Siirry sisältöön
Uutiset

Omakotitalosta haaveileville on nyt runsaasti tarjontaa pk-seudulla


Korona-ajan omakotitalojen ostobuumi on rauhoittunut ja omakotitalojen hintojen nousu pysähtynyt pk-seudulla. Korkojen, inflaation ja energiahintojen nousun ja asunnonostajien varovaisuuden lisääntymisen seurauksena omakotitalojen kysyntä on hieman laskenut, mutta tarjontaa on tullut merkittävästi lisää. Tällä hetkellä pk-seudulla on tarjolla runsaasti vaihtoehtoja omakotitaloasumisesta haaveileville.

kiinteistövälittäjä esittelee asuntoa pariskunnalle

– Myytävien omakotitalojen määrä on lisääntynyt syksyn aikana selvästi pk-seudun asuntomarkkinoilla. Esimerkiksi Espoossa on tällä hetkellä myynnissä yli 300 omakotitaloa ja tonttejakin yli 100. Yhteensä Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla on omakotitaloja myynnissä lähes 800 ja tontteja yli 200, kertoo Sp-Kodin kenttäjohtaja Jussi Hurme.

– Vaikka koronavuosien kovin omakotitalobuumi onkin ohi, omakotitaloille riittää yhä kovaa kysyntää ja kauppoja niistä tehdään koko ajan. Omakotitalojen myyntiajoissa ei ole pk-seudulla tapahtunut merkittävää muutosta viime kuukausien aikana.

– Oikealla hinnoittelulla on iso merkitys kaikkien myytävien kohteiden, myös omakotitalojen, myyntiin ja myyntiaikaan. Vielä viime vuonna tosi kova kysyntä nosti omakotitalojen hintoja. Nyt hintoja joudutaan tarkistamaan vastaamaan laskevaa kysyntää, sanoo Hurme.

– Realistisesti hinnoitellut kohteet käyvät hyvin kaupaksi. Liian korkealle asetettu hinta karkottaa kiinnostuneet ostajat usein pysyvästi, vaikka hintaa myöhemmin tarkistettaisiinkin. Myyntihinnan asettamisessa tulisikin olla huolellinen, jotta oikeat ostajat ja myyjät saadaan kohtaamaan.

Nyt kannattaa hankkia mieluummin vanha omakotitalo kuin ryhtyä rakentamaan uutta

– Suomalaisten toiveet omakotitalossa asumisesta ja oman kodin rakentamisesta eivät ole muuttuneet mihinkään. Tässä tilanteessa, kun talouteen ja rakentamisen kustannuksiin liittyviä epävarmuustekijöitä on poikkeuksellisen paljon ilmassa, ei kuitenkaan ole välttämättä järkevää lähteä toteuttamaan unelmaa oman kodin rakentamisesta, ellei henkilökohtainen talous ole erityisen vahvalla pohjalla, sanoo Hurme. – Rakentamisen kustannukset ovat nousseet huimasti, ja edelleen myös osaavan työvoiman saaminen on vaikeaa. Budjetointi on tässä hetkessä poikkeuksellisen haastavaa niin isoille rakennuttajille kuin omakotitalorakentajillekin.

– Pk-seudulla on nyt myynnissä runsaasti kooltaan, kunnoltaan ja hinnaltaan erilaisia omakotitaloja, joiden joukosta saattaa hyvinkin löytyä omia asumisen toiveita ja tarpeita vastaava vaihtoehto. Kustannusten näkökulmasta valmiin talon ostaminen on nyt huomattavasti riskittömämpää kuin rakentaminen. Vähintäänkin kannattaisi kiertää katsomassa myynnissä olevaa omakotitalokantaa.

– Poikkeuksellisen epävarmat ajat ovat lisänneet ihmisten varovaisuutta kaikkien isojen hankintojen suhteen. Asuntoja ostetaan nyt pääasiassa akuuttiin tarpeeseen, esimerkiksi perhekoon muuttuessa tai avioerojen seurauksena, ja vasta kun nykyinen koti on ensin saatu myytyä. Ostajat ovat erittäin valveutuneita ja he seuraavat markkinatilanteen ja asuntojen hintojen kehittymistä itseä kiinnostavilla asuinalueilla nyt entistä tarkemmin, toteaa Nooa Säästöpankin liiketoimintajohtaja Tommi Grönlund.

– Tarjonnan lisääntymisen myötä asunnonostajilla on nyt enemmän aikaa vertailla eri kohteita ja harkita lopullista ostopäätöstä rauhassa. Omia asumisen tarpeita mietitään selvästi vähän pidemmällä aikajänteellä ja oman talouden ja maksukyvyn turvaamisen näkökulmasta. Unelmakohdetta ollaan myös valmiita odottamaan. Pankin asiantuntijoiden osaamista halutaan ja osataan hyödyntää aiempaa enemmän oman talouden suunnittelussa, Grönlund kertoo havainnoistaan Nooa Säästöpankin asuntolaina-asiakkaiden käyttäytymisen muutoksista.

– On tärkeää tuoda esiin sitäkin, että nykytilanne tarjoaa myös erinomaisia tilaisuuksia hankkia unelmien koti. Monilla asuntovelallisilla oman talouden tilanne on vakaalla pohjalla ja ostopäätöksen uudesta kodista voi tehdä ilman huolta taloudellisesta pärjäämisestä. Ja nyt kun tarjontaa on enemmän, voi hinnastakin neuvotella ihan eri tavalla myyjän kanssa kuin vielä hetki sitten.

– Siihen, kuinka kova talvesta tulee, emme voi kukaan vaikuttaa. Siksi nyt jos koskaan pitäisi kaikilla olla sitä kuuluisaa puskuria ja pelivaraa tulevien aikojen varalle sekä rohkeutta keskustella oman talouden riskeistä ja kantokyvystä pankin kanssa, sanoo Hurme. – Korkojen ja asumisen kustannusten raju nousu herättää ymmärrettävästi huolta oman maksukyvyn riittävyydestä.

– Pankin intressissä on totta kai auttaa asiakkaita selviytymään vaikeiden aikojen yli. Mahdottomiltakin tuntuviin tilanteisiin löytyykin yleensä aina ratkaisu. On selvää, ettei kukaan ole voinut varautua esimerkiksi energialaskun kymmenkertaistumiseen. Valitettavasti osa joutuu nyt ottamaan lisää velkaa selviytyäkseen kasvavista kustannuksista. Uskoisin myös, että tulevina kuukausina lyhennysvapaiden suosio kasvaa jälleen, aivan kuten ensimmäisenä koronavuotenakin, toteaa Grönlund.

– Syksy mennään pk-seudullakin hiljentyvässä markkinassa ennen kuin keväällä kauppamäärät lähtevät taas nousuun. Tämä on normaalia asuntokaupan sykliä, korostaa Hurme. – Viime vuosi oli asuntokaupassa Suomessa täysin poikkeuksellinen, kaikkien aikojen ennätysvuosi. Nyt näyttää siltä, että tänä vuonna jäämme kauppamäärissä vuosien 2018–2019 hyvälle tasolle. Huippukauden jälkeen kauppamäärät laskevat aina.

Ota meihin yhteyttä, niin jutellaan aiheesta lisää:

Jussi Hurme
Kenttäjohtaja, Sp-Koti Oy
040 519 9951, jussi.hurme@spkoti.fi

Tommi Grönlund
Liiketoimintajohtaja, Nooa Säästöpankki
040 575 1969, tommi.gronlund@saastopankki.fi