Siirry sisältöön
Uutiset

Vuokralla asujat ovat tämän hetken voittajia pk-seudun asuntomarkkinoilla


Vanhojen ja uusien asuntojen myyntimäärät vähenivät syyskuussa merkittävästi kaikissa pk-seudun kaupungeissa. Muutos oli voimakkainta Espoossa, jossa asuntokauppojen määrä laski uudisasuntokaupan romahduksesta johtuen 40,1 prosenttia vuodentakaisesta. Asuntomarkkinoilla epävarmoista ajoista ja tarjonnan selvästä lisääntymisestä hyötyvät nyt eniten vuokralla asujat.

Tyttö ja poika ison avaimen kanssa

– Asuntokauppa rauhoittui pk-seudulla syyskuussa selvästi. Muutos on ollut suuri, kertoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen. – Esimerkiksi Espoossa vanhoja ja uusia asuntoja myytiin syyskuussa peräti 40,1 prosenttia vähemmän kuin syyskuussa 2021. Helsingissäkin kauppamäärä laski 26,8 prosenttia ja Vantaalla 29,2 prosenttia.

– Pk-seudulla vanhojen asuntojen myynti on laskenut tammi–syyskuussa 13,6 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Olemme kuitenkin edelleen kauppamäärissä samalla tasolla kuin vuonna 2020.

– Nyt näyttää siltä, että aiempi ennusteeni asuntokaupan 20 prosentin laskusta koko maassa tänä vuonna voi osua aika kohdilleen. Kuluva, vuoden viimeisen neljänneksen kehitys ratkaisee koko vuoden tuloksen.

Kauppamäärät ovat pudonneet eniten Espoossa

– Koko maankin mittakaavassa kauppamäärät ovat laskeneet suurista kaupungeista eniten Espoossa ja Helsingissä, myös kumulatiivisesti. Tammi–syyskuussa asuntoja on myyty Espoossa 30 prosenttia vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuonna 2021. Helsingissä laskua on ollut kumulatiivisesti 20,1 prosenttia ja Vantaalla 17,4 prosenttia, kertoo Rantanen.

– Espoossa kauppamäärän rajun pudotuksen suurimpana syynä on romahtanut uudisasuntokauppa. Uusien asuntojen kauppa on laskenut Espoossa tämän vuoden tammi–syyskuun aikana noin 60 prosenttia vuodentakaisesta. Vielä viime vuonna uudisrakentaminen buustasi ja asuntokauppa kasvoi Espoossa eniten koko maassa. Nyt Espoossa on tultu samassa suhteessa alaspäin kuin mitä viime vuonna oli kasvua, sanoo Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti.

– Tänä vuonna rakennuttajat ovat Espoossakin jäädyttäneet ja siirtäneet uudiskohteidensa aloituksia, ja sen vuoksi erityisesti myytävistä perhekokoisista uudisasunnoista on pulaa. Uudisasuntokaupan hidastuminen vaikuttaa suoraan vanhojen asuntojen kauppaan ja asuntojen sujuvaan kiertoon markkinoilla.

– Asuntomarkkinoilla on aina, tilanteesta riippumatta, voittajia ja häviäjiä. Tämän hetken voittajina pk-seudulla voidaan pitää lähiopetukseen palanneita opiskelijoita ja muita vuokralla asujia. Vuokrat ovat tulleet alas, ne ovat neuvoteltavissa ja vuokra-asuntoja on tarjolla huomattavasti enemmän kuin ennen koronaa.

Asuntojen hinnoissa ja myyntiajoissa ei suurta muutosta

– Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton (KVKL) tuoreimmat tilastot syyskuulta eivät tue julkisuudessa liikkuneita näkemyksiä asuntojen hintojen nopeasta laskusta. Itse asiassa pk-seudulla vanhojen kerrostalojen hinnat kääntyivät syyskuussa uudelleen nousuun laskevien kesäkuukausien jälkeen. Viime kuussa hinnat nousivat 0,5 prosenttia elokuuhun nähden, kertoo Rantanen. – Edelleenkin pk-seudulla vanhojen kerrostalojen hinnat ovat 2,2 prosenttia korkeammat vuodentakaiseen verrattuna.

– Myös asuntojen myyntiajat ovat pk-seudulla pysyneet käytännössä samoina elokuuhun nähden.

Nyt kannattaa myydä vanha asunto pois alta ennen uuden ostoa

– Nyt on ihan yhtä hyvä ajankohta asunnon ostamiselle ja vaihtamiselle kuin milloin tahansa muulloinkin. Jos myit viime vuonna asuntosi, sait siitä vähän enemmän kuin nyt saisit. Jouduit myös maksamaan uudesta enemmän kuin mitä nyt maksaisit. Suhteellinen väliraha pysyy aina samankaltaisena, olipa markkinatilanne mikä tahansa, painottaa Rantanen.

– Ostajalle on nyt huomattavasti enemmän vaihtoehtoja tarjolla kuin vuosi sitten. On vain hyvä asia asuntokaupan riskien kannalta, että asunnonostajalla on nyt aikaa pohtia ostopäätöstä, selvittää ostettavan kohteen kunto huolellisesti ja neuvotella rauhassa myyjän kanssa, Jäntti jatkaa.

– Omaan talouteen sopiva rahoitusratkaisu löytyy varmasti aina. Pankkien pakollinen kuuden prosentin stressitesti suojaa jokaista suomalaista asuntovelallista tässä talouden tilanteessa, jossa inflaatio, korot ja elinkustannukset ovat nousussa.

– Ylipäänsä nyt on aika ottaa taas asuntokaupan vanhat lainalaisuudet käyttöön: Myy ensin nykyinen asuntosi ennen kuin teet kaupat uudesta. Tällä vältät kahden asunnon loukun. Jos uusi koti ei löydy ennen kuin vanhasta täytyy muuttaa pois, vuokramarkkinoilta löytyy nyt runsaasti vaihtoehtoja väliaikaiseen asumiseen, sanoo Jäntti.

– Harva asunto jää myymättä, mikäli hinta on kohdallaan. Oman asunnon myyntiä harkitsevien kannattaa nyt miettiä myös asunnon hinta sellaiselle tasolle, että se menee varmasti kaupaksi. Asuntokaupan ja rahoituksen ammattilaiset osaavat auttaa asunnon hinnoittelussa, Rantanen painottaa.

Lähde: KVKL hintaseurantapalvelu 9/2022

Ota yhteyttä, niin jutellaan aiheesta lisää:

Jukka Rantanen
Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy
050 341 1391, jukka.rantanen@spkoti.fi

Esa Jäntti
Toimitusjohtaja, Nooa Säästöpankki
0400 383 348, esa.jantti@saastopankki.fi