Siirry sisältöön
Uutiset

Asuntomarkkinat ovat hiljentyneet nopeasti pk-seudulla


Pk-seudun asuntomarkkinat hiljenivät syyskuun aikana odotettua voimakkaammin. Kauppamäärissä ollaan tultu alaspäin, myyntiajat ovat pidentyneet ja asuntoja ostetaan nyt pääasiassa vain tarpeeseen. Negatiivisen markkinakehityksen käyrä jyrkkenee loppuvuotta kohti mentäessä. Odotettavissa on, että asuntojen hinnat tulevat pk-seudulla laskemaan. Hintakehitys kuitenkin vaihtelee alueittain.

papereita jossa hintalasku käyrä ja laskin

– Pk-seudun asuntomarkkinoilla viime viikkkojen aikana tapahtunut muutos on ollut poikkeuksellisen nopeaa. Vielä elokuussa kauppa kävi vielä tavanomaiseen tapaan, suhteellisen vilkkaasti. Se oli ketjullemme tämän vuoden paras kuukausi sekä liikevaihdollisesti että kauppamäärissä mitattuna. Syyskuussa kauppamäärissä on ollut selvää laskua, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen.

– Valitettavasti nyt näyttää siltä, että markkinamuutoksen käyrä tulee jyrkkenemään entisestään loppuvuotta kohti mentäessä. Pk-seudullakin on tullut tarjontaa selvästi lisää, mikä pidentää myyntiaikoja ja vaikuttaa hintoihin, Rantanen jatkaa.

– Markkinamuutos näkyy erityisen selvästi esimerkiksi Lauttasaaressa, jossa koronapandemian aikana asuntomarkkinat ylikuumenivat. Myyntiin tulleet asunnot vietiin käsistä ja niiden hinnat kipusivat pilviin. Nyt Lauttasaaressa on paljon asuntoja myynnissä ja hinnoissa on jo tultu alaspäin, sanoo Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti. – Myös muissa Etelä-Helsingin kaupunginosissa, esimerkiksi Ullanlinnassa, Eirassa, Punavuoressa ja Kalliossa, tarjontaa on tullut paljon lisää.

Kaupunkien sisällä eri alueiden hintakehityksessä voi olla suurtakin vaihtelua

– Ottaen huomioon korkean inflaation, korkotason nousun, kuluttajien epävarmuuden lisääntymisen ja ostovoiman heikentymisen, odotettavissa on todennäköisesti tavanomaista voimakkaampia heilahteluja myös pk-seudun asuntomarkkinoilla. Ääriheilahtelutkin ovat mahdollisia asuntojen hinnoissa joillakin tietyillä mikroalueilla pk-seudun kaupunkien sisällä, toteaa Jäntti.

– Monilla alueilla asuntojen myynti on jo selvästi haasteellisempaa kuin hetki sitten. Jos nyt haluaa saada asunnon nopeasti kaupaksi, saattaa joutua tinkimään hinnasta niin sanotuilla hyvilläkin asuinalueilla. Liikkeellä olevat asunnonostajat ovat tällä hetkellä hyvin varovaisia jättämään tarjouksia. Monet tuntuvat jäävän odottamaan, mitä markkinoilla ja asuntojen hinnoille seuraavaksi tapahtuu, kertoo Rantanen.

– Nyt ei myöskään ole paras hetki kokeilla, kuinka kovaan hintaan oman asunnon voisi saada myytyä. Päin vastoin suosittelen kaikille myyjille, jotka ovat saaneet asunnostaan tarjouksen, neuvottelemaan viimeiseen asti ratkaisusta ostajakandidaatin kanssa. Seuraavaa tarjousta voi joutua odottamaan pitkään.

Pk-seudulla ei ole odotettavissa asuntojen hintojen romahdusta

– Jos nyt on tarve ostaa tai vaihtaa asuntoa pk-seudulla, ei ole mitään syytä painaa jarrua. Pk-seudulta hankittu asunto ei ole ainakaan tähän päivään mennessä ollut vielä koskaan huono sijoitus. Pitkällä aikavälillä asuntojen hinnat ovat kehittyneet täällä positiivisesti, muistuttaa Jäntti. – Pk-seudun vetovoima on ylivoimaista. Tänne riittää tulijoita, mikä takaa, että asunnoillekin tulee täällä olemaan aina kysyntää.

– Olipa maailman, asuntomarkkinoiden tai talouden tilanne mikä tahansa, aina on ihmisiä, joilla on erilaisista elämäntilanteista johtuen aito ja akuutti tarve löytää itselleen ja perheelleen koti. Syitä on monia, esimerkiksi avioerot, perheenlisäykset ja työpaikkojen vaihdot, sanoo Rantanen.

– Rohkenen väittää, että hoitajien palkkaratkaisukin tukee pitkällä tähtäimellä positiivisesti pk-seudun asuntomarkkinakehitystä. Nyt on saatu useamman vuoden työrauha isolle työntekijäryhmälle. Hoitajat voivat nyt suunnitella omaa tulevaisuuttaan, myös asumisen tarpeiden näkökulmasta. Työmarkkinoiden rauhallisuus heijastuu aina myös asuntomarkkinoille.

– Asuntokaupassa ei voi koskaan liikaa korostaa sijainnin merkitystä. Tänä päivänä on syytä olla erityisen tarkkana siinä, mistä asunnon ostaa. Asuntokaupan ja -rahoituksen ammattilaisilta kannattaa kysyä neuvoa ja näkemyksiä alueista, joista asunnon ostaminen on turvallista oman talouden näkökulmasta tai joista voi löytää omia tarpeita vastaavan hyvän asunnon kohtuuhintaan, muistuttaa Jäntti.

Lyhennysvapaat ovat hyvä vaihtoehto kerätä puskuria nouseviin asumiskuluihin

– Vaikka asumisen ja elämisen kustannukset ovat nousseet merkittävästi ja nousu tuntuu meidän kaikkien kukkarossa, olemme saaneet asiakkailtamme lyhennysvapaakyselyjä toistaiseksi yllättävän vähän verrattuna korona-aikaan, kertoo Jäntti.

– Lyhennysvapaita kannattaa hyödyntää, jos haluaa säästää oman talouden turvapuskuria ja varautua esimerkiksi nouseviin vastikkeisiin tai tiedossa oleviin tuleviin remonttikustannuksiin. Monelle tulee yllätyksenä, että uudetkin taloyhtiöt voivat periä lisävastikkeita ja tehdä investointeja.

– Puolen vuoden lyhennysvapaa 20 vuoden asuntolainassa ei käytännössä tunnu missään, mutta nyt se voi tarjota erinomaisen tavan varautua nopeasti muuttuvaan ja vaikeasti ennakoitavaan taloustilanteeseen, painottaa Rantanen.

Ota yhteyttä, niin jutellaan aiheesta lisää:

Jukka Rantanen
Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy
050 341 1391, jukka.rantanen@spkoti.fi

Esa Jäntti
Toimitusjohtaja, Nooa Säästöpankki
0400 383 348, esa.jantti@saastopankki.fi