin. Välittäjällä on ajantasainen tietämys asuntomarkkinoista: hän haastattelee sinua sekä selvittää, millaisia toiveita sinulla on asunnon vaihdon suhteen.

Välittäjä tutustuu asuntoon perusteellisesti ja haastattelee sinua omistajana tai myyjänä selvittäen asunnon hyvät puolet, mahdolliset vauriot ja korjaustarpeet sekä taloyhtiön tiedot. Lainsäädäntö velvoittaa sinua kertomaan asunnon ostajalle kaikista asunnon myyntiin vaikuttavista seikoista. Kokenut ja luotettava välittäjä kertoo näkemyksensä asunnosta, kuten kannattaako ennen myyntiä tehdä jotain korjauksia asuntoon tai suositteleeko välittäjä jotain tiettyä markkinointi- ja myyntitapaa.

Miten myyntihinta määräytyy?

Välittäjä kertoo asunnostasi markkinatietoon perustuvan realistisen myyntihinnan, suositellut markkinointitoimenpiteet sekä potentiaalisen ostajaryhmän. Asunnon realistinen hinnoittelu on osa turvallista lopputulosta. Välittäjä tietää parhaiten kulloisenkin markkinatilanteen hinnoittelun suhteen.

Mitä tapahtuu arviokäynnin jälkeen?

Arviokäynnin jälkeen tehdään toimeksiantosopimus ja täytetään selostusliite huolella. Selostusliite sisältää asuntosi seikkaperäiset tiedot ja on sinun turvasi asuntokaupassa. Sen jälkeen selvitetään kauppaan liittyvät veroseuraamukset eli oman asunnon luovutusvoiton verovapaus ja sen perusteet.

Näiden jälkeen sovitaan asunnon vapautumisesta ja myynnin käytännön järjestelyistä sekä asiakirjojen ja muiden tarvittavien tietojen hankkimisesta ja tarkistamisesta mm. viranomaisilta.

Seuraavaksi asunto kuvataan ja tarpeen mukaan stailataan sekä käydään läpi pohjapiirros, joiden avulla laaditaan asunnon myyntiesite.

Miten asunto saadaan myyntikuntoon?

Välittäjä auttaa sinua saamaan asunnon parhaat puolet esille ja monesti pelkkä siivous on paras stailaus. Tarvittaessa käytössä on myös ammattimainen stailaus. Asunnosta kuvataan laadukkaat ammattilaisen ottamat valokuvat. Lopuksi vielä ennen myynnin aloittamista tehdään myyntimateriaalin ja toimenpiteiden tarkistus.

Kuinka välittäjä hoitaa asunnon myynti- ja markkinointiprosessin?

Välittäjät käyvät ensin läpi omat ja kollegoiden ostavien asiakkaiden rekisterit. Asunto laitetaan myyntiin asuntoportaaleihin, välitysliikkeiden omille sivuille, sosiaaliseen mediaan, muihin jakeluihin ja mahdollinen printti-ilmoitus sovitaan erikseen. Tämän jälkeen alkaa asunnon esittelyt joko yksityis- tai yleisesittelyinä. Välittäjä informoi sinua ja kertoo, miten asuntosi myynti etenee. Yhteydenpito välittäjään tapahtuu haluamallasi tavalla: puhelimitse, sähköpostilla tai viesteillä. Asunnon esittelyistä sovitaan yhdessä kanssasi.

Mitkä asiat vaikuttavat asunnon esittelykuntoon?

Usein pelkkä siivous ja tavaroiden karsinta on paras stailaus. Kodin täytyy olla mahdollisimman kodikas ja houkutteleva. Toisinaan käytetään myös ammattilaisen stailausta apuna. Asunnon omistajana et ole esittelyissä mukana ja jos asuntosi on vuokrattu, sovitaan erikseen miten toimitaan vuokralaisen kanssa.

Mitä tapahtuu tarjousneuvotteluissa?

Parhaat tarjoukset tulevat usein myynnin alussa. Tarjousneuvottelussa haetaan parasta mahdollista kauppahintaa. Kaupat voidaan tehdä käteiskaupalla tai mahdollisella osamaksukaupalla, jossa sovitaan erikseen maksuehdot. Jos sinulla on lainaa, hoidamme pankkien kanssa mahdolliset vakuusjärjestelyt. Sen jälkeen määritellään, milloin omistusoikeus siirtyy ja milloin asunto vapautuu. Sovitaan erikseen maksuvelvollisuuksien, kuten vastikkeiden, vesimaksujen ja autopaikkamaksujen siirrot. Käsiraha tulee tarjouksen vakuudeksi ja on osa kauppahintaa. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää vakiokorvausta. Välittäjän kanssa käydään yhdessä läpi tarjouksen hyväksyminen, vastatarjouksen tekeminen tai tarjouksen hylkääminen.

Miten valmistaudutaan kaupantekoon?

Kauppakirjaluonnos toimitetaan kaupan osapuolille ja pankille. Sen jälkeen sovitaan, käytetäänkö kaupantekoon sähköistä kauppatapaa (Dias) vai tehdäänkö kaupat pankissa, jolloin sovitaan aika erikseen. Välittäjä huolehtii osakekirjan tilauksesta ja siirrosta sekä asuntokaupan lainmukaisuuden varmistamisesta erityisesti kiinteistön kaupassa ja kaupanvahvistajan tilaamisesta. Varainsiirtovero maksetaan kaupanteossa osakehuoneistoissa (välittäjäkauppa) ja välityspalkkio maksetaan kaupanteossa.

Mitä tapahtuu kaupan jälkeen?

Välittäjäsi on käytettävissä myös asuntokaupan jälkeen kaikissa mieltäsi askarruttavissa asioissa, sillä meille tyytyväinen asiakas on kunnia-asia ja haluamme varmistaa, että kaikki sujuu niin kuin olet toivonut ja odottanut. Haluamme olla sinun oma kiinteistönvälittäjäsi nyt ja jatkossa.

Päivitä asuntolaina-asiat välittäjän avulla Säästöpankissa(Avautuu uuteen ikkunaan, Siirryt toiseen palveluun).

Jos olet muuttamassa isompaan asuntoon, saattaa lisälainalle olla tarvetta. Kumppaniltamme Säästöpankilta voit kysyä kilpailevan tarjouksen tai lisärahoitusta helposti. Välittäjäsi auttaa sinua tässä asiassa mutkattomasti. Lähin konttorikin löytyy usein Sp-Kodin naapurista.