Siirry sisältöön
Vinkit

Millaiset mökit ja vapaa-ajan asunnot menevät juuri nyt kaupaksi?


Mökkikauppa on käynyt erittäin kuumana muutaman viime vuoden ajan ja aivan kaikenlaiset mökit ovat menneet kaupaksi. Tällä hetkellä mökkikaupoilla näkyy kuitenkin hieman laantumista, mutta mökkejä menisi silti kaupaksi enemmän kuin niitä on tarjolla. Kysyimme Sp-Koti Raaseporin Sebastian Karjalaiselta, millaiset mökit menevät juuri nyt kaupaksi ja mikä suosituissa mökkikunnissa oikein viehättää.

Sebastian Karjalainen

Sebastian Karjalainen välittää asuntoja, mökkejä ja vapaa-ajan asuntoja Raasepori-Karjaa-Hanko-Inkoo-alueilla eli kyseessä on laaja alue suomalaisten suosimia mökkikuntia niin saaristossa kuin mantereella. Aiemmin mökkejä ostettiinkin sekä mantereelta että saaristosta, mutta tällä hetkellä manteremökit veden äärellä kiinnostavat enemmän kuin saaristokohteet. Lisäksi kauppansa tekee myös mökit, jotka eivät ole veden äärellä. ”Mökkien myyntitilanne näyttää hyvältä tänä keväänä. Pelkona oli, että pandemia-ajan jälkeen mökit eivät enää kiinnostaisi, kun voi taas matkustaa. Näin ei ole kuitenkaan käynyt”, summaa Karjalainen.

Mökiltä kaivataan helppoutta

Mökin pitää tällä hetkellä muistuttaa omakotitaloa, jossa on juokseva vesi ja vessa. Mukavuudet ovat tärkeitä ja mukavuuksilla varustetut mökit menevät heti kaupaksi. Ostajia on jopa jonoksi asti. ”Saaristokohteet eivät tällä hetkellä kiinnosta niin paljoa, koska tällöin täytyisi omistaa oma vene ja nettiyhteys ei välttämättä ole yhtä hyvä kuin mantereella”, kertoo Karjalainen. Tällä hetkellä mökkejä ostetaan myös pelkän tontin takia, sillä pula myytävistä kohteista on niin suuri. Jos mökki ei sellaisenaan täytä vaatimuksia, mökki puretaan ja rakennetaan tilalle täysin uusi mukavuuksilla varustettu mökki. Tällä hetkellä mökkien tilalle ostetaan yhä myös vapaa-ajan asuntoja, kuten esimerkiksi puutalo-osakkeita, viikonloppu- ja etätyökäyttöön. Tämä trendi alkoi pandemia-ajan alussa ja jatkuu yhä. Mökki tai vapaa-ajan asunto hankitaan nykyään lähempää kuin aiemmin. ”Mökille on parasta päästä 1–2 tunnissa, jotta sinne on helppo lähteä ja toisaalta sieltä on myös helppo palata takaisin kotiin”, kertoo Karjalainen.

Miksi Raaseporin alue on suosittu mökkipaikka?

”Parasta tässä alueessa on se, että kyseessä on iso alue Hangosta Inkooseen eli vaihtoehtoja eri ostajille kyllä löytyy”, Karjalainen sanoo ja jatkaa ”etäisyys pääkaupunkiseudulle houkuttaa sekä tietysti kirkas vesi ja kauniit maisemat”. Saaristopaikoissa meren laatu on ollut viime vuosina erittäin hyvä eikä levää ole ollut pitkään aikaan. Lisäksi tältä alueelta saa helposti avuksi vaikkapa remonttimiehiä, jos kohde kaipaa remontoimista. Palveluita ja vapaa-ajan harrastustoimintaa löytyy hyvin niin lapsille kuin vanhemmillekin. Mökkikuntalaisia otetaan mieluusti mukaan paikallisiin harrastusmahdollisuuksiin. ”Hanko on tietysti ollut viime vuosina aivan erityisen suosittu kesäpaikka, vaikka sen suosio onkin hieman hiipunut”, lisää Karjalainen.

Ostotoimeksiannolla unelmien mökki

Koska asuntolainojen korko on hieman tasoittunut, on myös mökkien ja vapaa-ajan asuntojen ostamiseen taas uskallusta enemmän. Karjalainen muistuttaa, että ei kannata jäädä liian pitkäksi aikaa ihmettelemään, jos haluaa vielä tulevaksi kesäksi mökin. Koska ostajia on jopa jonoksi asti, kannattaa tehdä mökin ostoa varten ostotoimeksianto.  Ostotoimeksianto tarkoittaa sitä, että voit antaa mökin etsintäprosessin Sp-Kodin välittäjän tehtäväksi. Kerro meille, millaista mökkiä etsit, miltä alueelta ja mitä olet valmis maksamaan toiveitasi vastaavasta mökistä. Meidän tehtäväksemme jää sinun toiveittesi mökin etsiminen.

Tutustu ostotoimeksiantoon verkkosivuiltamme, jos kesämökin hankinta on sinulle ajankohtainen.

Muita uutisia