Siirry sisältöön
Uutiset

Oman asunnon arvonkehitykseen voi jokainen vaikuttaa yhtiökokouksessa


Asunto-osakeyhtiöiden yhtiökokouskausi on alkamassa lähiviikkojen aikana. Pk-seudullakin monissa taloyhtiöissä joudutaan korottamaan vastikkeita kautta linjan nousseiden kustannusten seurauksena. Useissa Helsingin keskustakortteleissa sijaitsevissa taloyhtiöissä vastikkeita joudutaan nostamaan myös taloyhtiöiden omistuksessa olevien tyhjien kivijalkaliiketilojen vuoksi.

– Pk-seudullakin monet asunnonomistajat ovat huolissaan oman asuntonsa arvonkehityksestä ja asumisen yhä kasvavista kustannuksista. Huoli on aiheellinen, sillä hyvilläkin paikoilla sijaitsevien asuntojen hinnat ovat laskeneet pk-seudulla ja monissa taloyhtiöissä joudutaan kevään yhtiökokouksissa päättämään melko kovistakin vastikekorotuksista, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Asunnonomistajien ja asuntovelallisten talous on jo valmiiksi tiukilla nousseiden korkojen ja lainanhoitokustannusten vuoksi. Ja vaikka korkotason odotetaankin laskevan jonkin verran tämän vuoden aikana, kautta linjan nousseet kustannukset pakottavat taloyhtiöitä nostamaan vastikkeita, jatkaa Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund.

– Korotuspainetta vastikkeisiin tuovat nousseiden lainanhoitokulujen lisäksi kaukolämmön merkittävä kallistuminen vuoden alusta, kiinteistöveron korotukset sekä isännöintitoimistojen ja huoltoyhtiöiden nousseet palkkiokulut. Helsingin keskustan sata vuotta vanhoissa arvokiinteistöissä kiinteistövero voi nousta merkittävästikin, kun vero nostetaan vastaamaan paremmin tonttien ja rakennusten tämän päivän arvoa.

– Helsingin keskustassa yhä useamman taloyhtiön haasteeksi on noussut myös niiden omistamien kivijalkaliiketilojen tyhjeneminen ja uusien pitkäaikaisten vuokralaisten löytyminen. Lähes kaikissa taloyhtiöissä Helsingin keskusta-alueella on kivijalassa liiketiloja, joista yhtiöt ovat aiemmmin saaneet hyvää vuokratuottoa. Tällä hetkellä liiketiloihin on hankalaa löytää vuokralaisia, elleivät ne sijaitse primepaikalla valtakatujen varrella. Taloyhtiön osakkaille syntyy näistä tyhjistä liiketiloista ylimääräisiä kustannuksia. Tämäkin lisää osaltaan painetta vastikkeiden nostamiseen, toteaa Rantanen.

Taloyhtiön yhtiökokouksiin ja hallitustyöhön kannattaa osallistua

– Taloyhtiön vuosittaisessa sääntömääräisessä yhtiökokouksessa käydään aina läpi merkittävimpiä toimenpiteitä, joita taloyhtiössä on tehty ja joita tullaan tekemään. Jos haluaa vaikuttaa oman asunnon arvonkehitykseen ja taloyhtiön taloudelliseen kuntoon ja ylipäänsä sen kunnossapitoon, kannattaa yhtiökokouksissa käydä. Vain osallistumalla niihin voi vaikuttaa, sillä kaikki taloyhtiötä koskevat päätökset tehdään aina yhtiökokouksissa, korostaa Grönlund.

– Ja jos haluaa vaikuttaa oman taloyhtiön asioihin aktiivisemmin omaa omaisuuttaan vaaliakseen, silloin kannattaa pyrkiä mukaan taloyhtiön hallitukseen. Kuka tahansa terveellä maalaisjärjellä varustettu maallikko pärjää erinomaisesti taloyhtiön hallituksen jäsenenä. Ei todellakaan tarvitse olla kiinteistöalan tai taloushallinnon ammattilainen pärjätäkseen siinä hommassa. Työmäärä ei ole kummoinen, ellei taloyhtiössä ole suuria peruskorjauksia alkamassa tai käynnissä. Väittäisin, että hallituksen työtaakka on lähtökohtaisesti varsin mitätön, muutama 1–2 tunnin kokous vuodessa, jatkaa Rantanen.

– Olisikin suotavaa, että taloyhtiön hallituksen jäsenistö vaihtuisi muutaman vuoden välein ja että yhtiössä pidempään asuneiden lisäksi mukaan saataisiin aina myös nuorempia ja tuoreempia tulokkaita. Valitettavan monissa yhtiöissä osakkaita on hyvin vaikea saada hallitukseen, sanoo Grönlund.

– Monissa taloyhtiöissä tullaan kevään yhtiökokouksissa todennäköisesti keskustelemaan tarpeellisten korjausten ja remonttien siirtämisestä kustannuspaineista johtuen. Kannattaa kuitenkin muistaa, ettei korjausvelan kasvattamisesta yleensä seuraa mitään hyvää yhtiölle. Aina on parempi vaihtoehto hoitaa tarvittavat remontit ajallaan kuin jättää ne tekemättä, korostaa Rantanen.

– Tällä hetkellä remontteihin löytyy osaavia tekijöitä helpommin ja ne voi toteuttaa kohtuullisempaan hintaan kuin vielä pari vuotta sitten. Toteuttamalla tarvittavia korjaustoimenpiteitä ja remontteja nykyisessä rauhallisemmassa markkinatilanteessa yhtiölle voi kertyä selvää säästöä, sanoo Grönlund.

Ota yhteyttä, niin jutellaan aiheesta lisää:

Jukka Rantanen

Toimitusjohtaja, eMBA, LKV

+358 50 341 1391

jukka.rantanen@spkoti.fi

Tommi Grönlund

Liiketoimintajohtaja, Nooa Säästöpankki

+358 40 575 1969

tommi.gronlund@saastopankki.fi

Muita uutisia