Siirry sisältöön
Uutiset

Työmarkkinataistelu vaikuttaa asuntokauppaan negatiivisesti


Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantasen mukaan työmarkkinataistelu, eripura hallituksen ja ammattiyhdistysten välillä sekä käynnissä olevien lakkojen seurannaisvaikutukset hidastavat asuntokaupan elpymistä Suomessa. Asuntomarkkinoiden pitkään jatkuneesta syvästä taantumasta tekee poikkeuksellisen vaikean se, ettei tilanteen korjaamiseen tunnu löytyvän tehokasta lääkettä.

– Asuntokaupan piristyminen edellyttää kuluttajien luottamuksen nousua pohjalukemista. Talouden tämänhetkisessä epävarmassa ja työtaisteluiden värittämässä tilanteessa kuluttajilla ei ole riittävästi uskallusta tehdä päätöksiä isojen hankintojen suhteen. Työmarkkinatilanteemme aiheuttaa suurta epävarmuutta ja hidastaa siksi asuntokaupan elpymistä, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Tilanteesta tekee erityisen haastavan se, että asuntokaupan taantumaa on kestänyt jo niin pitkään, lähes puolitoista vuotta. Vielä jonkin aikaa sitten olisi korkopolitiikalla saatu helpotettua vaikeaa asuntomarkkinatilannettamme. Tämänhetkiseen taloudelliseen ympäristöömme on ilmaantunut niin paljon uusia epävarmuustekijöitä, ettei pelkkä korkojen lasku enää riitä saamaan aikaan odotettua buustia asuntokauppaan. Täytyy muistaa, että myös tunteet liittyvät vahvasti aina asuntokauppaan. ihmisillä ovat nyt ajatukset muualla kuin asunnon myymisessä, ostamisessa tai vaihtamisessa.

– Käynnissä olevien työtaisteluiden vuoksi liipasimella ovat nyt asuntokaupan tärkeimmistä draivereista myös työllisyys ja kuluttajien luottamus. Ymmärrän sen, että monet ovat nyt huolissaan ja jopa pelkäävät, mitä Suomelle on tapahtumassa ja miten käy kilpailukyvyllemme ja hyvinvointivaltiollemme. On ymmärrettävää, ettei tässä tilanteessa ole uskallusta asunnon ostamiseen ja vaihtamiseen, vaikka tarvetta sille olisikin, painottaa Rantanen.

Asuntokaupan elpymisen startti siirtyy eteenpäin

– Korkojen laskulla yhdistettynä ostovoiman kasvuun on positiivista vaikutusta asuntokaupan elpymiseen. Korkojen laskulla on myös psykologista merkitystä asuntovelallisille. Uskon, että kuluttajien luottamus vahvistuu viimeistään siinä vaiheessa, kun EKP aloittaa koron laskut. Kuluttajien luottamuksen on vahvistuttava ennen kuin päätös elämän isoimmasta investoinnista eli asunnon ostamisesta uskalletaan tehdä, sanoo Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen.

– Korkojen lasku ei ole enää ainoa asia, mitä asuntomarkkinat odottavat elpyäkseen. Sillä, miten työllisyys Suomessa kehittyy, on myös merkitystä. Onneksemme näköpiirissä on, että työttömyys nousee vain muutamia prosentin kymmenyksiä tämän vuoden aikana. Ensi vuonna työttömyyden odotetaan jälleen kääntyvän laskuun.

– Asuntokaupan elpymisen startti viivästyy vähintäänkin muutamilla kuukausilla eteenpäin. Itse odotan, että asuntokauppojen määrä alkaa aikaisintaan kesällä kasvaa. Tänä vuonna tulemme kuitenkin näkemään valitettavasti vielä melko rauhallista kauppamäärien kasvua, sanoo Rantanen.

Myös asuntojen liian korkeat hintapyynnöt jarruttavat asuntokauppaa

– Asuntokauppaa jarruttaa tällä hetkellä myös myyntiin tulevien asuntojen liian korkeat hintapyynnöt. Monet uudet kohteet on hinnoiteltu ja hinnoitellaan myyjien toiveiden mukaisesti edelleen hintahaitarin yläpäähän. Asuntojen hinnat ovat kuitenkin laskeneet koko Suomessa, paikoin merkittävästikin. Tämä tulisi huomioida paremmin asuntojen hintapyynnöissä, toteaa Rantanen.

– On ymmärrettävää, että myyjät haluavat saada asunnostaan mahdollisimman hyvän hinnan, eivätkä halua myydä sitä tappiolla. Valitettavasti jos asunto on ostettu muutama vuosi sitten, jolloin hinnat olivat korkealla, tänä päivänä sitä samaa hintaa on mahdotonta saada. Kannattaa kuitenkin muistaa, että myyjä saa myös uuden asunnon ostettua nyt selvästi alhaisemmalla hinnalla kuin pari vuotta sitten. Väliraha ratkaisee asunnonvaihdossa, ei niinkään markkinatilanne.

Oikealla hinnoittelulla on tällä hetkellä erityisen suuri merkitys sille, herättääkö asunto kiinnostusta ja kuinka nopeasti se menee kaupaksi, Rantanen painottaa.

– Tammi–helmikuun aikana tehtiin Suomessa 5931 vanhojen asuntojen kauppaa ja 207 uudisasuntokauppaa. Luvut ovat käsittämättömän alhaisia. Rakennusliikkeiden tarjouskampanjoista huolimatta kysyntä kohdistuu pääosin vanhoihin asuntoihin Suomessa tällä hetkellä. Tammi–helmikuun asuntokaupoista oli peräti 96,6 prosenttia vanhojen asuntojen kauppoja.

– Asuntokauppoja tehtiin helmikuussa 14,8 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten helmikuussa. Vuoden 2023 helmikuusta laskua helmikuuhun 2022 oli 24,6 prosenttia. Asuntokaupan arvon muutos on ollut vielä tätäkin suurempaa. Asuntokaupan arvo laski viime kuussa 30 prosenttia vuodentakaisesta ja helmikuusta 2022 laskua on peräti 46,2 prosenttia. Melkoista luisuahan tämä on ollut, kertoo Rantanen.

Lähde: KVKL:n Hintaseurantapalvelu

Ota yhteyttä, niin keskustellaan aiheesta lisää:

Jukka Rantanen

Toimitusjohtaja, eMBA, LKV

+358 50 341 1391

jukka.rantanen@spkoti.fi

Henna Mikkonen

Pääekonomisti, Säästöpankkiryhmä

+358 40 564 7918

henna.mikkonen@saastopankki.fi

Muita uutisia