Asuntojen huippuhinnat ovat nyt historiaa pk-seudun kalleimmilla asuinalueilla
Asuntojen huippukorkeat hinnat ovat nyt leikkautuneet niillä pk-seudun asuinalueilla, joissa asuntokauppa ylikuumeni koronapandemian aikana ja asunnoista maksettiin hurjia hintoja jopa näkemättä niitä. Uutta kotia etsiviä ostajia on yhä paljon liikkeellä pk-seudulla, mutta asunnon ostokriteerit ovat muuttuneet ja ostopäätöksen suhteen ollaan nyt aiempaa selvästi varovaisempia.
– Asuntokauppoja tehdään edelleen koko ajan kaikkialla pk-seudulla, eikä minkäänlaista asuntokaupan täyspysähdystä tai romahdusta ole näköpiirissäkään, sanoo Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti. – Asuntolainahakemusten määrä on selvästi laskenut viime vuodesta, mutta niitäkin tulee meille koko ajan tasaiseen tahtiin.
– Ukrainan sota, energiakriisi ja epätietoisuus tulevasta korkotasosta näkyvät kuluttajien lisääntyneenä varovaisuutena ja epävarmuutena myös pk-seudun asuntomarkkinoilla. Tarvetta asunnonvaihtoon tuntuu silti olevan, sillä ostajia on edelleen paljon liikkeellä. Tarjousten jättämisen suhteen ollaan kuitenkin nyt selvästi aiempaa varovaisempia. Monet tuntuvat myös odottavan hintojen mahdollista laskua, toteaa Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.
– Itse en usko asuntojen hintojen yleisesti laskevan pk-seudulla, vaikkakin tiettyjen Helsingin ja Espoon vetovoimaisimpien kaupunginosien ja asuinalueiden ennätykselliset huippuhinnat ovatkin nyt historiaa. Koronavuosinahan asuntokauppa ylikuumeni esimerkiksi Kalliossa, Lauttasaaressa ja Etelä-Helsingissä. Tietyistä asuntotyypeistä näillä alueilla ei enää olla valmiita maksamaan samoja huikeita summia.
– Vielä viime vuonna ihmisillä oli eri tavalla rohkeutta toteuttaa asumisen unelmiaan, ostaa arvokkaampia asuntoja ja ottaa isoja asuntolainoja. Nyt painetaan jarrua ja asunnonvaihdossa tai -ostossa tyydytään pienempään, vaatimattomampaan ja edullisempaan. Tällä hetkellä uudelta kodilta halutaan ennen kaikkea energiatehokkuutta, kertoo Jäntti.
Kuuden prosentin stressitesti on tärkeä turva asuntovelalliselle
– Asuntolainojen kuuden prosentin stressitesti on tärkeä vakuutus asuntovelalliselle, eikä siitä tule missään tapauksessa luopua. Se takaa jokaiselle asuntovelalliselle sen, että hän selviytyy velvoitteistaan korkojen noustessa jopa kuuteen prosenttiin. Sellaista ei ole näköpiirissä, vaikka korot ovatkin nyt nousseet poikkeuksellisen nopeasti, sanoo Rantanen.
– Itse ajattelen stressitestiä kotivakuutuksen kaltaisena turvana ja puskurina, joka tarjoaa tärkeää mielenrauhaa asuntovelalliselle tämän hetken hyvin epävarmassa ja nopeasti muuttuvassa taloustilanteessa, jatkaa Jäntti. – On tärkeää, ettei kukaan vedä omaa talouttaan liian tiukalle ja puskuria löytyy tarvittaessa yllättäviin menoihin. Niitähän tulee aina.
– Olen myös sitä mieltä, että tarvitsemme stressitestin kaltaista vastuullisuutta valtiovallalta. Historia on opettanut, että valtiovallan tulee suojata omiaan. Se on myös meille pankeille hyvä työkalu asiakkaan maksukyvyn määrittelyyn.
– Oma arvaukseni on, että viitekorot tulevat nousemaan vielä noin prosentin ja uusien asuntolainojen kokonaiskorkotaso noussee noin kolmeen prosenttiin. Pankkien asuntolainamarginaaleissa nousupainetta ei taas ole, Jäntti toteaa.
– EKP on ilmoittanut jatkavansa ohjauskorkojen nostoja vielä tänä vuonna saadakseen inflaation laskemaan. Odotettavissa on, että EKP:n seuraavassa kokouksessa korkoja nostetaan 0,5 prosenttia ja saman verran vielä ensi vuoden alkupuolella, sanoo Rantanen. – Pitkään jatkunut nollakorkojen aika on todellakin ohi, ja siksi asuntolainojen kuuden prosentin stressitesti on entistäkin tärkeämpi sekä asuntovelallisille että pankeille.
Asunto pk-seudulta ei ole tähän päivään mennessä ollut koskaan huono sijoitus
– Pk-seudulla ei ole tähän mennessä koskaan ollut tilannetta, jolloin asunnon ostaminen olisi osoittautunut rahan heittämiseksi kaivoon. Päin vastoin, asuntojen arvot ovat kehittyneet pitkällä aikavälillä positiivisesti pk-seudulla. Asuntojen hintojen romahdusta ei ole syytä pelätä nytkään, korostaa Jäntti.
– Kannattaa myös muistaa, että suurin osa suomalaisista ostaa asunnon kodiksi itselle, eikä sijoitukseksi. Jos nyt on tarve vaihtaa asuntoa, miksi odottaa sellaista markkinatilannetta, joka mahdollisesti takaisi parhaan mahdollisen tuoton sijoitukselle. Väitän, että olipa markkinatilanne mikä tahansa, niin asunnonvaihdossa asumisviihtyvyyden parantumisella on pitkässä juoksussa suurempi merkitys kuin sillä, maksoitko asunnosta tonnin enemmän vai vahemmän, toteaa Rantanen.
– Asunnonvaihtotilanteessa samalla alueella sijaitsevien asuntojen hinnat hinnoitellaan aina samassa suhteessa ja hinnat myös kehittyvät käsi kädessä.
– Asuntomarkkinoillakin tilanteet näyttävät nyt muuttuvan nopeasti. Vielä viime vuonna pk-seudulla oli myyjän markkinat. Nyt myytävää on huomattavasti enemmän tarjolla ja ostajat ovat vahvoilla. Heillä on nyt hyvin aikaa harkita ostopäätöstä ja tarjouksen jättämistä. Se on vain hyvä asia, toteaa Jäntti.
Ota yhteyttä, niin jutellaan aiheesta lisää:
Jukka Rantanen
Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy
050 341 1391
jukka.rantanen@spkoti.fi
Esa Jäntti
Toimitusjohtaja, Nooa Säästöpankki
0400 383 348
esa.jantti@saastopankki.fi