Siirry sisältöön
Uutiset

Uusi asunto ei ole tae virheettömyydestä ja asumisen korkeasta laadusta


Myös uuden asunnon ostamisessa on syytä olla tarkkana mahdollisten vikojen ja puutteiden varalta. Rakentamisen laatu ja kohteen mahdolliset riskit kannattaa selvittää huolellisesti ennen lopullista ostopäätöstä ja kaupantekoa.

Ruokailutila

Uuden tai uutta vastaavan asunnon ostamisessa ei kannata olla liian sinisilmäinen ja luottaa pelkästään kohteen myynti- ja markkinointimateriaaleihin, uutuutta kiiltäviin upeisiin pintoihin ja tyylikkäisiin kalusteratkaisuihin, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.  – Uusissakin asunnoissa voi olla esimerkiksi huonosta rakentamisen laadusta johtuvia riskejä ja ongelmia, jotka vaikuttavat asumisen turvallisuuteen ja terveellisyyteen. Pienetkin puutteet voivat realisoitua suuriksi ongelmiksi.

– Asuntoon tai kiinteistöön kannattaa tehdä kuntotarkastus aina, olipa kohde minkä ikäinen tahansa. Uusi, pari vuotta vanha tai vastaremontoitu koti ei todellakaan merkitse automaattisesti kunnossa olevaa rakennusta, Rantanen jatkaa painokkaasti. – Toivoisinkin, että kaikki asunnonostajat ymmärtäisivät, että teettämällä kiinnostavasta kohteesta kuntotarkastuksen ennen kaupantekoa voi säästää merkittävästi rahaa, aikaa, vaivaa ja hermoja. Ammattilaisen tekemä kuntotarkastus tuo turvaa asuntokauppaan.

– Toisin kuin monet asunnonostajat luulevat, pelkkä märkätilojen kosteuskartoitus ei riitä, jos halutaan varmistaa asunnon tai kiinteistön rakenteiden olevan kunnossa, jatkaa Raksystemsin Inspections & Surveys -divisioonan liiketoimintajohtaja Kim Malmivaara. – Omakotitaloihin ja rivitalohuoneistoihin kuntotarkastus kannattaa teettää aina, olipa kohde uusi tai vanha. Ja vaikka as oy:ssä olisi kuntoarviokin tehtynä, se ei takaa sitä, että myynnissä olevassa huoneistossa olisi tehty kosteusmittauksia tai kuntotutkimuksia. Välittäjältä kannattaa aina varmistaa, missä laajuudessa yhtiön kuntoarvio on tehty.

– Tällä hetkellä, kun uudisasuntoja rakennetaan paljon, on osaavista tekijöistä huutava pula. Asuntotuotannon suuresta määrästä johtuen myös rakennusvalvontaviranomaiset tekevät työtään poikkeuksellisen kovassa paineessa monilla paikkakunnilla Suomessa, eikä heidän aikansa välttämättä riitä jatkuviin tarkastuskäynteihin keskeneräisillä työmailla, kertoo Rantanen. 

–Rakennusprojektit ovat tänä päivänä niin tolkuttoman hajautettuja ja ketjutettuja, että työn johtaminen sekä laadun valvonta ja varmistaminen on todella haasteellista kovan luokan ammattilaisillekin. Myös kommunikaatiohaasteet aiheuttavat paljon ongelmia. Työmailla puhutaan useita eri kieliä, ja kaikilla aliurakoitsijoiden työntekijöillä on työmaan vastaavan mestarin lisäksi omat pomonsa, joiden ohjeita heidän tulee myös noudattaa. 

– Uudiskohteiden kustannusrakenteesta johtuen rakennuskohteet pitää Suomessa toteuttaa aina mahdollisimman nopeasti. Aikataulut ja budjetit eivät useinkaan anna myöten tekemisen yksityiskohtien viilaamiseen tai parhaiden mahdollisten materiaalien käyttämiseen. Meillä tehdään vauhdilla ja toivotaan, ettei mitään vikoja ja puutteita paljastuisi myöhemmin, väittää Rantanen.

– Uusissa tai juuri remontoiduissa asunnoissa virheet johtuvat usein nimenomaan rakentamisen kiireestä, valvonnan puutteesta ja osaamattomuudesta. Kun ketjutukset ovat pitkiä, on laadun valvonta haasteellista, myös omakotitalorakentamisessa, toteaa Malmivaarakin. – Jotta suuremmilta ongelmilta voidaan välttyä, on ensiarvoisen tärkeää, että uusien asuntojen puutteet ja viat havaitaan ajoissa, eikä vasta vuosien päästä.

Rakennustyön tarkkailijan valinnassa ei kannata säästää

– Uudiskohteen ostajan ei kannata säästää rakennustyön valvonnasta, jatkaa Rantanen. – RS-kohdettakaan ei ole välttämättä rakennettu voimassa olevien rakennusmääräysten ja rakentamisen laatuvaatimusten mukaisesti. Työnjälki ja -laatu voi olla yhtä hyvää tai huonoa RS-kohteessa ja kohteessa, jossa ei ole RS-suojaa.

– RS-kohteissa myyjä on velvoitettu järjestämään ensimmäisen kokouksen osakkeenostajien kesken silloin, kun yhtiön asunnoista on myyty neljäsosa. Kokouksen tarkoituksena on muun muassa tarjota osakkeenostajille mahdollisuus valita rakennustöiden edistymisen seurantaan oma riippumaton rakennustyön tarkkailija. Tarkkailijan rooli on tärkeä, eikä hänen työnsä kustannukset vaikuta vastikkeisiin juurikaan, sanoo Rantanen.– Uudisasuntokaupassa riippumattoman tarkkailijan valinnassa säästäminen on typeryyttä, joka voi tulla osakkeenomistajille myöhemmin kalliiksi. 

– Myös pientalorakentamisessa vaaditaan tänä päivänä työmaa-aikaista valvontaa. Omakotitalorakentajat kuitenkin säästävät valitettavan usein valvontakuluista, jolloin kosteusvaurioihin ja muihin ongelmiin johtavia virheitä pääsee eri rakennusvaiheissa usein tapahtumaan, toteaa Malmivaara. – Rakennusvaiheen valvonta maksaa itsensä aina myöhemmin moninkertaisesti takaisin.

– Omassa työssäni törmään jatkuvasti asuntoa myyvien kolmeen tyypilliseen perusväittämään, joihin he itse uskovat: Vastaremontoidussa asunnossa ei voi olla vikaa, se on turvallinen myydä ja ostaa. Olen rakentanut tämän talon muinoin itse, siksi tiedän sen olevan hyvin tehty ja riskitön. Tämä talo on niin hyvin rakennettu, ettei sille ole koskaan tarvinnut tehdä mitään, naurahtaa Malmivaara. – Asuntokauppaan liittyy yhä edelleen valitettavan paljon vääriä uskomuksia ja tietämättömyyttä. Monet eivät osaa ajatella, että oma rakas kotikin on kulutustavaraa. Se vaatii jatkuvaa huolenpitoa ja pientä kunnostusta säännöllisesti.

– Jos olisin nyt rakennuttamassa omakotitaloa, panostaisin erityisesti nimenomaan työn valvontaan. Ostaisin luotettavilta ammattilaisilta sekä projektinjohto- että valvontapalvelua voidakseni minimoida riskit ja ikävät yllätykset rakentamisen eri vaiheissa sekä rakentamisen laadun ja kustannusten kasvamisen osalta. Haluaisin, että valvoja kävisi tarvittaessa päivittäin työmaalla seuraamassa töiden edistymistä sekä valvomassa, että hommat on tehty rakennusmääräysten mukaisesti, Rantanen toteaa.